Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!
Czerwona porzeczka nie cieszy się takim powodzeniem jak czarna, być może przez intensywny, kwaskowy smak. Szkoda, bo jest to bardzo zdrowy owoc! Przekonajcie się, jak doskonale sprawdza się w roli głównego składnika wegańskich lodów.
Oprócz wysokiej zawartości witaminy C oraz innych: A, E, B1, B6, E, beta-karotenu, potasu, wapnia czy fosforu czerwone porzeczki mają mnóstwo dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości. Zawierają pektyny – redukujące poziom „złego” cholesterolu, polifenole – łagodzące przebieg menstruacji, antyoksydanty – usuwające z organizmu wolne rodniki. Czerwone porzeczki mają również właściwości wzmacniające organizm, stąd też picie soku z nich zaleca się maratończykom. Sięgajcie po nie koniecznie, póki jest sezon. A najlepiej przeróbcie je na lody – w towarzystwie malin smakują bosko!
Wegańskie lody porzeczkowo – malinowe
Składniki:
– 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
– 2 szklanki czerwonej porzeczki
– 1 szklanka malin
– około 5 łyżek ksylitolu lub 3 dojrzałe banany
– opcjonalnie: wegańskie wafelki do lodów
Przygotowanie:
Mleko kokosowe porządnie chłodzimy przez kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc). Wówczas mleko rozwarstwi się i będziemy mogli oddzielić tłuszcz kokosowy (który będzie nam potrzebny do produkcji lodów) od wody.
Porzeczki i maliny wrzucamy do miseczki i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Dodajemy do niej ksylitol, mieszamy. Tłuszcz kokosowy oddzielony od wody mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie łączymy go z miksem owocowym.
I sposób przygotowania z maszynką do lodów: masę owocową wstawiamy do zamrażarki na około 30 minut, aby się mocno schłodziła, lecz nie zamarzła. Po tym czasie powoli wlewamy masę do maszynki do lodów, miksujemy około 20 minut, aż powstaną lody o kremowej konsystencji.
II sposób przygotowania (bez maszynki do lodów): masę owocową wstawiamy do zamrażarki na około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją, dokładnie mieszamy widelcem tak, aby napowietrzyć masę. Powtarzamy tę czynność co ok. 30 minut, 5-6 razy. Po tym czasie powinniśmy otrzymać gotowe lody.
Karolina Polkowska – miłośniczka fotografii i górskich wędrówek. Pasjonatka książek kulinarnych, współautorka bloga Picante Jalapeno, który powstał z miłości do jedzenia. Entuzjastka gotowania opartego na sezonowości produktów, prostocie i codziennym dogadzaniu sobie smacznymi potrawami. Na co dzień zajmuje się fotografią kulinarną i stylizacją jedzenia.
Polecamy
Małgorzata Rozenek-Majdan przeszła na dietę wegańską. „Białko jest demonizowane”
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
JEŚĆ CZY BYĆ: Od steku z mamuta po udko z probówki – historia mięsa
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
się ten artykuł?