3 min.
Szukasz pomysłów na wege obiad? Mamy idealny przepis

25.06.2022
12 zalet kiszonek. Dietetyczki przedstawiają ich dobroczynne właściwości
23.06.2022
Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”
21.06.2022
Natalia Siwiec uważa, że głodówki są „superzdrowe”. Co na to dietetyczka?
20.06.2022
„W jednej torebce zielonej herbaty jest do 400 gatunków owadów”. Zaskakujące odkrycie naukowców
20.06.2022
Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Przywołujące smak egzotyki mango, rozgrzewające płatki chilli i bogate w wartości odżywcze brokuły w towarzystwie roślinnej skarbnicy białka – ciecierzycy. Pikantny, sycący, a przy tym lekki i zdrowy: pikantny brokułowy falafel z dipem mango. Palce lizać!
Zanurzane w owocowym dipie kotleciki z cieciorki i brokułowych różyczek dobrze prezentują się w zimowym menu nie tylko dzięki zaskakującym połączeniom smakowym i odważnym zestawieniom kolorystycznym. Brokuły – bogate w witaminy, składniki mineralne i silny przeciwutleniacz sulforafan – wspomagają organizm w walce z nowotworami, chronią go przed wrzodami czy podwyższonym poziomem cukru we krwi. Ponadto ten „zielony kalafior“ wzmacnia i uelastycznia stawy, a zawarte w nim luteina, zeaksantyna i witaminy chronią wzrok.
Zobacz także
Zdrowotne właściwości cieciorki – drugiego i najważniejszego obok brokułów składnika potrawy – docenią zwłaszcza osoby na diecie, a także poszukujące naturalnych sposobów na uregulowanie ciśnienia krwi czy obniżenie poziomu cholesterolu. I choć miękkie wewnątrz, a zarazem chrupiące na zewnątrz warzywne kotleciki stanowią serce potrawy, tym, co nadaje jej charakter są: słodkie mango i rozgrzewające płatki chilli.
Pikantny brokułowy falafel z dipem mango
Zdjęcie: Anna Kostrzewska, Julia i Jacek Kędzierscy
Składniki na falafele (20 sztuk):
– 300 g brokułowych „różyczek”
– 1 puszka odsączonej i opłukanej ciecierzycy
– 2 ząbki czosnku
– 1 pęczek pietruszki
– 1 szklanka posiekanych pistacji
– 1/2 szklanki mąki gryczanej
– 1 łyżeczka płatków chilli
– 1 łyżeczka soli
Dip (miska):
– 1 obrane mango bez pestki
– sok wyciśnięty z 1 limonki
– 4 łyżki mleka kokosowego
– 1 łyżeczka płatków chilli
– 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Falafel: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż blachę papierem i posmaruj oliwą. Zblenduj dokładnie wszystkie składniki na falafel, najlepiej używając w tym celu blendera kielichowego lub maszynki do mięsa (będzie łatwiej i szybciej). Uformuj 20 kulek (aby kotleciki po upieczeniu nie rozpadały się, trzeba porządnie ścisnąć je podczas formowania) i rozpłaszcz lekko w dłoni. Uformowane falafele rozłóż na naoliwionym papierze i delikatnie posmaruj każdy z nich z wierzchu oliwą, aby w trakcie pieczenia ładnie się zarumieniły. Piecz przez ok. 10 minut, następnie odwróć falafele na drugą stronę i zostaw na kolejne 10 minut.
Dip: Pokrój mango na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Następnie dodaj sok z limonki, mleko kokosowe i przyprawy. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Przełóż dip do miseczki i podawaj jako dodatek do ciepłych falafeli.
Anna Kostrzewska, Julia i Jacek Kędzierscy – kreatywny zespół eksperymentujący w dziedzinach kulinarnych.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022