Przejdź do treści

Szukasz pomysłów na wege obiad? Mamy idealny przepis

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Spirulina – czym jest i jak działa? Zastosowanie spiruliny
3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie
Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Przywołujące smak egzotyki mango, rozgrzewające płatki chilli i bogate w wartości odżywcze brokuły w towarzystwie roślinnej skarbnicy białka – ciecierzycy. Pikantny, sycący, a przy tym lekki i zdrowy: pikantny brokułowy falafel z dipem mango. Palce lizać!

Zanurzane w owocowym dipie kotleciki z cieciorki i brokułowych różyczek dobrze prezentują się w zimowym menu nie tylko dzięki zaskakującym połączeniom smakowym i odważnym zestawieniom kolorystycznym. Brokuły – bogate w witaminy, składniki mineralne i silny przeciwutleniacz sulforafan – wspomagają organizm w walce z nowotworami, chronią go przed wrzodami czy podwyższonym poziomem cukru we krwi. Ponadto ten „zielony kalafior“ wzmacnia i uelastycznia stawy, a zawarte w nim luteina, zeaksantyna i witaminy chronią wzrok.

 

Zobacz także

Zdrowotne właściwości cieciorki – drugiego i najważniejszego obok brokułów składnika potrawy  – docenią zwłaszcza osoby na diecie, a także poszukujące naturalnych sposobów na uregulowanie ciśnienia krwi czy obniżenie poziomu cholesterolu. I choć miękkie wewnątrz, a zarazem chrupiące na zewnątrz warzywne kotleciki stanowią serce potrawy, tym, co nadaje jej charakter są: słodkie mango i rozgrzewające płatki chilli.

Pikantny brokułowy falafel z dipem mango

przepis-na-brokulowe-falafele

Zdjęcie: Anna Kostrzewska, Julia i Jacek Kędzierscy

Składniki na falafele (20 sztuk):

– 300 g brokułowych „różyczek”
– 1 puszka odsączonej i opłukanej ciecierzycy
– 2 ząbki czosnku
– 1 pęczek pietruszki
– 1 szklanka posiekanych pistacji
– 1/2 szklanki mąki gryczanej
– 1 łyżeczka płatków chilli
– 1 łyżeczka soli

Dip (miska):

– 1 obrane mango bez pestki
– sok wyciśnięty z 1 limonki
– 4 łyżki mleka kokosowego
– 1 łyżeczka płatków chilli
– 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Falafel: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż blachę papierem i posmaruj oliwą. Zblenduj dokładnie wszystkie składniki na falafel, najlepiej używając w tym celu blendera kielichowego lub maszynki do mięsa (będzie łatwiej i szybciej). Uformuj 20 kulek (aby kotleciki po upieczeniu nie rozpadały się, trzeba porządnie ścisnąć je podczas formowania) i rozpłaszcz lekko w dłoni. Uformowane falafele rozłóż na naoliwionym papierze i delikatnie posmaruj każdy z nich z wierzchu oliwą, aby w trakcie pieczenia ładnie się zarumieniły. Piecz przez ok. 10 minut, następnie odwróć falafele na drugą stronę i zostaw na kolejne 10 minut.

Dip: Pokrój mango na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Następnie dodaj sok z limonki, mleko kokosowe i przyprawy. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Przełóż dip do miseczki i podawaj jako dodatek do ciepłych falafeli.

Anna Kostrzewska, Julia i Jacek Kędzierscy kreatywny zespół eksperymentujący w dziedzinach kulinarnych.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym

Mięso z probówki. Fragment książki „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” Sylwii Majcher

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Dieta wegetariańska przy aktywności fizycznej. Fakty i mity

Paulina Górska / Instagram

„Posiłek bez mięsa? Nie najem się!” Paulina Górska rozprawia się z mitami dotyczącymi roślinnego jedzenia

Aquafaba -płyn z ciecierzycy / istock

Wegańskie bezy ubijesz z cukru i… ? Sprawdź, czym jest aquafaba, o którą pytano w „Milionerach”?

Chcesz zostać wegetarianinem? Siedem typowych błędów, które możesz popełnić

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Czym zastąpić mięso? @lekarkanaroślinach

Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej? Białko – źródła

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Jak przejść na wegetarianizm?

Diety. Jak przejść na wegetarianizm?

Weganizm a wegetarianizm - na czym polegają różnice?

Weganizm a wegetarianizm – na czym polegają różnice?

Ser labneh

Libański ser labneh. Prosty w przygotowaniu, pyszny w smaku!

rodzina przy stole, dieta wegetariańska,

Wege-dzieci. Czy dieta roślinna jest dobra, czy zła dla najmłodszych?

tofu

Tofu – podkręcamy kultowy ser

Mięso w diecie dziecka nie jest niezbędne

Wegetarianizm. Czy dziecko potrzebuje mięsa w menu? Jak reaguje otoczenie dzieci będących na wegetariańskiej diecie?

Dzikie rośliny są bardzo smaczne

„Zawsze, w każdym miejscu są rośliny, dzikie warzywa, które możemy zjeść. One są wszędzie, tylko my ich nie widzimy” – mówi Justyna Pargieła, ziołoznawca

Pułapki diety wegetariańskiej

Pułapki diety wegetariańskiej

Irena Gajewska

„Mam 93 lata i nie mam na co umrzeć”. Poznajcie historię pani Ireny, bohaterki kampanii RoślinnieJemy

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol