Przejdź do treści

Pełne ziarno – wybierz najlepsze metodą 10:1. Na czym polega ta technika?

Pełne ziarno – wybierz najlepsze metodą 10:1
Pełne ziarno – wybierz najlepsze metodą 10:1 Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy

Nie będę się tu rozwodzić o zaletach produktów pełnoziarnistych, na ten temat znajdziecie wszędzie mnóstwo informacji. Problem w tym, że nie wszystkie są najlepszej jakości. Aby wybrać prawdziwe, najzdrowsze pełne ziarno, skorzystajcie z metody 10:1. Jest banalnie prosta!

Polska Federacja Producentów Żywności zaleca, aby wybierać takie artykuły, które w pierwszej kolejności na etykiecie wymieniają składniki pełnoziarniste, np. pełne ziarno owsa, dziki ryż, ryż pełnoziarnisty, mąka pełnoziarnista, i aby nie sugerować się kolorem – ten może być wynikiem dodania melasy lub karmelu. Dietetycy zalecają, aby unikać produktów, które są dodatkowo dosładzane. Te zasady są bardzo ważne. Ale duże znaczenie ma też zawartość błonnika w produkcie. Im go więcej, tym lepiej. Nie wszystkie jednak produkty pod tym względem spełniają najlepsze kryteria.

 

Hashimoto a dieta bezglutenowa

Metoda 10:01 – na czym polega?

Metoda 10:1, czyli proporcja węglowodanów i błonnika, oznacza, że na etykiecie na każde 10 g węglowodanów powinien przypadać co najmniej 1 g błonnika. Taka proporcja pochodzi z rekomendacji specjalistów z Harvard School of Public Health i sugeruje, że faktycznie mamy do czynienia z produktem z nieprzetworzonego ziarna. Przebadali oni 545 różnych artykułów i zauważyli, że te, które mają większą zawartość błonnika w stosunku do węglowodanów, zazwyczaj mają również mniej dodanego cukru, sodu i tłuszczy trans. Mówiłam, że banalnie proste?

Drobna przestroga na koniec: z błonnikiem, wbrew niektórym opiniom, nie można też przesadzać. Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej to 20-40 g – podaje Światowa Organizacja Zdrowia. Nadmiar błonnika może prowadzić do dolegliwości brzusznych, a także niedoborów. Wysokobłonnikowa dieta jest niewskazana w przypadku osób z wrzodami żołądka, dwunastnicy, stanami zapalnymi dróg pokarmowych i trawiennych oraz z niedoborami składników pokarmowych i minerałów.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Co jeść, by być zdrowym i szczęśliwym?

Lubisz tajskie jedzenie? Sprawdź, czy twój organizm też je lubi

4 powody, dla których warto jeść błonnik. Chodzi nie tylko o zaparcia

Spalaj mądrzej i szybciej

Spalanie kalorii – rower, spacer, bieganie. Co jeść?

Zdrowy deser / unsplash

Wydaje ci się, że węglowodany tuczą, więc postanowiłaś, że nie będziesz jadła słodyczy? Psychodietetyk mówi, co o tym sądzi

Czym jest rotacja węglowodanami i jaki ma wpływ na naszą sylwetkę?

Wydaje ci się, że jesz dużo owoców i warzyw? Te sygnały mogą temu przeczyć

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Chcesz przejść na dietę ketogeniczną? Sprawdź, jakie zagrożenia może nieść za sobą

Masz zakwasy po treningu? Pomogą… węglowodany

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Maltodekstryna - właściwości, zastosowanie, szkodliwość

Maltodekstryna – właściwości, zastosowanie, szkodliwość

Po co nam węglowodany? Specjaliści wyjaśniają

Po co nam węglowodany? Specjaliści wyjaśniają

Makaron wstążki

Węglowodany proste i złożone w diecie – rola w organizmie

Pektyny w diecie i medycynie

Pektyny w diecie i medycynie

Babka płesznik / istockphoto

Babka płesznik na jelita? Nie tylko! Poznaj cenne właściwości tej rośliny

Zbilansowane śniadanie / istock

Przed ważną prezentacją albo egzaminem sięgasz po batonik, ponieważ słyszałaś, że to „daje kopa”? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Kobieta w basenie / istock

Zmagasz się z problemem zatrzymania wody w organizmie? To nie skutek alergii pokarmowej czy spożywania węglowodanów

Suszone śliwki / istock

Suszone śliwki – dlaczego warto włączyć je do diety? Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety” wyjaśnia

Węglowodany złożone i ich znaczenie dla ludzkiego organizmu

Węglowodany złożone – ich rola w organizmie i źródła

węglowodany makaron

Węglowodany nie takie straszne

Najpopularniejsze

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”