Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory
Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem przygotujecie w około 30 minut, a porcja wystarczy na cztery solidne słoiczki. Letnie, upalne wieczory warto sobie umilić czymś słodkim!
Brzoskwinie to jedne z najsmaczniejszych i najsłodszych owoców. Warto je jeść ze skórką, ponieważ właśnie tuż pod nią gromadzą najwięcej witamin. Owoce te zawierają witaminy z grupy B, witaminę A i C, fosfor, potas, kwas foliowy, magnez, żelazo, selen.
Brzoskwinie są także niskokaloryczne i lekkostrawne, więc mogą stanowić uzupełnienie diety osób, które próbują zrzucić kilka kilogramów. Pomagają także oczyścić organizm z toksyn.
Kisiel brzoskwiniowy przygotujcie z ksylitolem, czyli cukrem z drzewa brzozy. Ma wielokrotnie niższy indeks glikemiczny niż glukoza. Polecany jest także dla diabetyków. Udowodniono również, że ksylitol nie powoduje próchnicy, więc taki kisiel będzie nadawał się idealnie dla najmłodszych.
Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem
Zdjęcie: Kasia Nowakowska | www.kuchniabazylii.pl
Składniki:
– 4 brzoskwinie
– 2 łyżki ksylitolu
– 3 szklanki wody
– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Brzoskwinie kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, na którą wrzucamy brzoskwinie i zasypujemy je ksylitolem. Smażymy około 10 minut, aż brzoskwinie zaczną puszczać sok i zrobią się miękkie. Następnie przekładamy owoce do garnka, zalewamy dwiema i pół szklankami wody – gotujemy na małym ogniu. W międzyczasie rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z połową szklanki wody. Powoli wlewamy do gotujących się owoców i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy i przekładamy do słoiczków.
Kasia Nowakowska – autorka bloga kuchniabazylii.pl, na którym znajdziecie proste i pyszne przepisy na każdą okazję
Polecamy
Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Domowy sorbet, czyli deser w zdrowym wydaniu. Jak go zrobić?
się ten artykuł?