Przejdź do treści

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory

Tekst o kisielu brzoskwiniowym słodzonym ksylitolem. Na zdjęciu: Grupa słoików z owocami i słoik dżemu brzoskwiniowego - HelloZdrowie
Zdjęcie: Kasia Nowakowska | www.kuchniabazylii.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem przygotujecie w około 30 minut, a porcja wystarczy na cztery solidne słoiczki. Letnie, upalne wieczory warto sobie umilić czymś słodkim!

Brzoskwinie to jedne z najsmaczniejszych i najsłodszych owoców. Warto je jeść ze skórką, ponieważ właśnie tuż pod nią gromadzą najwięcej witamin. Owoce te zawierają witaminy z grupy B, witaminę A i C, fosfor, potas, kwas foliowy, magnez, żelazo, selen.

Brzoskwinie są także niskokaloryczne i lekkostrawne, więc mogą stanowić uzupełnienie diety osób, które próbują zrzucić kilka kilogramów. Pomagają także oczyścić organizm z toksyn.

Kisiel brzoskwiniowy przygotujcie z ksylitolem, czyli cukrem z drzewa brzozy. Ma wielokrotnie niższy indeks glikemiczny niż glukoza. Polecany jest także dla diabetyków. Udowodniono również, że ksylitol nie powoduje próchnicy, więc taki kisiel będzie nadawał się idealnie dla najmłodszych.

Wegański jaglany sernik z malinami

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem

Zdjęcie: Kasia Nowakowska | www.kuchniabazylii.pl

Składniki:

– 4 brzoskwinie
– 2 łyżki ksylitolu
– 3 szklanki wody
– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Brzoskwinie kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, na którą wrzucamy brzoskwinie i zasypujemy je ksylitolem. Smażymy około 10 minut, aż brzoskwinie zaczną puszczać sok i zrobią się miękkie. Następnie przekładamy owoce do garnka, zalewamy dwiema i pół szklankami wody – gotujemy na małym ogniu. W międzyczasie rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z połową szklanki wody. Powoli wlewamy do gotujących się owoców i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy i przekładamy do słoiczków.

Kasia Nowakowskaautorka bloga kuchniabazylii.pl, na którym znajdziecie proste i pyszne przepisy na każdą okazję

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?