Przejdź do treści

Kalorie odstaw na bok

Kalorie odstaw na bok
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu
Bruschetta z zielonym groszkiem
Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin
Kubek termiczny
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Czy 100 kcal czekolady, kurczaka lub orzechów to dla nas tyle samo? Nie. To właśnie brak tej wiedzy sprawia, że choć ograniczamy ilość jedzenia, czasem nie możemy schudnąć. To nie wystarczy. Trzeba jeszcze wiedzieć, co jeść.

Ograniczyłam kalorie, ale jakoś nie mogę schudnąć… Też to znacie? Taki efekt jest możliwy, bo podchodzimy do diety wyłącznie pod kątem spożywanych kalorii. A to zasadniczy błąd. W świetle aktualnych badań widać, że ograniczanie kalorii może wcale nie przynosić oczekiwanych rezultatów. Bo ważniejsze jest, co się je. Dlaczego?

Nasz organizm to nie maszyna laboratoryjna, w której z idealną precyzją obliczymy, ile energii wyprodukujemy podczas spalania. Wydawałoby się, że jeśli będziemy przyjmować mniejszą ilość kalorii, niż wynosi nasze zapotrzebowanie, to schudniemy. Niekoniecznie. Okazuje się, że składniki odżywcze mogą różnie wpływać na metabolizm, apetyt, mogą być też w różnym stopniu absorbowane przez organizm. Wiele badań dowodzi, że wysokowęglowodanowe diety spowalniają metabolizm bardziej niż dieta bogata w tłuszcze i proteiny. To jeden z powodów, dla których ludzie potrzebują mniej lub więcej energii, nawet jeśli konsumują taką samą liczbę kalorii. Poza tym w przeciwieństwie do produktów z tak zwanym niskim indeksem glikemicznym (np. orzechy, rośliny strączkowe), produkty z wysokim indeksem glikemicznym (jak ziemniaki, cukier, alkohol) szybciej podnoszą stężenie cukru we krwi, wzmagają apetyt i mogą skłaniać do podjadania. Co także przekłada się na wykorzystanie energii przez organizm.

Odchudzanie – rozprawa z mitami

Jednym z ekspertów, który bada wpływ różnych pokarmów na przyrost masy ciała, jest dr Dariush Mozaffarian z Harvard School of Public Health. Badanie jego zespołu trochę napsociło w świecie nauki. Obalano w nim m.in. popularny pogląd dotyczący odchudzania, wegług którego ograniczanie kalorii i tłuszczu w diecie wpływa na spadek wagi. Podważono również tezę, że aktywność fizyczna ma większy wpływ na odchudzanie niż odpowiednia dieta.

Oto główne wnioski z tego badania:

Największy przyrost wagi powodowały konkretne produkty: frytki, chipsy, słodzone napoje, czerwone i przetworzone mięso, ziemniaki, słodycze i desery, zboża rafinowane, inne smażone produkty, soki owocowe 100% i masło. Kolejność nieprzypadkowa, bo zaczęłam od tych najbardziej tuczących. Z kolei większa ilość owoców i warzyw oraz produktów pełnoziarnistych w diecie związana była ze spadkiem wagi u wszystkich uczestników. Co ciekawe, podważono też pogląd, że jedząc dużo nabiału, narażamy się na tycie. Spożywanie mleka i serów wpływało neutralnie na wagę! Nie dotyczy to jednak jogurtów, kefirów i zsiadłego mleka. One okazały się najbardziej „odchudzającymi” produktami. Dobre bakterie w nich zawarte zwiększają produkcję hormonów odpowiadających za hamowanie apetytu, a do tego przyspieszają metabolizm. Drugi pozytywny produkt, jaki wyłonił się w tej pracy, to orzechy. Są bogate w zdrowy tłuszcz i podobnie jak jogurty zmniejszają uczucie głodu na dłużej. Jedną z kolejnych zaobserwowanych zależności było to, że metabolizm zwalnia po rafinowanych węglowodanach (jak cukier, biała mąka). Zaś pozostaje na odpowiednim poziomie po produktach pełnoziarnistych.

Dlaczego właśnie to badanie warto było przytoczyć? Po pierwsze: duża liczba uczestników – 121 tys. osób. Po drugie: czas – wnioski zbierano przez okres od 12 do 20 lat, zatem dotyczą długoterminowych efektów odchudzania, a nie – jak w wielu innych przypadkach – efektów krótkoterminowych. Po trzecie: badanie przeprowadziło pięciu specjalistów z dziedziny żywienia i zdrowia publicznego z nie byle jakiego ośrodka, bo Harvard University. Autorzy sprawdzili też, jak na odchudzanie wpływa palenie papierosów i alkohol. Jeśli chcecie to wiedzieć, oryginalną pracę znajdziecie tutaj.

 

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

miód

5 najlepszych zamienników cukru

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

olej z wiesiołka

„Cudowny” olej z wiesiołka – prawdziwe remedium na kobiece dolegliwości?

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

„Ale schudłaś!” – czy na pewno to słowa, które chce usłyszeć każda kobieta? Odpowiada psychodietetyczka

„Ale schudłaś!” – czy na pewno te słowa chce usłyszeć każda kobieta? Odpowiada psychodietetyczka

otyłość to choroba

„Otyłość to choroba, w której przebiegu jesteś wiecznie głodny i nigdy nie jesteś najedzony” – mówi dr. hab. n. med. Mariusz Wyleżoł, chirurg bariatra

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Jak kupować mleko? Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, gdy chcemy kupić to najlepsze

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

kobieta trzyma strzykawkę z igłą

Witamina B12 w zastrzykach – zalety, dawkowanie, efekty

Tuczące napoje gazowane i energetyczne – mit czy fakt?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol