Przejdź do treści

Kalorie odstaw na bok

Kalorie odstaw na bok
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom
Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia
Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli

Czy 100 kcal czekolady, kurczaka lub orzechów to dla nas tyle samo? Nie. To właśnie brak tej wiedzy sprawia, że choć ograniczamy ilość jedzenia, czasem nie możemy schudnąć. To nie wystarczy. Trzeba jeszcze wiedzieć, co jeść.

Ograniczyłam kalorie, ale jakoś nie mogę schudnąć… Też to znacie? Taki efekt jest możliwy, bo podchodzimy do diety wyłącznie pod kątem spożywanych kalorii. A to zasadniczy błąd. W świetle aktualnych badań widać, że ograniczanie kalorii może wcale nie przynosić oczekiwanych rezultatów. Bo ważniejsze jest, co się je. Dlaczego?

Nasz organizm to nie maszyna laboratoryjna, w której z idealną precyzją obliczymy, ile energii wyprodukujemy podczas spalania. Wydawałoby się, że jeśli będziemy przyjmować mniejszą ilość kalorii, niż wynosi nasze zapotrzebowanie, to schudniemy. Niekoniecznie. Okazuje się, że składniki odżywcze mogą różnie wpływać na metabolizm, apetyt, mogą być też w różnym stopniu absorbowane przez organizm. Wiele badań dowodzi, że wysokowęglowodanowe diety spowalniają metabolizm bardziej niż dieta bogata w tłuszcze i proteiny. To jeden z powodów, dla których ludzie potrzebują mniej lub więcej energii, nawet jeśli konsumują taką samą liczbę kalorii. Poza tym w przeciwieństwie do produktów z tak zwanym niskim indeksem glikemicznym (np. orzechy, rośliny strączkowe), produkty z wysokim indeksem glikemicznym (jak ziemniaki, cukier, alkohol) szybciej podnoszą stężenie cukru we krwi, wzmagają apetyt i mogą skłaniać do podjadania. Co także przekłada się na wykorzystanie energii przez organizm.

Odchudzanie – rozprawa z mitami

Jednym z ekspertów, który bada wpływ różnych pokarmów na przyrost masy ciała, jest dr Dariush Mozaffarian z Harvard School of Public Health. Badanie jego zespołu trochę napsociło w świecie nauki. Obalano w nim m.in. popularny pogląd dotyczący odchudzania, wegług którego ograniczanie kalorii i tłuszczu w diecie wpływa na spadek wagi. Podważono również tezę, że aktywność fizyczna ma większy wpływ na odchudzanie niż odpowiednia dieta.

Oto główne wnioski z tego badania:

Największy przyrost wagi powodowały konkretne produkty: frytki, chipsy, słodzone napoje, czerwone i przetworzone mięso, ziemniaki, słodycze i desery, zboża rafinowane, inne smażone produkty, soki owocowe 100% i masło. Kolejność nieprzypadkowa, bo zaczęłam od tych najbardziej tuczących. Z kolei większa ilość owoców i warzyw oraz produktów pełnoziarnistych w diecie związana była ze spadkiem wagi u wszystkich uczestników. Co ciekawe, podważono też pogląd, że jedząc dużo nabiału, narażamy się na tycie. Spożywanie mleka i serów wpływało neutralnie na wagę! Nie dotyczy to jednak jogurtów, kefirów i zsiadłego mleka. One okazały się najbardziej „odchudzającymi” produktami. Dobre bakterie w nich zawarte zwiększają produkcję hormonów odpowiadających za hamowanie apetytu, a do tego przyspieszają metabolizm. Drugi pozytywny produkt, jaki wyłonił się w tej pracy, to orzechy. Są bogate w zdrowy tłuszcz i podobnie jak jogurty zmniejszają uczucie głodu na dłużej. Jedną z kolejnych zaobserwowanych zależności było to, że metabolizm zwalnia po rafinowanych węglowodanach (jak cukier, biała mąka). Zaś pozostaje na odpowiednim poziomie po produktach pełnoziarnistych.

Dlaczego właśnie to badanie warto było przytoczyć? Po pierwsze: duża liczba uczestników – 121 tys. osób. Po drugie: czas – wnioski zbierano przez okres od 12 do 20 lat, zatem dotyczą długoterminowych efektów odchudzania, a nie – jak w wielu innych przypadkach – efektów krótkoterminowych. Po trzecie: badanie przeprowadziło pięciu specjalistów z dziedziny żywienia i zdrowia publicznego z nie byle jakiego ośrodka, bo Harvard University. Autorzy sprawdzili też, jak na odchudzanie wpływa palenie papierosów i alkohol. Jeśli chcecie to wiedzieć, oryginalną pracę znajdziecie tutaj.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

Picie kawy z cytryną

Picie kawy z cytryną to same korzyści? Sprawdzamy, jak jest naprawdę

„Dałyśmy się zrobić w bambuko. Ale właściwie to nie miałyśmy wyjścia”. Małgorzata Akkus o kulturze diety

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Deficyt kaloryczny – czym jest i jak go wyliczyć?

Zespół policystycznych jajników a węglowodany. O czym pamiętać? / Fot: Unsplash

Zespół policystycznych jajników a węglowodany. O czym pamiętać?

Guarana – właściwości, działanie, rodzaje, gdzie kupić

Kobieta

Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować

Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa

Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Ciastka

Rozporządzenie Komisji Europejskiej: koniec z produktami, które mają za dużo tłuszczów trans

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Dieta na refluks żołądkowy – zalecenia, czego nie jeść przy refluksie?

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów