Przejdź do treści

Jedzenie przed pływaniem – co i kiedy jeść?

Jedzenie przed pływaniem – co i kiedy jeść?
Przed pływaniem zjedz lekki posiłek bogaty w węglowodany. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy
Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki

Czy pływanie z pełnym żołądkiem faktycznie może być niebezpieczne, wywołać skurcz i utonięcie? Wychodzi na to, że więcej w tym stwierdzeniu jednak niepotrzebnego straszenia. Niemniej jednak rozsądek podpowiada, by nie napychać się zaraz przed wskoczeniem do wody. To co jeść i kiedy?

Niektórzy radzą, by odczekać 20 minut, a inni, że nawet 3 godziny od posiłku, aby bezpiecznie popływać. Co w takim razie z faktem, że trawienie nie zawsze przebiega w naszych organizmach jednakowo? Po zjedzeniu połowa pokarmu w naszym żołądku gości jeszcze średnio przez 2 h, po 4 h żołądek jest całkowicie pusty, zaś przez kolejne 2 pokarm przedziera się przez jelito cienkie, następnie zalega w jelicie grubym około 14 h. Cukry proste, takie jak zawarte w owocach, trawimy znacznie szybciej niż ciężkostrawne i tłuste jedzenie, jak choćby grillowaną karkówkę z bułką czy cheeseburgera.

Pozioma pozycja podczas pływania sprawia, że treść pokarmowa może cofać się do przełyku i prowokować refluks. Dlatego jedzenie jest lepiej tolerowane podczas energicznego spaceru lub jazdy na rowerze. Przed pływaniem wskazane są lekkie posiłki z naciskiem na węglowodany – to one dostarczają naszym mięśniom potrzebnego paliwa w celu wyprodukowania energii. Jeśli pływamy rano, zaserwujmy sobie na śniadanie węglowodany o większym indeksie glikemicznym, czyli takie, które trawimy szybciej (np. omlet z płatków owsianych z rodzynkami lub miodem, domowa granola). Dzięki temu unikniemy nadmiernych spadków cukru, zawrotów głowy i zmęczenia po wysiłku. Do 2 godzin przed pływaniem unikajmy wysokobłonnikowych produktów, tłustych dań, ale także kofeiny (może wywołać tachykardię – przyspieszenie akcji serca powyżej 100 uderzeń na minutę, złe samopoczucie i działa odwadniająco) i oczywiście… alkoholu.

Przewertowałam badania w poszukiwaniu jasnej odpowiedzi na pytanie: czy jedzenie bezpośrednio przed pływaniem jest bezpieczne? Niestety nie ma takich doniesień, które by ostatecznie to potwierdziły lub temu zaprzeczyły. Specjaliści z Harvard Medical School informują, że jedzenie nie ma większego wpływu na ryzyko utonięcia. Brakuje wystarczających podstaw naukowych, by sądzić, że napełnienie żołądka przed pływaniem podwyższa ryzyko skurczu. Centers for Disease Control opublikowało listę czynników ryzyka związanych z wypadkami w wodzie. Nie znalazło się na niej spożywanie pokarmów. W przypadku dzieci najbardziej niebezpieczne okazały się: brak odpowiednich zabezpieczeń i kontroli, zaś w przypadku dorosłych, jak można się domyślić, alkohol.

Rozsądek jednak podpowiada, że skoro niekomfortowo pływa się z ciężkim brzuchem, to raczej powinniśmy zrobić sobie, tak czy owak, krótką przerwę. Druga sprawa dotyczy mechanizmów związanych z trawieniem – gdy zjemy, układ krążenia „przestawia się” na tryb trawienia pokarmu i w te rejony wysyła więcej krwi, natomiast podczas wysiłku (pływania) serce pompuje krew przede wszystkim do mięśni, nóg i rąk. Dlatego powinniśmy dać swojej fabryce choć trochę czasu na wypuszczenie towaru dalej, zanim skierujemy energię w inne rejony pływającego ciała. Jeśli zjedliśmy lekką przekąskę, 30 minut przerwy będzie ok. Jeśli w naszym menu był ciężki i tłusty posiłek, organizm potrzebuje więcej czasu, ok. 1-3 godziny. A potem można się bezkarnie pluskać.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ile trzeba odczekać po jedzeniu, aby iść pływać? I czy to naprawdę konieczne?

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Cholesterol w jajkach / istock

10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć

Przewodnik dla kawoszy: drip

Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Uśmiech po marchewce, grymas po jarmużu. Brytyjscy naukowcy sprawdzili preferencje żywieniowe nienarodzonych dzieci

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi

„Halo! Jelita? Dzwoni mózg”. Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i jelitom, i mózgowi

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Popularny gazowany napój może wywołać choroby sercowo-naczyniowe? Naukowcy ostrzegają

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. "Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego"

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. „Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego”

Kobieta trzyma w rękach filiżankę kawy. Na stole leżą płatki kwiatów i ziarna kawy

Kawa po chińsku. Poranny rytuał, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Crostini – jak zrobić? Przepisy na włoskie grzanki 

5 herbat na pochmurne popołudnia, Sprawdź, jak je parzyć, by wykorzystać ich potencjał

Jogurt naturalny – jak wybrać najlepszy?

Makaron

Popularny makaron wycofany ze sprzedaży. Zawiera niebezpieczne dla zdrowia toksyny

Ani krowie, ani kozie, ani owsiane czy sojowe. Mleko z laboratorium niebawem trafi na sklepowe półki

Wina muscat – odmiany, jak smakuje, z czym podawać wino o cytrusowym aromacie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×