Przejdź do treści

Jedzenie przed pływaniem – co i kiedy jeść?

Jedzenie przed pływaniem – co i kiedy jeść?
Przed pływaniem zjedz lekki posiłek bogaty w węglowodany. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pij wodę jesienią! Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których warto to robić
Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!
7 sygnałów, że pijesz za dużo wody
Śniadaniowa miska zdrowia
Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. "Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam"
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. „Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam”

Czy pływanie z pełnym żołądkiem faktycznie może być niebezpieczne, wywołać skurcz i utonięcie? Wychodzi na to, że więcej w tym stwierdzeniu jednak niepotrzebnego straszenia. Niemniej jednak rozsądek podpowiada, by nie napychać się zaraz przed wskoczeniem do wody. To co jeść i kiedy?

Niektórzy radzą, by odczekać 20 minut, a inni, że nawet 3 godziny od posiłku, aby bezpiecznie popływać. Co w takim razie z faktem, że trawienie nie zawsze przebiega w naszych organizmach jednakowo? Po zjedzeniu połowa pokarmu w naszym żołądku gości jeszcze średnio przez 2 h, po 4 h żołądek jest całkowicie pusty, zaś przez kolejne 2 pokarm przedziera się przez jelito cienkie, następnie zalega w jelicie grubym około 14 h. Cukry proste, takie jak zawarte w owocach, trawimy znacznie szybciej niż ciężkostrawne i tłuste jedzenie, jak choćby grillowaną karkówkę z bułką czy cheeseburgera.

Pozioma pozycja podczas pływania sprawia, że treść pokarmowa może cofać się do przełyku i prowokować refluks. Dlatego jedzenie jest lepiej tolerowane podczas energicznego spaceru lub jazdy na rowerze. Przed pływaniem wskazane są lekkie posiłki z naciskiem na węglowodany – to one dostarczają naszym mięśniom potrzebnego paliwa w celu wyprodukowania energii. Jeśli pływamy rano, zaserwujmy sobie na śniadanie węglowodany o większym indeksie glikemicznym, czyli takie, które trawimy szybciej (np. omlet z płatków owsianych z rodzynkami lub miodem, domowa granola). Dzięki temu unikniemy nadmiernych spadków cukru, zawrotów głowy i zmęczenia po wysiłku. Do 2 godzin przed pływaniem unikajmy wysokobłonnikowych produktów, tłustych dań, ale także kofeiny (może wywołać tachykardię – przyspieszenie akcji serca powyżej 100 uderzeń na minutę, złe samopoczucie i działa odwadniająco) i oczywiście… alkoholu.

Przewertowałam badania w poszukiwaniu jasnej odpowiedzi na pytanie: czy jedzenie bezpośrednio przed pływaniem jest bezpieczne? Niestety nie ma takich doniesień, które by ostatecznie to potwierdziły lub temu zaprzeczyły. Specjaliści z Harvard Medical School informują, że jedzenie nie ma większego wpływu na ryzyko utonięcia. Brakuje wystarczających podstaw naukowych, by sądzić, że napełnienie żołądka przed pływaniem podwyższa ryzyko skurczu. Centers for Disease Control opublikowało listę czynników ryzyka związanych z wypadkami w wodzie. Nie znalazło się na niej spożywanie pokarmów. W przypadku dzieci najbardziej niebezpieczne okazały się: brak odpowiednich zabezpieczeń i kontroli, zaś w przypadku dorosłych, jak można się domyślić, alkohol.

Rozsądek jednak podpowiada, że skoro niekomfortowo pływa się z ciężkim brzuchem, to raczej powinniśmy zrobić sobie, tak czy owak, krótką przerwę. Druga sprawa dotyczy mechanizmów związanych z trawieniem – gdy zjemy, układ krążenia „przestawia się” na tryb trawienia pokarmu i w te rejony wysyła więcej krwi, natomiast podczas wysiłku (pływania) serce pompuje krew przede wszystkim do mięśni, nóg i rąk. Dlatego powinniśmy dać swojej fabryce choć trochę czasu na wypuszczenie towaru dalej, zanim skierujemy energię w inne rejony pływającego ciała. Jeśli zjedliśmy lekką przekąskę, 30 minut przerwy będzie ok. Jeśli w naszym menu był ciężki i tłusty posiłek, organizm potrzebuje więcej czasu, ok. 1-3 godziny. A potem można się bezkarnie pluskać.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ile trzeba odczekać po jedzeniu, aby iść pływać? I czy to naprawdę konieczne?

Zioła na zimę – jak je przechowywać i uprawiać w domu?

Grzyby jadalne – rodzaje, jak długo gotować grzyby?

Tauryna – pochodzenie, właściwości, suplementacja

Kawa

Pijesz codziennie kawę z mlekiem? Pora dnia, kiedy to robisz, ma znaczenie! Wyjaśnia diabetolożka Luiza Napiórkowska

Flambirowanie potraw – co daje i jak dokładnie je zrobić?

Chałwa

Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?

Balon

Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom

Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia

Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli

Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli

Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania

Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?

Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka

Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Kokos

Olej kokosowy – właściwości, zastosowanie, w kuchni, w kosmetyce, na skórę

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Katarzyna Kępka: Dopóki chciałam schudnąć 5 kg i dlatego ćwiczyłam, to nie było efektów

Katarzyna Kępka: Dopóki chciałam schudnąć 5 kg i dlatego ćwiczyłam, to nie było efektów

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

grzyby

Przez kilka godzin trzymałaś grzyby w foliowej reklamówce? Dietetyczka odpowiada, czy nadają się do spożycia

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu