Przejdź do treści

Domowy kisiel z żurawiny. Świetny w walce z przeziębieniem

Domowy kisiel żurawinowy
Domowy kisiel żurawinowy / Zdjęcie: Magdalena Klimczak | Dare to Cook
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje
Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot
Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”
Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem
Co robi alkohol kobiecie po 30. urodzinach?

Uwaga – to kisiel, który uzależnienia! Kwaśny, zdrowy, pyszny… No i nie ma nic wspólnego z tą chemią w proszku, którą można zalać wrzątkiem i gotowe. Kisiel żurawinowy to babciny klasyk – przypomnijcie sobie jego smak…

Przygotowuje się go szybko i łatwo. Konsystencję sami możecie regulować, dodając w małych porcjach mąkę ziemniaczaną. Ja lubię, kiedy kisiel jest lekko płynny. Zblendowany możemy pić szklankami,  a z dodatkiem strzelających kwaśnych owoców – wyjadać łyżeczką z salaterki.

Żurawina i granat to jesienne bomby witaminowe. Ochronią nas przed przeziębieniami i zaopatrzą w witaminę C. Sok z granatów to bogate źródło przeciwutleniaczy, zapobiega także utracie wody przez organizm i chroni serce.

Żurawina – świetna na nawracające infekcje intymne / Zdjęcie: Magdalena Klimczak | Dare to Cook

Żurawina to obok jagód nasz leśny skarb. Coraz częściej w sprzedaży pojawia się żurawina hodowlana, która ma dużo większe owoce o regularnym kształcie i ciemniejszym kolorze, ale nie ustępuje właściwościami swojej leśnej koleżance. Wyciąg z żurawiny znajdziemy w wielu preparatach na infekcje dróg moczowych, bo  świetnie sprawdza się jako remedium na takie dolegliwości. Owoce żurawiny dobrze się mrożą i suszą, a takie suszone owoce wspaniale odnajdą się w wypiekach, np. zamiast mniej wartościowych rodzynek.

Macie 5 minut? Zróbcie sobie kisiel!

Domowy kisiel żurawinowy

Kisiel żurawinowy

Kisiel żurawinowy / Zdjęcie: Magdalena Klimczak | Dare to Cook

Składniki: 

– ćwierć kilo żurawiny
– 1/2 szklanki cukru
– 0,5 l soku z granatów
– 0,3 l wody
– 60 g mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki żurawiny
– łyżka miodu

Przygotowanie:

Żurawinę gotujemy w wodzie dopóki owoce nie zaczną się rozpadać. Rozgotowane owoce blendujemy, a jeśli drobniutkie pestki żurawinowe przeszkadzają, przecieramy przez sito. Dodajemy sok z granatów, cukier i ponownie gotujemy. W odrobinie wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i powoli dodajemy ją do żurawiny, cały czas dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Pozostałe do dekoracji owoce podsmażamy w miodzie. Kisiel podajemy ciepły z owocami żurawiny w miodzie. Pycha!


Magdalena Klimczak – autorka bloga Dare to Cook. Kuchareczka, pasjonatka fotografii kulinarnej i podróży. 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Brukselka

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

minipizze z żurawiną

Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę

Żurawina w misce. obok leży butelka z żurawiną

Żurawina – naturalny antybiotyk. Właściwości żurawiny wymieniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Żurawina - właściwości i przeciwwskazania

Żurawina – właściwości i przeciwwskazania

Gruszkowe brownie bez pieczenia. Poznaj deser doskonały!

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Sól himalajska - hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska

Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska

Sieć sklepów Żabka wycofała z obrotu rodzynki sułtańskie / istock

Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

syrop z aronii

Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki

Cholesterol w jajkach / istock

10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć

Przewodnik dla kawoszy: drip

Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Uśmiech po marchewce, grymas po jarmużu. Brytyjscy naukowcy sprawdzili preferencje żywieniowe nienarodzonych dzieci

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi

„Halo! Jelita? Dzwoni mózg”. Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i jelitom, i mózgowi

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×