Przejdź do treści

Mrożonki – czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Mrożonki - czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?
Mrożonki - czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Burgery z kalafiora z salsą paprykową
Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!
Picie naparu z mięty / unsplash.com
Pijesz napar z mięty na problemy z żołądkiem? Lekarka wyjaśnia, jak działa to na organizm
śniadanie
6 argumentów za tym, żeby jeść śniadanie
Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie
Śmietana w misce. Obok rozrzucone borówki
Czego nie powinna zawierać śmietana? Wyjaśniają dietetyczki z „Czytamy etykiety”

Mrożone owoce i warzywa nie mają zasłużonej reputacji. Brzydsze i gorsze pod każdym względem siostry tych zerwanych prosto z krzaczka czy wyjętych z ziemi, uznawane są za mniej zasobne w witaminy i składniki mineralne. Czy zdrowo musi być zawsze świeżo?

„Świeże” nie muszą być lepsze niż mrożone

Mrożone owoce i warzywa są nie tylko zdrowe. W wielu przypadkach są nawet bardziej wartościowe niż ich świeże odpowiedniki! „Świeże” to zresztą pojęcie względne. Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że owoce i warzywa z czasem tracą cenne składniki. I to szybko. Na przykład zielony groszek „gubi” ponad połowę witaminy C przez pierwszą dobę-dwie od zerwania.

Zdaniem Joy’a Rickmana i współpracowników z Uniwersytetu Kalifornijskiego straty zdrowych składników w świeżych produktach to dużo istotniejszy problem niż nam – tak zwanym konsumentom – się wydaje. W eksperymencie przeprowadzonym przez prof. Ali’ego Bouzari dowiedziono, że mrożona kukurydza, zielony groszek oraz jagody miały więcej witaminy C niż świeże owoce i warzywa (mrożenie hamuje działanie askorbinazy, enzymu utleniającego, który zmienia witaminę C w inny, nieaktywny związek). Mrożone brokuły były z kolei zasobniejsze w ryboflawinę, czyli witaminę B, choć świeży groszek miał jej nieco więcej niż mrożony.

Mrożone jeżyny i maliny

Korzyści z mrożonek udowodnione przez naukowców

Co wiemy o zawartości błonnika czy składników mineralnych, takich jak magnez, wapń, żelazo, cynk? To również sprawdzili naukowcy pod kierunkiem prof. Bouzari w innym badaniu. Wniosek i w tym przypadku przemawiał na korzyść mrożonek. Jeśli są przechowywane w dobrych zamrażalnikach, zostaną umieszczone w nich jak najszybciej po zbiorach, wówczas zachowują wszelkie cenne składniki. Są nadal bogate w błonnik, który wpływa pozytywnie na trawienie, pobudza perystaltykę jelit i pomaga schudnąć, jak i wciąż stanowią idealny rezerwuar związków mineralnych, pomimo poddania ich procesowi zamrażania.

Na korzyść mrożonek przemawia również to, że nie psują się, nie gniją w transporcie i na półkach sklepowych. Pleśniejące egzemplarze w skrzynkach z pomidorami lub burakami nie są przecież nam widokiem obcym. Niestety w takich okolicznościach słowo „świeży” pojawia się mocno na wyrost.

Mrożone warzywa

Świeże czy mrożone? Ważniejsze jest to, gdzie rosły

Warto też dodać, że to, co kryje się w danej marchwi albo truskawce, zależy mniej od tego, czy jest świeża, czy wcześniej mrożona, a bardziej od tego, gdzie rosła, jak była przewożona, jakie były warunki jej uprawy, a także od odmiany.

Dyskusyjne są oczywiście walory smakowe i estetyczne po rozmrożeniu. Takie truskawki, nie ma co kryć, po pozbyciu się z nich lodowego pancerza nie wyglądają równie apetycznie, jak te dopiero co zerwane, smak także pozostawia sporo do życzenia. Jednak nie w każdym przypadku tak jest.

Jak by nie patrzeć, warto mieć zapas owoców i warzyw w zamrażalniku, aby móc w każdej chwili po nie sięgnąć. Z pewnością łatwiej będzie nam trzymać się podstawowej zasady zdrowego żywienia, jaką jest zjadanie codziennie kilku porcji owoców i warzyw.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego hodowla? Wyjaśnia Paulina Górska

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego uprawa. Wyjaśnia Paulina Górska

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki kolor będzie najlepszy dla ciebie

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Źródło: iStockPhoto

A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Jabłko

Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą, a wręcz powinny być spożywane przez osoby z insulinoopornością

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Kapusta – pospolita tylko z pozoru

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?