Przejdź do treści

Mrożonki – czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Mrożonki - czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?
Mrożonki - czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA
Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju
Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek
Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Mrożone owoce i warzywa nie mają zasłużonej reputacji. Brzydsze i gorsze pod każdym względem siostry tych zerwanych prosto z krzaczka czy wyjętych z ziemi, uznawane są za mniej zasobne w witaminy i składniki mineralne. Czy zdrowo musi być zawsze świeżo?

„Świeże” nie muszą być lepsze niż mrożone

Mrożone owoce i warzywa są nie tylko zdrowe. W wielu przypadkach są nawet bardziej wartościowe niż ich świeże odpowiedniki! „Świeże” to zresztą pojęcie względne. Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że owoce i warzywa z czasem tracą cenne składniki. I to szybko. Na przykład zielony groszek „gubi” ponad połowę witaminy C przez pierwszą dobę-dwie od zerwania.

Zdaniem Joy’a Rickmana i współpracowników z Uniwersytetu Kalifornijskiego straty zdrowych składników w świeżych produktach to dużo istotniejszy problem niż nam – tak zwanym konsumentom – się wydaje. W eksperymencie przeprowadzonym przez prof. Ali’ego Bouzari dowiedziono, że mrożona kukurydza, zielony groszek oraz jagody miały więcej witaminy C niż świeże owoce i warzywa (mrożenie hamuje działanie askorbinazy, enzymu utleniającego, który zmienia witaminę C w inny, nieaktywny związek). Mrożone brokuły były z kolei zasobniejsze w ryboflawinę, czyli witaminę B, choć świeży groszek miał jej nieco więcej niż mrożony.

Mrożone jeżyny i maliny

Korzyści z mrożonek udowodnione przez naukowców

Co wiemy o zawartości błonnika czy składników mineralnych, takich jak magnez, wapń, żelazo, cynk? To również sprawdzili naukowcy pod kierunkiem prof. Bouzari w innym badaniu. Wniosek i w tym przypadku przemawiał na korzyść mrożonek. Jeśli są przechowywane w dobrych zamrażalnikach, zostaną umieszczone w nich jak najszybciej po zbiorach, wówczas zachowują wszelkie cenne składniki. Są nadal bogate w błonnik, który wpływa pozytywnie na trawienie, pobudza perystaltykę jelit i pomaga schudnąć, jak i wciąż stanowią idealny rezerwuar związków mineralnych, pomimo poddania ich procesowi zamrażania.

Na korzyść mrożonek przemawia również to, że nie psują się, nie gniją w transporcie i na półkach sklepowych. Pleśniejące egzemplarze w skrzynkach z pomidorami lub burakami nie są przecież nam widokiem obcym. Niestety w takich okolicznościach słowo „świeży” pojawia się mocno na wyrost.

Mrożone warzywa

Świeże czy mrożone? Ważniejsze jest to, gdzie rosły

Warto też dodać, że to, co kryje się w danej marchwi albo truskawce, zależy mniej od tego, czy jest świeża, czy wcześniej mrożona, a bardziej od tego, gdzie rosła, jak była przewożona, jakie były warunki jej uprawy, a także od odmiany.

Dyskusyjne są oczywiście walory smakowe i estetyczne po rozmrożeniu. Takie truskawki, nie ma co kryć, po pozbyciu się z nich lodowego pancerza nie wyglądają równie apetycznie, jak te dopiero co zerwane, smak także pozostawia sporo do życzenia. Jednak nie w każdym przypadku tak jest.

Jak by nie patrzeć, warto mieć zapas owoców i warzyw w zamrażalniku, aby móc w każdej chwili po nie sięgnąć. Z pewnością łatwiej będzie nam trzymać się podstawowej zasady zdrowego żywienia, jaką jest zjadanie codziennie kilku porcji owoców i warzyw.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Kapusta – pospolita tylko z pozoru

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zielenina w środku zimy. Jak ją wprowadzić do diety?

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

GIS ostrzega przed mrożonymi brokułami, w których znaleziono niebezpieczną substancję. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

GIS ostrzega przed mrożonymi brokułami, w których znaleziono niebezpieczną substancję. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?