Przejdź do treści

Cukier, który szkodzi wątrobie

Cukier, który szkodzi wątrobie
Cukier, który szkodzi wątrobie Sharon Mccutcheon/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Co szkodzi wątrobie? Oczywiście alkohol. Okazuje się jednak, że fruktoza – cukier zawarty w owocach, może być dla wątroby równie szkodliwy, co napoje wysokoprocentowe.

Owoców sobie nie żałuję, ale gdy czytam, że fruktoza może działać na wątrobę jak alkohol i ją uszkodzić, włos mi się na głowie jeży. To już nawet owoców jeść nie wolno!? Do tego według obliczeń dostarczamy cukru owocowego organizmowi zbyt dużo. Na początku XX wieku zjadaliśmy ok. 15 g dziennie. Dzisiaj średnie dzienne spożycie przez przeciętnego człowieka to nawet 75 g. Zakładając, że nasza dieta jest uboższa w rośliny niż sto lat temu, takie liczby mogą być zaskoczeniem.

Akurat tak się składa, że zawartość fruktozy w owocach nie jest na tyle duża, by zagrażała zdrowiu. Spokojnie zatem, możemy jeść je do woli. Problemem jest inne źródło: cukier dodawany w przemyśle spożywczym. W szczególności na cenzurowanym jest syrop wysokofruktozowy – uwielbiany przez producentów żywności i napojów.

Ta wytwarzana z kukurydzy słodka trucizna wykorzystywana jest chętnie ze względu na niską cenę i właściwości. Ma postać płynu, więc nie trzeba jej rozpuszczać, nie krystalizuje się, jest wygodna w dozowaniu i transporcie. Ale każdy kij ma dwa końce. Jak dowodzą badania, może mieć związek z otyłością, wysokim cholesterolem, cukrzycą, chorobami jelit. Do listy eksperci dorzucają uszkodzenia wątroby.

Nasz filtrujący gruczoł wykorzystuje fruktozę do produkowania tłuszczu. Przychodzi mu to łatwiej niż z glukozą, dlatego nadwyżka owocowego cukru szybciej odkłada się w postaci tłuszczu w komórkach wątroby. Powstały nadprogramowy bagaż sprzyja tak zwanemu niealkoholowemu stłuszczeniowemu zapaleniu wątroby (ang. skrót NASH), które wygląda dokładnie tak jak u osób pijących spore ilości alkoholu!

Niepokoi fakt, że problem narasta. Według danych zebranych przez niemieckich lekarzy z uniwersyteckiego szpitala w Würzburgu NASH jest najczęstszą przewlekłą chorobą wątroby. Może dotyczyć nawet 27 proc. mieszkańców krajów rozwiniętych. Choroba zwykle nie daje oznak. Może objawiać się zmęczeniem, złym samopoczuciem, czasem uczuciem dyskomfortu w prawej części brzucha pod żebrami. By wykryć groźne zmiany, wystarczy badanie USG.

Jak widać, nie trzeba być alkoholikiem lub smakoszem kuchni ociekającej od tłuszczu, żeby skrzywdzić swoją wątrobę. Wystarczy świadomie lub nieświadomie lekceważyć etykiety i obecność syropu fruktozowego w tym, co zjadamy na co dzień. Prędzej czy później wątroba może się za to odpłacić.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

PROMOCJA
Trawienie, Promocje
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kac

5 najlepszych patentów na porannego kaca

Czy każdy zamiennik cukru nadaje się do wypieków?

Miód a cukrzyca – czy wykluczają się wzajemnie?

rożek i makaroniki

7 mitów o cukrzycy, przez które chorujemy

Fruktoza zatłuści nam wątrobę? Niekoniecznie. Ale trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad – przypomina ekspert

Co robi alkohol kobiecie po 30. urodzinach?

Wina muscat – odmiany, jak smakuje, z czym podawać wino o cytrusowym aromacie

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Zioła na wątrobę – na co pomagają i jak je stosować, właściwości ostropestu, karczocha i lukrecji

Popularny alkohol wycofany ze sprzedaży. Powodem możliwa zawartość kawałków szkła /fot. iStock

Popularny alkohol wycofany ze sprzedaży. Powodem możliwa zawartość kawałków szkła

Dwie kobiety leżą na kocu

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

7 zasad grillowania dobrych dla wątroby

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Te proste zmiany sprawią, że będziesz bardziej najedzona i będziesz lepiej się czuła. Podpowiada Anna Reguła

Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

„Kobiety nie mają problemu z alkoholem?”. Sprawdź, co mówi psychiatra

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

„Nie kupujmy produktu, w którego składzie na pierwszym miejscu jest cukier”- apeluje dr inż. Anna Hinburg. Czy czekoladowe zajączki to dobry pomysł?

×