3 min.
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
25.06.2022
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!
Figowy krem ze skórką pomarańczową i kardamonem zapakowany w fikuśny słoik będzie wyjątkowym pomysłem na prezent. Zróbcie sobie i bliskim coś dobrego na święta!
Grudniowo-świąteczny czas pewnie Wam też kojarzy się z bakaliami i pomarańczami? Jednymi z moich ulubionych suszonych owoców są figi. Jak się okazuje to odwzajemniona miłość, bo figi to bardzo wartościowe owoce. Bogate we wzmacniający kości i zęby wapń, którego ilość jest porównywalna do tego ze szklanki mleka, sprzyjający odstresowaniu magnez i potas, który dba o prawidłowe ciśnienie krwi, i regulujący pracę jelit błonnik. Są jedną z najzdrowszych przekąsek. Szczególnie doceńmy je zimową porą, a w czasie rodzinnych spotkań zaserwujmy jako zdrowy prezent swoim bliskim.
Figi możemy zjadać świeże i suszone, wkrajać je do porannej jaglanki i owsianki, wykorzystać w keksach i piernikach. Świetnie przełamują smak wytrawnych produktów np. serów. Ale skoro święta tuż tuż, już dzisiaj powiemy wam, jak zrobić z nich pyszny figowy krem, który uwielbiają nawet niemowlaki, a który doskonale sprawdzi się w towarzystwie wigilijnych dań. Możesz użyć go do śniadaniowych tostów, posmarować nim piernik, wafle, rozmieszać z mlekiem kokosowym i przekładać nim naleśniki albo po prostu wyjadać łyżką. To także pomysł na wyjątkowy prezent.
Krem z suszonych fig
Zdjęcie: Amelia | www.vegeluv.org
Składniki na słoik (około 300 ml):
– 300 g suszonych fig
– 3 ekologiczne, niewoskowane pomarańcze (będziemy używać razem ze skórkami)
– 2 ziarna kardamonu
– 1/3 szklanki cukru kokosowego
Przygotowanie:
Pomarańcze umyj, sparz we wrzątku, przekrój na pół i wyciśnij sok. Figi opłucz, odkrój twarde korzonki i namocz w soku pomarańczowym. Zostaw na noc.
Połówki wyciśniętych pomarańczy przekrój na ósemki i delikatnie odkrój białą część. Użyj cienkiego i ostrego noża. Najłatwiej będzie zrobić to, gdy skórki odrobinę przeschną (wcześniej odstaw je na kilka godzin w ciepłe miejsce). Okrojone skórki pokrój w paski, a następnie w drobną kostkę. Zalej 1 szklanką wody i gotuj przez 5 minut. Wylej wodę.
Cukier kokosowy rozmieszaj w 1/3 szklanki wody, zalej skórkę pomarańczową i gotuj na wolnym ogniu, często mieszając do momentu uzyskania gęstej, galaretowatej konsystencji. Czas gotowania to około 45-60 minut.
Do kremu figowego zużyjesz tylko odrobinę skórki, resztę możesz przechowywać w słoiczku, w lodówce i wykorzystać w innym grudniowym deserze, albo do osłodzenia zimowej herbaty.
Kardamon otwórz i ziarenka rozdrobnij w moździerzu na pył. Namoczone figi (wraz z sokiem, w którym się moczyły) zmiksuj z kardamonem na gładką masę (1-2 minuty). Możesz użyć blendera, miksera ręcznego albo thermomixa. Masę figową wymieszaj z dwiema łyżkami skórki pomarańczowej.
Krem będzie świetnym prezentem okołoświątecznym. Zapakuj go w ozdobny słoik i przewiąż pakowym sznurkiem.
Amelia – pisze wegańskiego bloga Vegeluv. Stawia na świeże i nieskomplikowane podejście do gotowania. Bliska jest jej idea slow food i sezonowości, choć nie stroni od orientalnych dodatków. Pasjonuje ją fotografia i stylizacja jedzenia, miejskie ogrodnictwo i jazda konna.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022