Przejdź do treści

Coś dobrego na święta: krem figowy

Zdjęcie: Amelia | www.vegeluv.org
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Figowy krem ze skórką pomarańczową i kardamonem zapakowany w fikuśny słoik będzie wyjątkowym pomysłem na prezent. Zróbcie sobie i bliskim coś dobrego na święta!

Grudniowo-świąteczny czas pewnie Wam też kojarzy się z bakaliami i pomarańczami? Jednymi z moich ulubionych suszonych owoców są figi. Jak się okazuje to odwzajemniona miłość, bo figi to bardzo wartościowe owoce. Bogate we wzmacniający kości i zęby wapń, którego ilość jest porównywalna do tego ze szklanki mleka, sprzyjający odstresowaniu magnez i potas, który dba o prawidłowe ciśnienie krwi, i regulujący pracę jelit błonnik. Są jedną z najzdrowszych przekąsek. Szczególnie doceńmy je zimową porą, a w czasie rodzinnych spotkań zaserwujmy jako zdrowy prezent swoim bliskim.

Figi możemy zjadać świeże i suszone, wkrajać je do porannej jaglanki i owsianki, wykorzystać w keksach i piernikach. Świetnie przełamują smak wytrawnych produktów np. serów. Ale skoro święta tuż tuż, już dzisiaj powiemy wam, jak zrobić z nich pyszny figowy krem,  który uwielbiają nawet niemowlaki, a który doskonale sprawdzi się w towarzystwie wigilijnych dań. Możesz użyć go do śniadaniowych tostów, posmarować nim piernik, wafle, rozmieszać z mlekiem kokosowym i przekładać nim naleśniki albo po prostu wyjadać łyżką. To także pomysł na wyjątkowy prezent.

Krem z suszonych fig

Zdjęcie: Amelia | www.vegeluv.org​

Składniki na słoik (około 300 ml):

– 300 g suszonych fig
– 3 ekologiczne, niewoskowane pomarańcze (będziemy używać razem ze skórkami)
– 2 ziarna kardamonu
– 1/3 szklanki cukru kokosowego

Przygotowanie:

Pomarańcze umyj, sparz we wrzątku, przekrój na pół i wyciśnij sok. Figi opłucz, odkrój twarde korzonki i namocz w soku pomarańczowym. Zostaw na noc.

Połówki wyciśniętych pomarańczy przekrój na ósemki i delikatnie odkrój białą część. Użyj cienkiego i ostrego noża. Najłatwiej będzie zrobić to, gdy skórki odrobinę przeschną (wcześniej odstaw je na kilka godzin w ciepłe miejsce). Okrojone skórki pokrój w paski, a następnie w drobną kostkę. Zalej 1 szklanką wody i gotuj przez 5 minut. Wylej wodę.

Cukier kokosowy rozmieszaj w 1/3 szklanki wody, zalej skórkę pomarańczową i gotuj na wolnym ogniu, często mieszając do momentu uzyskania gęstej, galaretowatej konsystencji. Czas gotowania to około 45-60 minut.

Do kremu figowego zużyjesz tylko odrobinę skórki, resztę możesz przechowywać w słoiczku, w lodówce i wykorzystać w innym grudniowym deserze, albo do osłodzenia zimowej herbaty.

Kardamon otwórz i ziarenka rozdrobnij w moździerzu na pył. Namoczone figi (wraz z sokiem, w którym się moczyły) zmiksuj z kardamonem na gładką masę (1-2 minuty). Możesz użyć blendera, miksera ręcznego albo thermomixa. Masę figową wymieszaj z dwiema łyżkami skórki pomarańczowej.

Krem będzie świetnym prezentem okołoświątecznym. Zapakuj go w ozdobny słoik i przewiąż pakowym sznurkiem.

 

Amelia – pisze wegańskiego bloga Vegeluv. Stawia na świeże i nieskomplikowane podejście do gotowania. Bliska jest jej idea slow food i sezonowości, choć nie stroni od orientalnych dodatków. Pasjonuje ją fotografia i stylizacja jedzenia, miejskie ogrodnictwo i jazda konna.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: