Przejdź do treści

Coś dobrego na święta: krem figowy

Zdjęcie: Amelia | www.vegeluv.org
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Mrożonki – jeść czy nie jeść?
7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie
Sok z selera naciowego – właściwości i przeciwwskazania
Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości?
Olejek z pestek dyni – właściwości i zastosowanie

Figowy krem ze skórką pomarańczową i kardamonem zapakowany w fikuśny słoik będzie wyjątkowym pomysłem na prezent. Zróbcie sobie i bliskim coś dobrego na święta!

Grudniowo-świąteczny czas pewnie Wam też kojarzy się z bakaliami i pomarańczami? Jednymi z moich ulubionych suszonych owoców są figi. Jak się okazuje to odwzajemniona miłość, bo figi to bardzo wartościowe owoce. Bogate we wzmacniający kości i zęby wapń, którego ilość jest porównywalna do tego ze szklanki mleka, sprzyjający odstresowaniu magnez i potas, który dba o prawidłowe ciśnienie krwi, i regulujący pracę jelit błonnik. Są jedną z najzdrowszych przekąsek. Szczególnie doceńmy je zimową porą, a w czasie rodzinnych spotkań zaserwujmy jako zdrowy prezent swoim bliskim.

Figi możemy zjadać świeże i suszone, wkrajać je do porannej jaglanki i owsianki, wykorzystać w keksach i piernikach. Świetnie przełamują smak wytrawnych produktów np. serów. Ale skoro święta tuż tuż, już dzisiaj powiemy wam, jak zrobić z nich pyszny figowy krem,  który uwielbiają nawet niemowlaki, a który doskonale sprawdzi się w towarzystwie wigilijnych dań. Możesz użyć go do śniadaniowych tostów, posmarować nim piernik, wafle, rozmieszać z mlekiem kokosowym i przekładać nim naleśniki albo po prostu wyjadać łyżką. To także pomysł na wyjątkowy prezent.

Krem z suszonych fig

Zdjęcie: Amelia | www.vegeluv.org​

Składniki na słoik (około 300 ml):

– 300 g suszonych fig
– 3 ekologiczne, niewoskowane pomarańcze (będziemy używać razem ze skórkami)
– 2 ziarna kardamonu
– 1/3 szklanki cukru kokosowego

Przygotowanie:

Pomarańcze umyj, sparz we wrzątku, przekrój na pół i wyciśnij sok. Figi opłucz, odkrój twarde korzonki i namocz w soku pomarańczowym. Zostaw na noc.

Połówki wyciśniętych pomarańczy przekrój na ósemki i delikatnie odkrój białą część. Użyj cienkiego i ostrego noża. Najłatwiej będzie zrobić to, gdy skórki odrobinę przeschną (wcześniej odstaw je na kilka godzin w ciepłe miejsce). Okrojone skórki pokrój w paski, a następnie w drobną kostkę. Zalej 1 szklanką wody i gotuj przez 5 minut. Wylej wodę.

Cukier kokosowy rozmieszaj w 1/3 szklanki wody, zalej skórkę pomarańczową i gotuj na wolnym ogniu, często mieszając do momentu uzyskania gęstej, galaretowatej konsystencji. Czas gotowania to około 45-60 minut.

Do kremu figowego zużyjesz tylko odrobinę skórki, resztę możesz przechowywać w słoiczku, w lodówce i wykorzystać w innym grudniowym deserze, albo do osłodzenia zimowej herbaty.

Kardamon otwórz i ziarenka rozdrobnij w moździerzu na pył. Namoczone figi (wraz z sokiem, w którym się moczyły) zmiksuj z kardamonem na gładką masę (1-2 minuty). Możesz użyć blendera, miksera ręcznego albo thermomixa. Masę figową wymieszaj z dwiema łyżkami skórki pomarańczowej.

Krem będzie świetnym prezentem okołoświątecznym. Zapakuj go w ozdobny słoik i przewiąż pakowym sznurkiem.

 

Amelia – pisze wegańskiego bloga Vegeluv. Stawia na świeże i nieskomplikowane podejście do gotowania. Bliska jest jej idea slow food i sezonowości, choć nie stroni od orientalnych dodatków. Pasjonuje ją fotografia i stylizacja jedzenia, miejskie ogrodnictwo i jazda konna.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Dyniowy dżem – słodycz bez cukru. Pyszne uroki jesieni!

dynia

Dynia. Poznaj świetny przepis na faszerowaną dynię

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods – koktajl z jagodami goji na wzmocnienie odporności

Śniadaniowe ciastka jaglane

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej!

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Zdrowe i dietetyczne, umili jesienne wieczory!

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia

Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Batony dyniowe – prosta przekąska idealna na jesień

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

5 największych kuchennych mitów