Co zrobić, gdy zjesz za dużo soli?
Sól jest zdrowa i niezbędna organizmowi, dopóki z nią nie przesadzisz. A przeholować nietrudno, bo dzienna zalecana dawka to maksymalnie 1 łyżeczka tej przyprawy. Jednak nadmiar soli w organizmie możesz zneutralizować.
Polacy przy jedzeniu nie rozstają się z solniczkami. Według danych Instytutu Żywności i Żywienia zjadamy dwa razy więcej soli niż wynosi dzienna dawka zalecana przez WHO (maksymalnie 5 g na dobę, czyli ok. 1 łyżeczki). Jeśli i ty karmisz się obfitymi w słony smak posiłkami, jesteś na prostej drodze do wielu problemów zdrowotnych, m.in. nadciśnienia tętniczego, raka żołądka, otyłości, udarów mózgu czy osteoporozy. Co ważne, nie musisz przesalać codziennie, żeby organizm dostał w kość. Już jednorazowe spożycie dużej dawki soli ma na niego niekorzystny wpływ.
Obciąża nerki, a organizm zatrzymuje wodę – może to powodować opuchnięcia, obrzęki, zmęczenie. Do tego zwiększa się ilość krwi, a serce dostaje dodatkowy balast, z którym ciężko sobie radzi. Gdy stan ten regularnie się powtarza, nie zdziw się, jeśli na rutynowym badaniu okaże się, że masz nadciśnienie lub problemy z sercem.
Co możesz zrobić, żeby zrekompensować swojemu zdrowiu choć w pewnym stopniu negatywny wpływ nadmiaru soli?
Wypij dużo wody
Najprostsze rozwiązania zwykle są najlepsze. W tym przypadku wypicie dużej ilości wody działa niczym silna fala i wypłukuje sód z nerek.
Zjedz banana
Potas w nim zawarty według naukowców pozwala zneutralizować szkodliwe działanie soli, szczególnie jeśli chodzi o nadciśnienie. Aktualne badania dowodzą, że najkorzystniejsze jest zmniejszenie soli w diecie a zwiększenie potasu. Potas znajdziemy również w zielonych liściastych warzywach, ziemniakach, pomidorach, suszonych owocach, fasoli, grochu, soczewicy.
Wskocz na bieżnię
Słony smak potu to efekt zawartości soli. Podczas intensywnego wysiłku tracimy jej niemało. Jedno z badań pokazuje, że np. pracując przez 10 h w umiarkowanie ciepłym otoczeniu, oddajemy z potem aż 12-15 g soli. Jeśli przesoliliśmy, wycisk na bieżni będzie dobrym wyjściem.
Udaj się do specjalisty
W najgorszym przypadku błędy żywieniowe, nadmiar soli i za mała ilość płynów mogą skutkować tzw. hipernatremią, czyli stanem, gdy w organizmie mamy za duże stężenie sodu. Hipernatremia to nie przelewki, zagraża zdrowiu i życiu. Dlatego w takich sytuacjach konieczne jest leczenie. Podaje się m.in. diuretyki, czyli leki, które pomagają pozbyć się z organizmu wraz z moczem nadwyżki sodu.
Unikaj kawy i alkoholu
Nadmiar napojów z kofeiną oraz alkoholu może zaburzać równowagę elektrolitową organizmu. Jeśli masz czegoś za mało, organizm może gorzej radzić sobie z wydalaniem sodu.
Jednak przede wszystkim ważne jest ograniczanie soli na co dzień. Warto pamiętać, że najwięcej mają jej przetworzone, gotowe produkty i posiłki w restauracjach. Sól znajdziesz także w słodyczach.
Polecamy
Boski nektar, owoc biblijnego drzewa i fenicka sól
Zdrowe przyprawy – oto 7 roślin i ziół, które powinnaś mieć na półce
Właściwości soli. Czy taki diabeł straszny jak go malują?
Przechowywanie przypraw. Czy ma to znaczenie, gdzie się je trzyma?
się ten artykuł?