Przejdź do treści

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową
Zdjęcie: erVegan
Podoba Ci
się ten artykuł?

Kalafior to warzywo proste w obsłudze i hojne, gdy chodzi o wartości odżywcze. Gotowany czy surowy smakuje świetnie, ale my przerobimy go na steki i zapakujemy w burgery. Spróbuj sama! 

Cennymi składnikami kalafiora i jego kolegów brokułów są sulforafan i glukofaranina, które mają nie tylko właściwości przeciwnowotworowe, ale również mogą mieć działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. 100 g kalafiora dostarcza organizmowi tylko 27 kcal, więc będzie to warzywo idealne dla osób dbających o linię, a jedna porcja (200 g) pokrywa niemal 100% zapotrzebowania na witaminę C!

Choć pewnym krokiem wchodzimy w jesień, to na straganach jeszcze królują kalafiory. Zarówno te białe, fioletowe czy żółte i zielone. Wypróbujcie przepis na kalafiorowe burgery – idealne na lunch, sprawdzą się w wersji piknikowej czy jako imprezowa zakąska. Smacznego!

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

Stek-burgery z salsą z zielonej papryki

Zdjęcie: erVegan

Składniki (na kilka stek-burgerów):

– 1 kalafior
– 2-3 łyżki oliwy z oliwek
– mieszanka przyprawowa:
– 1 łyżeczka papryki ostrej
– ½ łyżeczki papryki wędzonej
– ½ łyżeczki kuminu
– ½ łyżeczki czosnku w proszku
– ½ łyżeczki mielonej kolendry
– odrobina soli oraz pieprzu
– kilka ulubionych bułek
– najprostszy sos hamburgerowy na bazie domowego majonezu i ketchupu (w proporcji 1:1)
– kilka garści świeżej rukoli bądź ulubionej sałaty
– 2 pomidory
– 1 duża biała cebula
– 1 czerwona papryka
– 2 zielone papryki
– 1 łyżeczka kuminu
– odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj salsę: paprykę i ½ pomidora pokrój w drobną kostkę i wymieszaj razem z kuminem i sokiem z cytryny w misce blendera z ostrzami typu „S”. Następnie lekko zmiksuj salsę na najniższych obrotach, tak tylko, by puściła sok. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku i odstaw.

Przygotuj steki z kalafiora: obierz go z liści i pokrój całego na grube (ok. 2 cm) plastry, a części, które poodpadają, zużyj np. do kremu z kalafiora, bądź do gotowania bulionu.

Pokrojone plastry kalafiora możesz lekko podgotować na parze, lecz nie jest to koniecznie i od razu możesz natrzeć je oliwą i mieszanką przyprawową. Następnie podsmaż je krótko (wystarczą nawet 3 minuty) na rozgrzanej patelni, aż lekko się zezłocą i zarumienią.

Kolejno wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj ok. 15 minut, aż zmiękną. Jeśli używasz żeliwnej patelni, możesz je piec na patelni, jeśli nie – rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu podziel je na mniejsze części wielkością zbliżone do średnicy bułek.

Następnie podpiecz bułki, pokrój w plastry pomidora, czerwoną paprykę oraz cebulkę w krążki oraz swoje ulubione dodatki. Burgery składaj w następującej kolejności: dolna połowa bułki, sos, cebula, stek z kalafiora, pomidor, salsa paprykowa, papryka czerwona i na to wszystko druga część bułki z sosem. Smacznego!


Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?