Przejdź do treści

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

nernik z brzoskwiniami
Witariański nernik z brzoskwiniami. Zdjęcie: Viktoria Oszczanowska | Vi&Raw
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić
6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Pomysł na witariański deser nie musi oznaczać miski surowych owoców. Jako dowód przedstawiamy przepis na brzoskwiniowy nernik – doskonałą letnią alternatywę dla tradycyjnego sernika.

Witariańskie dania to idealny pomysł na lato. Także w wersji deserowej. Surowe roślinne słodycze, desery i ciasta są dużo  zdrowsze niż tradycyjne. Są pozbawione glutenu, białej mąki, białego cukru, laktozy, skomplikowanej tablicy Mendelejewa i konserwantów.

Zawierają moc witamin, minerałów, antyoksydantów i żywych enzymów, a w smaku są niepowtarzalne! Przekonacie się o tym, gdy przygotujecie nernik.

Nernik to alternatywna nazwa dla witariańskiego sernika. Nie ma w nim jednak ani grama sera! Jego podstawa to orzechy nerkowca. Ich smak na pozór może wydawać się nijaki, ale po namoczeniu łudząco przypomina twaróg. Nerkowce doskonale komponują się ze świeżymi owocami, co pozwala stworzyć niesamowite i fenomenalnie kolorowe kompozycje.

Moja propozycja to kremowy nernik z soczystą brzoskwinią. Ten owoc jest stworzony do jedzenia wyłącznie na surowo, gdyż witaminy, których w nim mnóstwo, giną w temperaturze powyżej 41 st. C. Znajdziecie w brzoskwini wit. P, PP, E, B1, B2, B9, C. Im ciemniejsza skórka, tym więcej w miąższu witaminy A, wspomagającej serce i oczy. Brzoskwinia ma niski indeks glikemiczny, dlatego osoby chore na cukrzycę i osoby zdrowe, ale dbające o smukłą sylwetkę, mogą bezkarnie się nią opychać.

Nernik z brzoskwiniami

nernik brzoskwiniowy

Nernik z brzoskwiniami i jagodami goji. Zdjęcie: Viktoria Oszczanowska | Vi&Raw

Spód ciasta:

– 2 szklanki suchych migdałów
– 1 szklanka namoczonych daktyli
– 1 łyżka surowego kakao

Masa z nerkowców:

– 1 szklanka namoczonych nerkowców
– 1,5 szklanki pokrojonych w kostkę brzoskwiń, bez skórek
– 1,5 łyżki zmielonych na mąkę jagód goji
– 4 łyżki syropu klonowego
– szczypta soli morskiej do smaku
– świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
– 1,5 szklanki płynnego oleju kokosowego virgin

Dekoracja:

– 2 brzoskwinie, obrane i pokrojone w plastry
– suszona żurawina
– jagody goji

Przygotowanie:

Mimo że brzoskwinie są pomarańczowe, to po zmiksowaniu z nerkowcami ich kolor nieco zblednie. Dlatego musisz dodać naturalny barwnik, którym w tym przypadku będą zmielone jagody goji. Zwróć też uwagę, czy olej kokosowy, który posiadasz, jest na pewno nierafinowany. To ważny składnik scalający masę i nic nie jest w stanie go zastąpić. W przypadku braku syropu klonowego możesz użyć surowego miodu z pasieki albo nektaru z agawy.

Najpierw przygotujemy spód ciasta. Migdały mielimy w młynku do kawy na mąkę. Następnie przesypujemy ją do malaksera o ostrzu S. Dodajemy daktyle i kakao, a następnie miksujemy na zwartą masę. Wykładamy nią dno foremki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przy pomocy dłoni uklepujemy i wyrównujemy teren. Odstawiamy na bok.

Jeżeli nerkowce nie zostały odpowiednio wcześniej namoczone, można ułatwić sobie pracę, mieląc je na mąkę w ten sam sposób co migdały. Następnie miksujemy nerkowce z brzoskwiniami, jagodami goji, syropem klonowym, szczyptą soli i sokiem z cytryny w malakserze na gładką, kremową masę. Aby nie trwało to w nieskończoność, proponuję włączyć najszybszą moc na pokrętle. Pod koniec ustawiamy najwolniejsze obroty i dolewamy płynny olej kokosowy. By go rozpuścić, wystarczy wystawić na kilka minut na promienie słoneczne lub roztopić w kąpieli wodnej, na najmniejszym gazie.

Gotową masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Dekorujemy wierzch ciasta plastrami brzoskwiń oraz suszoną żurawiną i jagodami goji.

Nernik będziemy musieli włożyć na 6-8 godzin do zamrażalki, inaczej nie stężeje wystarczająco, by można go było ukroić. Przed podaniem warto odczekać około 10 minut, by ciasto się nieco rozmroziło. W zamrażalce możesz trzymać go nawet miesiąc, w lodówce tylko 5 dni. Smacznego!


Viktoria Oszczanowska – dwudziestoparolatka, surowa roślinożerka, studentka kostiumografii. Autorka kulinarno lifestylowego bloga „Vi&Raw”, promującego dietę witariańską.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Morelowe batoniki mocy

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Wegańskie karmelki – idealne na święta

Domowa skórka pomarańczowa. Przepis na zdrowszą wersję tego dodatku

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?