Przejdź do treści

Botwinka egzotyczna. Przepis na pyszny i sycący krem z buraków

Tekst o przepisie na egzotyczną zupę z buraków. Na zdjęciu: Miska czerwonej zupy z łyżką - HelloZdrowie
Zdjęcie: Marianna | Coutellerie
Podoba Ci
się ten artykuł?

Zaczął się czas niesamowitych skarbów prosto z ogródka. Bierzemy dziś pod nóż krwistą botwinę! Dla tych, którym przejadła się lokalność, wszechobecna w maminej zupie czy sałatach pełnych polskich dóbr leśnych, podajemy przepis na urozmaicenie botwinki szczyptą egzotyki. Buraki miksujemy w zupie z orientalnym mlekiem kokosowym i kwaskowym kiwi, które niesamowicie podkręcą ich ziemny charakter.

W młodych burakach ćwikłowych wartości odżywcze są bardziej skondensowane niż w starszych bulwach korzeniowych. Obfitują one w witaminy A, C i B (m.in. biotynę, która korzystnie wpływa na kondycję skóry), a także wapń, magnez i sód. Szczególnie wysoka jest jednak zawartość żelaza. Ten zestaw składników mineralnych czyni je bardzo cennym składnikiem diety wegetariańskiej. Buraki są również istotne dla układu krążenia – poprawiają jakość czerwonych krwinek, dzięki azotanom obniżają ciśnienie krwi, a także zawierają liczne flawonoidy, czyli antyoksydanty poprawiające krążenie. Dzięki zawartości kwasu foliowego stanowią ważny element jadłospisu kobiet ciężarnych i tych mających problemy z regulacją poziomu hormonów w organizmie.

Botwinę od pokoleń uważano zresztą za warzywo o działaniu podobnym do estrogenów – zwanych hormonami piękna! Cudotwórca zwany buraczkiem rośnie obecnie jak szalony, dlatego sięgajmy po niego jak najczęściej.

Krem z młodych buraków ćwikłowych z mlekiem kokosowym i kiwi (wg przepisu Jo Jurgi)

Zdjęcie: Marianna | Coutellerie

Składniki (na 4 porcje):

– 1 pęczek botwiny z czterema większymi buraczkami
– 2 marchewki
– 1 batat
– 2 ząbki czosnku
– ½ papryczki chili
– szczypta czarnuszki
– kilka łyżek sosu sojowego
– 1 puszka mleka kokosowego
– 2 kiwi
– sok z 1 pomarańczy
– sól do smaku
– biały sezam do posypania

Przygotowanie:

Buraki, marchewki, batata i czosnek obierz, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w dużym garnku. Zalej wodą do ich poziomu, dodaj posiekane chili, szczyptę nasion czarnuszki i porządny chlust sosu sojowego. Gotuj wszystko razem do miękkości warzyw. Zdejmij z ognia, dodaj mleko kokosowe, obrane ze skórki kiwi oraz sok z pomarańczy i zblenduj całość na gładki krem. Dopraw do smaku – dodatkowym sosem sojowym lub po prostu solą. Zupę podawaj z najmniejszymi listkami botwiny i podprażonym sezamem.

Smacznego!

Przepis na krem z młodych buraków

Zdjęcie: Marianna | Coutellerie


Marianna –  przyszła historyczka sztuki, kucharka na etacie i w czasie wolnym. Kocha jeść, ale oprócz zawartości talerza interesuje ją to, czego na nim nie widać – autor, historia, przepis, składnik, towarzystwo przy stole. Ma słabość do wszystkiego co francuskie. Wrażeniami dzieli się na blogu, który mógłby nazywać się Sztućce – ale że sprawy mają się tak, nie inaczej – jest Coutellerie

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?