Przejdź do treści

Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!

Bliny z wędzonym łososiem
Bliny z wędzonym łososiem / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Gdy usłyszysz, że musisz wykluczyć ze swojej diety gluten lub krowi nabiał, zaczynasz się zastanawiać, jakie jedzenie jest dla ciebie bezpieczne. Wybór masz niewielki, mimo że smak, konsystencja oraz oferta produktów niewywołujących alergii znacznie się poprawiły. Po prostu nie znajdziesz w sklepach dość odpowiednich artykułów spożywczych, czy to świeżych, czy mrożonych, które byłyby smaczne, a gotowych dań jest naprawdę niewiele. Na szczęście możesz je szybko przygotować we własnej kuchni. Przedstawiamy przepisy z książki „Bez glutenu, pszenicy i nabiału. Kuchnia domowa” autorstwa Antoinette Savill. 

Przepisy pochodzą z książki „Jedz bez glutenu, pszenicy i nabiału. Kuchnia domowa” Antoinette Savill (Wydawnictwo RM), którą Hello Zdrowie objęło swoim patronatem medialnym.

Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem

Domowe bliny smakują i pachną zupełnie inaczej niż gumowate, pozbawione aromatu paczkowane bliny z supermarketu. Zrobione według tego przepisu są lekkie i puszyste oraz delikatnie podkreślają smak egzotycznych dodatków. Najlepiej polewać je bezpośrednio po przygotowaniu. Małe bliny można składać jak kanapki, wkładając między nie wędzonego łososia lub pstrąga.

Składniki (na 4–6 porcji):

Bliny:

  • 55 g (½ szklanki) mąki gryczanej,
  • 55 g (½ szklanki) bezglutenowej mąki uniwersalnej,
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 2 jajka,
  • 120 ml (½ szklanki) wody,
  • olej do smażenia.

Dodatki:

  • 225 g śmietankowego sera sojowego, miękkiego sera koziego lub owczego
  • 1 łyżka niesłodzonego mleka sojowego
  • 155 g dobrej jakości wędzonego łososia lub pstrąga
  • 25 g świeżego szczypiorku

Do dekoracji użyj świeżego koperku lub rukoli.

  1. Drobno pokrój wędzoną rybę.
  2. Drobno posiekaj szczypiorek.
  3. Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Zrób zagłębienie na środku stożka mąki, wlej w nie oliwę i olej oraz wybij w nie oba jajka.
  5. Za pomocą ręcznej trzepaczki ubij ciasto, stopniowo dolewając do niego wodę.
  6. Pozostaw ciasto na 15 minut w temperaturze pokojowej.
  7. Dobrze nagrzej dużą, nieprzywierającą patelnię z odrobiną oleju.
  8. Łyżką nalej ciasto na patelnię, formując 4 bliny o średnicy około 6 cm.
  9. Smaż, aż zetną się od spodu, a na wierzchu pojawią się bąbelki powietrza. Następnie odwróć bliny i dosmaż je z drugiej strony. Obie strony powinny mieć jasnozłoty kolor.
  10. Przełóż bliny na duży, ciepły półmisek.
  11. W małej misce zmiksuj ser z mlekiem sojowym na gładką masę. Nałóż trochę sera na środek każdego blina.
  12. Na serze połóż kilka kawałków ryby i posyp je posiekanym szczypiorkiem. Podawaj od razu.
  13. Albo przełóż po kilka blinów (w porcjach dla jednej osoby) na nieduże, ciepłe talerze i udekoruj je świeżym koperkiem lub rukolą i pokrop oliwą.

Świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami

To łatwe do zrobienia danie można podawać na ciepło lub na zimno o dowolnej porze roku, wykorzystując sezonowe warzywa. Wolę dania makaronowe bez tartego sera, ale jeśli chcesz, możesz dodać do tego makaronu ser kozi lub pecorino.

Składniki (na 4–6 porcji):

  • 100 g szparagów
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średnie cebule
  • 3 średnie cukinie
  • 4–6 dużych pomidorów
  • dużo oliwy do pieczenia i polewania
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 średnia papryka chilli
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 85 g (½ szklanki) wydrążonych czarnych oliwek
  • skórka i sok z 1 dużej, niewoskowanej cytryny
  • 30 g świeżej natki

Nagrzej piekarnik do 200°C.

  1. Przez 3 minuty blanszuj szparagi w garnku z wodą gotującą się na średnim ogniu. Następnie odcedź je na durszlaku i odstaw.
  2. Usuń z papryk gniazda nasienne. Żółtą i czerwoną paprykę pokrój na ćwiartki, a chilli – w kostkę.
  3. Pokrój cebule na ósemki, a cukinie – w kostkę.
  4. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
  5. Drobno posiekaj liście rozmarynu i natkę.
  6. Ułóż warzywa na dużej blasze do pieczenia, polej je dużą ilością oliwy, posyp czosnkiem, rozmarynem i chilli. Dopraw je solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.
  7. Piecz warzywa 1½ godziny w piekarniku, aż wszystkie dojdą – niektóre zbrązowieją albo zrobią się chrupiące po brzegach, a inne zmiękną i zrobią się szkliste.
  8. W połowie pieczenia wyjmij blachę z piekarnika, aby dodać oliwki i szparagi. Delikatnie je wymieszaj, aby w miarę równomiernie je rozłożyć.
  9. Mniej więcej 20 minut przed końcem pieczenia zagotuj garnek wody.
  10. Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  11. Odcedź makaron, przełóż go do miski, pokrop oliwą oraz dopraw solą, pieprzem, sokiem i skórką cytryny.
  12. Gdy warzywa się upieką, wymieszaj je z makaronem.
  13. Posyp danie natką i podawaj albo poczekaj, aż ostygnie – przykryj je i odstaw w chłodne miejsce. Zawsze jednak podawaj ogrzane do temperatury pokojowej, nigdy zimne.

„Jedz bez glutenu, pszenicy i nabiału. Kuchnia domowa”

100 przepisów dla milionów ludzi cierpiących z powodu nadwrażliwości na gluten i produkty mleczne.

Kiedy trzeba przejść na dietę bezglutenową i bezmleczną, przygotowywanie posiłków staje się nie lada wyzwaniem. Musisz gotować dla całej rodziny i dodatkowo przyrządzać niewielkie porcje niealergizującego jedzenia dla jednej osoby. Pomyśl – znacznie łatwiej jest gotować to, co będzie smakowało całej rodzinie! Nie martw się, jeśli nie masz wprawy ani bogatego repertuaru dań.

W tej książce znajdziesz pomysłowe i nowoczesne przepisy na najróżniejsze potrawy z kuchni całego świata. Z łatwością urozmaicisz nimi swój codzienny jadłospis. Może w letni dzień masz ochotę na zieloną minestrę? A w zimowy wieczór postawisz na stole dymiący półmisek zapiekanki makaronowej z aromatycznym sosem serowym? To nieprawda, że desery nie są dla alergików. Wypróbuj receptury z tej książki na lukrowane babeczki, czekoladowo-malinowe mufinki czy profiterolki z czekoladowo-lodowym nadzieniem i wiele innych pysznych słodkości.

Nietolerancje pokarmowe – nie musisz wcale rezygnować z różnorodnej i smacznej kuchni!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: