Przejdź do treści

Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!

Bliny z wędzonym łososiem
Bliny z wędzonym łososiem / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Gdy usłyszysz, że musisz wykluczyć ze swojej diety gluten lub krowi nabiał, zaczynasz się zastanawiać, jakie jedzenie jest dla ciebie bezpieczne. Wybór masz niewielki, mimo że smak, konsystencja oraz oferta produktów niewywołujących alergii znacznie się poprawiły. Po prostu nie znajdziesz w sklepach dość odpowiednich artykułów spożywczych, czy to świeżych, czy mrożonych, które byłyby smaczne, a gotowych dań jest naprawdę niewiele. Na szczęście możesz je szybko przygotować we własnej kuchni. Przedstawiamy przepisy z książki „Bez glutenu, pszenicy i nabiału. Kuchnia domowa” autorstwa Antoinette Savill. 

Przepisy pochodzą z książki „Jedz bez glutenu, pszenicy i nabiału. Kuchnia domowa” Antoinette Savill (Wydawnictwo RM), którą Hello Zdrowie objęło swoim patronatem medialnym.

Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem

Domowe bliny smakują i pachną zupełnie inaczej niż gumowate, pozbawione aromatu paczkowane bliny z supermarketu. Zrobione według tego przepisu są lekkie i puszyste oraz delikatnie podkreślają smak egzotycznych dodatków. Najlepiej polewać je bezpośrednio po przygotowaniu. Małe bliny można składać jak kanapki, wkładając między nie wędzonego łososia lub pstrąga.

Składniki (na 4–6 porcji):

Bliny:

  • 55 g (½ szklanki) mąki gryczanej,
  • 55 g (½ szklanki) bezglutenowej mąki uniwersalnej,
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 2 jajka,
  • 120 ml (½ szklanki) wody,
  • olej do smażenia.

Dodatki:

  • 225 g śmietankowego sera sojowego, miękkiego sera koziego lub owczego
  • 1 łyżka niesłodzonego mleka sojowego
  • 155 g dobrej jakości wędzonego łososia lub pstrąga
  • 25 g świeżego szczypiorku

Do dekoracji użyj świeżego koperku lub rukoli.

  1. Drobno pokrój wędzoną rybę.
  2. Drobno posiekaj szczypiorek.
  3. Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Zrób zagłębienie na środku stożka mąki, wlej w nie oliwę i olej oraz wybij w nie oba jajka.
  5. Za pomocą ręcznej trzepaczki ubij ciasto, stopniowo dolewając do niego wodę.
  6. Pozostaw ciasto na 15 minut w temperaturze pokojowej.
  7. Dobrze nagrzej dużą, nieprzywierającą patelnię z odrobiną oleju.
  8. Łyżką nalej ciasto na patelnię, formując 4 bliny o średnicy około 6 cm.
  9. Smaż, aż zetną się od spodu, a na wierzchu pojawią się bąbelki powietrza. Następnie odwróć bliny i dosmaż je z drugiej strony. Obie strony powinny mieć jasnozłoty kolor.
  10. Przełóż bliny na duży, ciepły półmisek.
  11. W małej misce zmiksuj ser z mlekiem sojowym na gładką masę. Nałóż trochę sera na środek każdego blina.
  12. Na serze połóż kilka kawałków ryby i posyp je posiekanym szczypiorkiem. Podawaj od razu.
  13. Albo przełóż po kilka blinów (w porcjach dla jednej osoby) na nieduże, ciepłe talerze i udekoruj je świeżym koperkiem lub rukolą i pokrop oliwą.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami

To łatwe do zrobienia danie można podawać na ciepło lub na zimno o dowolnej porze roku, wykorzystując sezonowe warzywa. Wolę dania makaronowe bez tartego sera, ale jeśli chcesz, możesz dodać do tego makaronu ser kozi lub pecorino.

Składniki (na 4–6 porcji):

  • 100 g szparagów
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średnie cebule
  • 3 średnie cukinie
  • 4–6 dużych pomidorów
  • dużo oliwy do pieczenia i polewania
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 średnia papryka chilli
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 85 g (½ szklanki) wydrążonych czarnych oliwek
  • skórka i sok z 1 dużej, niewoskowanej cytryny
  • 30 g świeżej natki

Nagrzej piekarnik do 200°C.

  1. Przez 3 minuty blanszuj szparagi w garnku z wodą gotującą się na średnim ogniu. Następnie odcedź je na durszlaku i odstaw.
  2. Usuń z papryk gniazda nasienne. Żółtą i czerwoną paprykę pokrój na ćwiartki, a chilli – w kostkę.
  3. Pokrój cebule na ósemki, a cukinie – w kostkę.
  4. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
  5. Drobno posiekaj liście rozmarynu i natkę.
  6. Ułóż warzywa na dużej blasze do pieczenia, polej je dużą ilością oliwy, posyp czosnkiem, rozmarynem i chilli. Dopraw je solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.
  7. Piecz warzywa 1½ godziny w piekarniku, aż wszystkie dojdą – niektóre zbrązowieją albo zrobią się chrupiące po brzegach, a inne zmiękną i zrobią się szkliste.
  8. W połowie pieczenia wyjmij blachę z piekarnika, aby dodać oliwki i szparagi. Delikatnie je wymieszaj, aby w miarę równomiernie je rozłożyć.
  9. Mniej więcej 20 minut przed końcem pieczenia zagotuj garnek wody.
  10. Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  11. Odcedź makaron, przełóż go do miski, pokrop oliwą oraz dopraw solą, pieprzem, sokiem i skórką cytryny.
  12. Gdy warzywa się upieką, wymieszaj je z makaronem.
  13. Posyp danie natką i podawaj albo poczekaj, aż ostygnie – przykryj je i odstaw w chłodne miejsce. Zawsze jednak podawaj ogrzane do temperatury pokojowej, nigdy zimne.

„Jedz bez glutenu, pszenicy i nabiału. Kuchnia domowa”

100 przepisów dla milionów ludzi cierpiących z powodu nadwrażliwości na gluten i produkty mleczne.

Kiedy trzeba przejść na dietę bezglutenową i bezmleczną, przygotowywanie posiłków staje się nie lada wyzwaniem. Musisz gotować dla całej rodziny i dodatkowo przyrządzać niewielkie porcje niealergizującego jedzenia dla jednej osoby. Pomyśl – znacznie łatwiej jest gotować to, co będzie smakowało całej rodzinie! Nie martw się, jeśli nie masz wprawy ani bogatego repertuaru dań.

W tej książce znajdziesz pomysłowe i nowoczesne przepisy na najróżniejsze potrawy z kuchni całego świata. Z łatwością urozmaicisz nimi swój codzienny jadłospis. Może w letni dzień masz ochotę na zieloną minestrę? A w zimowy wieczór postawisz na stole dymiący półmisek zapiekanki makaronowej z aromatycznym sosem serowym? To nieprawda, że desery nie są dla alergików. Wypróbuj receptury z tej książki na lukrowane babeczki, czekoladowo-malinowe mufinki czy profiterolki z czekoladowo-lodowym nadzieniem i wiele innych pysznych słodkości.

Nietolerancje pokarmowe – nie musisz wcale rezygnować z różnorodnej i smacznej kuchni!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Kleik ryżowy na biegunkę dla dzieci i dorosłych – przepis

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami! Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Mączyste, skrobiowe, sałatkowe. Jakie ziemniaki na frytki wybrać?

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×