Przejdź do treści

Zoom na bloga: Domi w kuchni

Zoom na bloga: Domi w kuchni
Zdjęcie: archiwum własne
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Dominika Lewandowska, autorka bloga domiwkuchni.blox.pl, studiuje socjologię na UMK w Toruniu. Uwielbia kuchnię tradycyjną, ale otwarta jest na wszystkie nowe smaki. Wychodzi z założenia, że wszystkiego w życiu trzeba spróbować. Fanatycznie kupuje książki kulinarne.

Ukochany smak Twojego dzieciństwa.

To smak skubańca, czyli popularnego pleśniaka – konieczne z dwóch kolorów ciasta, bezą i dżemem z czarnej porzeczki. Za skubańca mojej mamy mogłabym sprzedać duszę diabłu i nawet bym się nie zastanawiała! Na szczęście sama również potrafię go zrobić i często piekę chociaż pół porcji z domowym dżemem.

Bez czego nie wyobrażasz sobie funkcjonowania w kuchni?

Moja kuchnia to przede wszystkim dobry sprzęt. Nie wyobrażam sobie dnia bez mojego wielofunkcyjnego robota kuchennego W 10 minut potrafi ugotować fantastyczną zupę, ugotuje pampuchy (kluski drożdżowe na parze), w kilka sekund zmieli cukier na proszek i – co najważniejsze, bo ja tego robić nie cierpię – w 1 minutę zagniecie dowolne ciasto, kruche, drożdżowe lub pierogowe.

Nietypowe połączenie składników, które pokochałaś.

Nie boję się nietypowych połączeń. Kilka lat temu pokochałam na przykład tosty z bananami – to dobry sposób na pyszne śniadanie na słodko. Ponadto wszystkie pierogi lubię jeść z kwaśną śmietaną, nawet te z kapustą i grzybami w Wigilię! Uwielbiam też żółty ser na kanapce, posmarowany owocowym dżemem , najlepiej truskawkowym lub porzeczkowym – to naprawdę smaczne! W ramach lunchu zdarza mi się drobiowego kabanosa zagryźć bułką pszenną i popić to wszystko kefirem. Tak, ogórki kiszone z miodem również bardzo mi smakują.

Potrawa, do której raczej się nie przekonasz.

Jest jedna taka rzecz. Czernina. Choć moją dewizą życiową jest by wszystkiego spróbować, a dopiero potem oceniać, to na samą myśl o tej zupie mam zimne dreszcze z przerażenia ( chociaż np. kaszankę uwielbiam). Poza tym chyba nigdy nie przekonam się do pstrąga i steków – do tego pierwszego robiłam już wiele podejść, smażony, pieczony, grillowany i odrzuca mnie na sam zapach. Za to jeśli chodzi o steki – po prostu nie lubię, gdy mięso jest surowe, przesmażonego kawałka wieprzowiny również nie ruszę. A z bardziej ekstremalnych rzeczy: nigdy nie tknę żadnych smażonych robaków, larw – są pewne granice rozsądku, których nie przekraczam.

Miejsce/lokal gastronomiczny, do którego każe Ci wracać Twoje podniebienie.

Rzadko jadam poza domem. Pewnie gdyby nie fakt, że sama potrafię nam ugotować wiele potraw, jadalibyśmy częściej na mieście. Lubimy dobrze zjeść, dlatego zwykle wybieramy sprawdzone miejsca. Jedną z naszych ulubionych restauracji jest Pierogarnia Stary Młyn, znajdująca się w samym centrum Torunia. Zawsze, gdy tam jestem staram się wybrać nowy smak pierogów – zawsze są to pieczone, ale zawsze w innym nadzieniem, wiem, że się nie zawiodę i zawsze będzie smacznie. Odpowiada mi też atmosfera, klimatyczny wystrój, przypominający wiejską chatkę mojej prababci, przemiłe i kontaktowe kelnerki, a przede wszystkim świetny smak i krótki czas oczekiwania na zamówione danie.

Twój autorski zdrowszy zamiennik dla typowego polskiego talerza: ziemniaki + schabowy + kapusta zasmażana.

Moja propozycja to kurczak w sosie własnym z migdałami, podawany z ziemniakami z wody, kopytkami lub ugotowanym na miękko ryżem. Dobrą alternatywą mogą być pierogi z ziemniakami i serem typu feta polane masłem rozmarynowym przygotowanym ze szczyptą soli – są obłędne!

Twój autorski przepis na potrawę/napój, który pomoże zwalczyć jesienną depresję.

Cytrynowe czekoladki na poprawę humoru:

Składniki na 9 czekoladek:
100g gorzkiej czekolady (przynajmniej 70% zawartości kakao)
50g białej czekolady wysokiej jakości
1 łyżeczka masła
1 cytryna
½ płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 silikonowa foremka do czekoladek o dowolnym kształcie

Najpierw przygotować nadzienie:
Białą czekoladę połamać na kawałki i umieścić z masłem w rondelku. Cytrynę sparzyć, osuszyć i zetrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach na ręcznik papierowy. Owoc przekroić i wycisnąć z niego sok, oddzielając od pestek, odlać z soku 1 łyżkę. Resztę dodać do czekolady wraz z połową skórki cytrynowej, zacząć podgrzewać, od czasu do czasu mieszając. Kiedy czekolada w rondelku całkowicie się rozpuści, odlany sok z cytryny wymieszać z mąką ziemniaczaną i cały czas mieszając gorącą masę, wlewać mieszankę. Gotować chwilę na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Przelać masę do szklanej miseczki i umieścić w lodówce, co jakiś czas zamieszać.

Żaroodporną miskę umieścić w kąpieli wodnej na garnku, wrzucić połamaną gorzką czekoladę i rozpuścić. Foremkę wysmarować pędzelkiem, tworząc cienką warstwę czekolady, wstawić do zamrażarki na 5 minut, czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Kiedy wszystko będzie gotowe, przełożyć krem cytrynowy do szprycy i nadziewać czekoladki do 2/3 ich wysokości i wstawić do zamrażarki na 10 minut. Przykryć całość pozostałą czekoladą, wyrównać powierzchnię nożem i wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Po tym czasie delikatnie wyjąć czekoladki i podawać. Chwilę przed podaniem można podgrzać kawałek gorzkiej (lub białej) czekolady, zrobić z niej kleksa na każdej czekoladce i posypać pozostałą skórką z cytryny.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Miksujemy: koktajl na poprawę humoru

Na poprawę humoru! Koktajl z surowym kakao

Domowa chałwa

Domowa chałwa to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych! Wypróbuj sama

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Smoothie bowl

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Jedzenie dla psa – jak karmić szczeniaka i dorosłego psa? Najciekawsze przepisy

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Pudding

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Kobieta trzyma w rękach kanapkę

Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

4 propozycje "inflacyjnych" obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty

4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×