Domowe żelki – przepis. Jak zrobić zdrowe żelki z soku?
Domowe żelki z soku nie dość, że pyszne, to jeszcze dostarczają mocy składników odżywczych. Zdrowe żelki domowej roboty robi się bardzo szybko z zaledwie dwóch składników, a efekty są doskonałe. Jak zrobić żelki? Sprawdź nasz przepis na żelki domowej roboty.
Czy domowe żelki są zdrowe?
Mamy dla was dobrą wiadomość – nie musicie rezygnować z ulubionych smakołyków w trosce o zdrowy tryb życia! Jakie żelki są najzdrowsze? Oczywiście te zrobione w domu. Przygotujcie własne, superkolorowe, naturalne, smaczne i całkowicie zdrowe żelki.
Domowe żelki z naszego przepisu zawierają tylko naturalnie występujące w owocach cukry – nie dodajemy do nich żadnych substancji słodzących. Dzięki użyciu soku warzywnego lub owocowego dostarczycie organizmowi zamiast tego porządnej dawki witaminy C (dla przykładu: w szklance soku z marchwi, z którego możecie przygotować domowe żelki jest 1/3 dziennego zapotrzebowania na tę witaminę!).
Jak zrobić domowe żelki?
Jak się robi żelki w domu? Przepis na żelki jest szybszy i prostszy, niż myślicie. Wystarczy wycisnąć sok z ulubionych warzyw, owoców i dodać do niego agar-agar. Poczekać chwilę, aż sok zgęstnieje, i to wszystko!
Przepis na domowe żelki z galaretki wymaga tylko dwóch składników – ulubionych owoców albo warzyw oraz agar-agar. Możecie użyć soku z jednego produktu albo pomieszać ulubione, np. marchew z jabłkiem. Burak z jabłkiem i jarmużem też się sprawdzi. Domowe żelki ze zmiksowanych truskawek, malin i mango na pewno was zachwycą! Zobaczycie, że nie potrzeba cukru ani barwników.
Do zrobienia tych domowych słodyczy będzie wam potrzebna foremka na żelki. W sklepach internetowych znajdziecie silikonowe foremki, których zrobicie żelki np. w kształcie misiów lub dinozaurów. Sprawdzi się w tym celu także pojemnik na kostki lodu.
Przepis na domowe żelki z soku
Domowe żelki – składniki (na 6 sztuk średniej wielkości żelek):
- 250 ml soku z ulubionych warzyw i/lub owoców
- pół łyżeczki agar-agar
- foremka na żelki (polecamy silikonową)
Jak zrobić domowe żelki bez żelatyny?
Najpierw wyciśnijcie sok z owoców.
Zdjęcie: masz.talerz
Podgrzejcie do 90 stopni, dodajcie gar-agar i pomieszajcie dokładnie. Płyn przelejcie do foremek.
Zdjęcie: masz.talerz
Odstawcie do wystygnięcia i włóżcie do lodówki na czas, aż płyn zgęstnieje.
Zdjęcie: masz.talerz
Żelki są gotowe od razu do jedzenia.
Zdjęcie: masz.talerz
Domowe żelki przechowujcie je w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
Na skórkach cytrusów są toksyczne substancje. Chemiczka: ludzie nie powinni ich jeść
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
Zbadali jedzenie dla dzieci. Alarmujące wnioski: 2/3 produktów jest niezdrowych
się ten artykuł?