Przejdź do treści

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Muffiny z jabłkami
Muffiny z jabłkami. Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli
Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania
Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?
Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka
Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Słodkości… Małe słabości, które zdarzają się nawet najlepszym i najbardziej wytrwałym w zdrowym odżywianiu albo na diecie. Jesienią dostarczają odrobiny słońca i dobrego humoru, o których brak tak łatwo przy nieprzyjemnej pogodzie.

Drobne przyjemności takie jak kawa lub gorąca czekolada w towarzystwie sernika i najlepszej przyjaciółki albo ciasteczka, które zagryzam, otulając się ciepłym kocem i oglądając ulubiony film. Jesienią i zimą łatwo się zapominam: andrzejki, święta, sylwester, a pomiędzy nimi wiele domowych spotkań w towarzystwie przyjaciół… i waga w łazience zaczyna pokazywać dodatkowe kilogramy. Białe pieczywo i makarony zastępuję razowymi, a zamiast białego ryżu w moim jadłospisie pojawia się ryż naturalny oraz dziki, ciemnobrązowy. A słodkości? Bez nich jesień czy zima zbyt mocno dadzą mi się we znaki. Kalorie spalę na ściance do wspinaczki, łyżwach i snowboardzie, ale w zaciszu mojej kuchni przyjrzę się z bliska deserom, które można przygotować w zdrowszych, lecz wciąż smacznych i kolorowych wersjach.

Muffiny razowe z jabłkami

Muffiny razowe z jabłkami. Zdj: Dorota Kamińska

Muffiny razowe z jabłkami

Kto z nas choć raz nie skusił się w domu, kawiarni czy na przyjęciu na urocze muffiny? Można je przygotować na nieskończenie wiele sposobów. Upieczone w zdrowszej wersji, na pszennej mące razowej, posłodzone miodem, pięknie pachną pieczonymi jabłkami i cynamonem.

Składniki:

– 2,5 szklanki mąki pszennej razowej
– 2/3 szklanki mleka
– 1/2 szklanki miodu rzepakowego
– 100 ml oleju
– 2 jabłka (obrane ze skórki, pokrojone w niewielką kostkę)
– 2 jajka
– 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Do przygotowania bez miksera. Na 12 szt. muffinów.

Nastawiamy piekarnik na 180 st. C. Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon mieszamy w misce. Jajka, olej, miód i mleko mieszamy w drugiej misce. Do suchych składników dodajemy jabłka, mieszamy łyżką, następnie dolewamy mokre składniki i mieszamy całość, aż wszystko się połączy.

Masę przekładamy za pomocą dwóch łyżek do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami lub posmarowanych delikatnie olejem (masa powinna sięgać niewiele poniżej brzegu foremki – muffiny na mące razowej nie wyrastają tak mocno jak na zwykłej). Wstawiamy foremki do piekarnika i pieczemy przez 25–30 minut. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Papilotki zdejmujemy dopiero tuż przed zjedzeniem.

Ryż naturalny z melonem

Słodka alternatywa

Zdjęcie: Dorota Kamińska

Biały ryż warto zastąpić naturalnym lub dzikim – ciemnobrązowym. Są zdrowsze i zapewniają dłuższe uczucie sytości. Podobnie jak biały ryż, jego ciemniejszych braci można łączyć i z wytrawnymi, i ze słodkimi składnikami. W wersji z owocami będzie wyśmienitym deserem lub słodką kolacją.

Składniki (dla 4 osób):

– 400 g ryżu naturalnego lub dzikiego
– 80 g blanszowanych migdałów posiekanych w słupki lub 4 łyżki sezamu
– 250 ml mleka kokosowego
– 4 łyżki miodu (opcjonalnie)
– 1/4 łyżeczki soli
– 1 melon lub 2 mango (obrane, wypestkowane, pokrojone w półksiężyce), albo 2–3 jabłka, pokrojone w półksiężyce
winogrona do dekoracji
– świeża mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na suchej patelni prażymy sezam lub migdały, aż delikatnie się zrumienią. Zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerz.

Mleko kokosowe podgrzewamy w małym rondlu z miodem, dokładnie mieszając.

Do ugotowanego ryżu dodajemy stopniowo mleko kokosowe, spulchniając całość widelcem. Układamy dekoracyjnie melona lub mango albo jabłka na talerzu, obok formujemy kopiec z ryżu. Posypujemy ryż prażonymi migdałami lub sezamem i dekorujemy winogronami i miętą.

Lody z kiwi

Słodka alternatywa

Zdjęcie: Dorota Kamińska

Chociaż królują latem, również jesienią i zimą zdarza mi się sięgnąć po lody. Do ich przygotowania wykorzystuję owoce, które są łatwo dostępne przez cały rok: banany, brzoskwinie albo… kiwi. To prawdziwa witaminowa bomba! Moje lody z kiwi to jedna z prostszych receptur: miksuję obrane owoce w blenderze z dodatkiem mleka kokosowego i miodu lub brązowego cukru. Po 2 godzinach mrożenia są gotowe.

Składniki (na 1/2 l lodów):

– 5 sztuk kiwi
– 1/2 szklanki mleka kokosowego
– 2–4 łyżki miodu rzepakowego lub brązowego cukru, albo ½–1 łyżka syropu z agawy

Obrane kiwi i pozostałe składniki miksujemy na gładką masę w blenderze. Przekładamy do pudełka, zamykamy i wstawiamy do zamrażarki. Co 30–45 minut wyjmujemy pudełko i mieszamy masę łyżką, zapobiegając w ten sposób ewentualnej krystalizacji masy.

Dorota Kamińska to idealne połączenie kury domowej i podróżniczki, która nie może usiedzieć długo w jednym miejscu. Latem biega, zimą jeździ na desce i łyżwach, a od niedawna stawia pierwsze kroki na ściance do wspinaczki. Marzy o podróży dookoła świata i spróbowaniu potraw regionalnych w każdym zakątku, który wtedy odwiedzi. Lubi dobre jedzenie i ceni kolorową kuchnię o różnorodnych składnikach. Odkrywa na nowo dania kuchni polskiej i prezentuje swoim czytelnikom przepisy z filmami kulinarnymi na www.pozytywnakuchnia.pl.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami