Przejdź do treści

Rzepak kontra oliwki

Rzepak kontra oliwki
Źródło: www.olejdlazdrowia.eu
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Internetowa moda na… jedzenie trujących grzybów. „To może mieć opłakane konsekwencje!” – przestrzega lek. Ewa Stawiarska
„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje
Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot
Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”
Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

W smaku jednym przypomina słonecznik, innym – orzechy albo dynię. W rzeczywistości olej rzepakowy ma smak rzepaku, tylko jak właściwie smakuje rzepak? – Lepiej niż oliwa z oliwek – przekonują producenci oleju rzepakowego z Góry Świętego Wawrzyńca.

– Nasz produkt pokochały osoby świadome, które zwracają uwagę na to, co jedzą – mówi Żaneta Rutkowska, która razem z mężem prowadzi tłocznię oleju w Kałdusie, małej wiosce pod Chełmnem, w województwie kujawsko-pomorskim. Niecałe dwa kilometry od ich domu i biura firmy znajduje się Góra Świętego Wawrzyńca – to od niej pochodzi nazwa produktu.

Tradycja i nowoczesność

– Wszystko zaczęło się od uprawy rzepaku i zbóż. Rodzice posiadali skromne, kilkunastohektarowe gospodarstwo, dbali o nie, rozwijali je, a areał rósł – opowiada Paweł Rutkowski. – Pewnego dnia zdecydowaliśmy, że zbudujemy tłocznię oleju. Ten pomysł dojrzewał w naszych głowach już wcześniej. W rodzinie często wspominało się te stare tłocznie, jedna z nich znajdowała się nawet niedaleko naszego domu. Postanowiliśmy sięgnąć więc po XVI-wieczne metody, wzbogacając je o nowoczesną technologię.

Tłocznia w Kałdusie pracuje tak jak te kiedyś. – Ślimak przesuwa rzepak wewnątrz siebie, przez perforację wydobywa się olej, a na końcu uchodzi makuch – wyjaśnia Paweł Rutkowski. – Dawniej do napędzania urządzeń wykorzystywano konie i siłę ludzkich mięśni, dziś jest trochę prościej – mamy silnik.

Cudze chwalicie…

Oliwa z oliwek zdominowała polskie stoły. Zachwyciliśmy się nią, zapominając o tym, co mamy – mówi Aleksander Baron, szef kuchni w warszawskiej restauracji Solec. – A mamy przecież wspaniałe oleje: lniany, słonecznikowy, z pestek dyni czy rzepakowy z Góry Św. Wawrzyńca, którego – nie ukrywam – jestem wielkim fanem.

Co odróżnia go od popularnej oliwy z oliwek? – Zasada jest prosta jak gwizdanie. W oliwie z oliwek czuć oliwki, a w oleju rzepakowym rzepak – wyjaśnia, nie pozostawiając cienia złudzeń, Paweł Rutkowski. – Oliwki każdy może sobie kupić i posmakować, natomiast niewiele osób wie, jak smakuje rzepak. To dlatego smak naszego oleju często porównywany jest do słonecznika, orzechów czy dyni.

– Nasz olej, w odróżnieniu od oliwy z oliwek, znakomicie nadaje się do smażenia ryb czy kotletów. Przygotowane w ten sposób potrawy mają średnio 10 proc. kalorii mniej – zdradza Żaneta Rutkowska. – Kiepsko sprawdza się przy smażeniu frytek – dodaje Rutkowski i zastrzega, że to jego jedyna wada.

Producenci przekonują, że ich olej najlepiej sprawdza się jednak na zimno. Potwierdza to również Aleksander Baron. – Sok z kiszonych ogórków, miód gryczany, musztarda i olej rzepakowy z Góry Św. Wawrzyńca – a więc polski winegret. Myślę, że jest naprawdę nie do pobicia.

Jest jeszcze jeden powód, dla którego warto sięgnąć po rzepakowy rarytas. Olej stanowi bogate źródło witaminy E, fosfolipidów oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, które wspomagają pracę serca i zapobiegają zawałom.

Tłocznie pracują

Rzepak kontra oliwki

Producenci spod Chełmna sprzedają miesięcznie około 3 tys. butelek oleju. – Są miesiące, w których sprzedaż spada, ale, co ważne, z roku na rok systematycznie rośnie, średnio o 20–30 proc.

Cena półlitrowej butelki oleju waha się od 12 do 20 zł. Produkt sprzedawany jest w kilkudziesięciu punktach na terenie całego kraju oraz przez internet. – O część sklepów oczywiście sami zabiegamy, ale część sama się do nas zgłasza – mówi Żaneta Rutkowska. – Ku naszej uciesze zdarza się to coraz częściej.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

4 propozycje "inflacyjnych" obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty

4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty

Tilapia – właściwości, cena, pochodzenie, jak przyrządzić

Łosoś atlantycki a norweski i bałtycki. Czy warto go jeść?

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

To nie śniadanie, a obiad jest najważniejszym posiłkiem dnia! Wpływa na produktywność i kreatywność

Ryż to podstawa twojej kuchni? Sprawdź, czy podczas gotowania nie popełniasz tych błędów

Przepis na bibimbap

Bibimbap – kuchnia koreańska i przepisy na dania z ryżu

Wegańskie placki ziemniaczane. Mniej kaloryczne niż klasyczne, bo pieczone

Buraczkowe risotto z kozim serem: idealna kulinarna rozgrzewka na chłodne dni. Sprawdź sama!

Zdrowy obiad za dychę

Przepisy na zdrowy obiad do 10 złotych!

Curry z botwinki. Zdrowy obiad w sam raz na wiosnę!

Spaghetti z cukinii z figami

Bezmięsny obiad! Makaron z cukinii w towarzystwie fig

Sprawdź, co masz na talerzu. Źle dobrana dieta może być powodem irytacji

Szukasz pomysłu na tani obiad? Mamy coś dla Was

Na bogato: obiad za trzy dychy

Na bogato: obiad za trzy dychy

Wakacje w Hiszpanii – przewodnik kulinarny

Wakacje w Hiszpanii – przewodnik kulinarny

Grub Hub: z kuchnią na... Rysy

Grub Hub: z kuchnią na… Rysy

Zoom na bloga: Lekko i przyjemnie

Zoom na bloga: Lekko i przyjemnie

Zoom na bloga: Domi w kuchni

Zoom na bloga: Domi w kuchni

Lunch w wielkim mieście

Lunch w wielkim mieście

Zoom na bloga: Kuchnia Breni

Zoom na bloga: Kuchnia Breni

Zoom na bloga: Menu na Weekend

Zoom na bloga: Menu na Weekend

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×