Przejdź do treści

Raw bars – zdrowe mrożone batony

Raw bars - zdrowe mrożone batony
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?

Lato ‒ idealny czas na jedzenie lodów. A gdyby tak zamiast lodów ze sklepu w upalny dzień zafundować sobie pyszne i dużo zdrowsze mrożone batoniki? O zdrowszy skład niż w naszej propozycji byłoby trudno. A smak? Niebiański!

Co wchodzi w skład lodów kupionych w sklepie? Zazwyczaj na pierwszych miejscach są biały cukier, barwniki i konserwanty, choć lody powinny zawierać przede wszystkim owoce i mleko. Niestety, rzadko tak jest.

Przejadły ci się domowe wersje lodów, które zazwyczaj przygotowuje się, mrożąc zmiksowane owoce z mlekiem, jogurtem albo sokiem? Jeśli tak, to mamy dla niespodziankę! Proponujemy lody, które wyglądem przypominają trochę ciastka, a trochę batony. Oczywiście będą mrożone, czyli idealne na lato. Zamiast cukru użyliśmy miodu, tłuszcz to olej kokosowy, oprócz tego znajdziesz tam płatki owsiane, kokosowe, amarantus, jagody i orzechy. Nasze lody warto podawać dzieciom, na pewno lepiej wyjdą im na zdrowie niż lody z sklepu. A ile będzie przy tym frajdy!

Jagody są jednym z głównych składników naszej propozycji, na pewno są najbardziej widoczne, to one nadadzą kolor lodom. Jagody to przede wszystkim kopalnia witamin! W tych maleńkich kuleczkach znajdziesz witaminę C, B1, B2, PP i E. Dobrze wpływają na układ moczowy, wzrok i obniżają poziom cukru we krwi. Oprócz tego zawierają pektyny, antocyjany i kwasy organiczne. Poza tym dobrze jest po nie sięgać podczas problemów trawiennych, bo odkwaszają organizm i działają przeciwzapalnie.

Raw bars – mrożone batoniki

Tekst o zdrowych, domowych mrożonych batonach raw bars. Na zdjęciu: Talerz jedzenia na stole - HelloZdrowie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– 100 g płatków owsianych
– 80 g wiórków kokosowych
– 80 g ulubionych orzechów
– 20 g amarantusa ekspandowanego
– 4-5 łyżek płynnego oleju kokosowego
– szklanka orzechów nerkowca
– 1/3 szklanki miodu
– 3/4 szklanki jagód
– sok z jendej cytryny
– płatki kokosa do posypania na górze
– silikonowa foremka do pieczenia 

Przygotowanie

Dzień wcześniej namocz orzechy nerkowca i odstaw na 8 godzin. Następnego dnia zmiksuj 80 g ulubionych orzechów na grube okruchy. Wrzuć je do miski, dodaj wiórki kokosowe, amarantus, płatki owsiane, 2 łyżki miodu i olej kokosowy.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Całość wymieszaj i wyłóż foremkę o długości 23 cm i szerokości 11 cm (może być parę centymetrów większa). Przyciśnij do dna i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyjmij i poczekaj, aż wystygnie. Nerkowce odcedź.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wrzuć do blendera i dodaj jagody, miód i sok z cytryny. Zmiksuj na gładką masę. Wylej na wcześniej podpieczony spód.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wyrównaj i posyp płatkami kokosa. Wstaw do zamrażarki. Gdy lody częściowo zamarzną, należy podzielić je nożem na duże kawałki, bo po całkowitym zamarznięciu będzie to trudne. Kiedy już całkiem zamarzną, rozdziel je i przechowuj szczelnie zamknięte w pojemniku.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Mogą tak czekać do 2 tygodni, ale najlepiej jeść je od razu.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?