Przejdź do treści

Przewodnik dla kawoszy: syphon. Najbardziej efektowna metoda parzenia kawy

Przewodnik dla kawoszy: syphon
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Syphon wyglądem przypomina naczynie chemiczne ‒ nic dziwnego, bo został wymyślony przez chemików. Zrobienie kawy z syphonu zajmuje tylko parę minut, a można cieszyć się wyrazistym, intensywnym i gorącym naparem. Jeśli zdecydujesz się na samodzielne przygotowanie takiej kawy, pamiętaj, aby zaopatrzyć się w dobrej jakości ziarna, profesjonalny palnik, termometr oraz specjalne filtry.

Kawę należy zmielić na grubość odrobinę grubszą od zmielonej do aeropressu. Śmiało eksperymentuj z grubością ziarna. Woda przed przelaniem jej do komory syphonu powinna mieć około 92 stopni. Kiedy kawa będzie gotowa, poczekaj parę minut, aby trochę ostygła ‒ dzięki temu wyczujesz więcej aromatów. Nie poleca się dodawać mleka ani cukru.

Picie takiej kawy to przede wszystkim pewność, że napój jest dobrej jakości, ale też imponujący pokaz parzenia!

Kawa / unsplash.com

Syphon ‒ jak to zrobić?

Rzeczy, których potrzebujesz:

– syphon
– palnik do syphonu
– filtry
– 500 ml wrzątku
– termometr
– 30 g kawy
– młynek do kawy
– patyczek do mieszania 

Przygotowanie:

Zmiel kawę. Zagotuj wodę. Rozkręć metalowy adapter i załóż papierowy filtr. Włóż adapter do górnej części komory i za pomocą końcówki na łańcuszku zaczep go do szyjki komory. Ustaw dolną część syphonu nad palnikiem. Kiedy woda osiągnie ok. 92 stopni, wlej ją do dolnej części komory.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Ustaw na niej górną część syphonu.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

W tym momencie woda w dolnej komorze nagrzewa się i pod wpływem ciśnienia jest wypychana do górnej części. Kiedy woda przepłynie do góry, wsyp kawę.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Zamieszaj ją delikatnie. Poczekaj minutę. Wyłącz palnik. Teraz temperatura w dolnym zbiorniku się obniża i zaparzona kawa przepływa przez filtr.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Kawa jest gotowa, kiedy w górnej części nie będzie już płynu. Zdejmij górną komorę i ciesz się smakiem kawy.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

 


* Podziękowania dla palarni kawy Kofi Brand w Warszawie, która udostępniłanam przestrzeń i syphon. 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: