Przejdź do treści

Przewodnik dla kawoszy: syphon. Najbardziej efektowna metoda parzenia kawy

Przewodnik dla kawoszy: syphon
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Syphon wyglądem przypomina naczynie chemiczne ‒ nic dziwnego, bo został wymyślony przez chemików. Zrobienie kawy z syphonu zajmuje tylko parę minut, a można cieszyć się wyrazistym, intensywnym i gorącym naparem. Jeśli zdecydujesz się na samodzielne przygotowanie takiej kawy, pamiętaj, aby zaopatrzyć się w dobrej jakości ziarna, profesjonalny palnik, termometr oraz specjalne filtry.

Kawę należy zmielić na grubość odrobinę grubszą od zmielonej do aeropressu. Śmiało eksperymentuj z grubością ziarna. Woda przed przelaniem jej do komory syphonu powinna mieć około 92 stopni. Kiedy kawa będzie gotowa, poczekaj parę minut, aby trochę ostygła ‒ dzięki temu wyczujesz więcej aromatów. Nie poleca się dodawać mleka ani cukru.

Picie takiej kawy to przede wszystkim pewność, że napój jest dobrej jakości, ale też imponujący pokaz parzenia!

Kawa / unsplash.com

Syphon ‒ jak to zrobić?

Rzeczy, których potrzebujesz:

– syphon
– palnik do syphonu
– filtry
– 500 ml wrzątku
– termometr
– 30 g kawy
– młynek do kawy
– patyczek do mieszania 

Przygotowanie:

Zmiel kawę. Zagotuj wodę. Rozkręć metalowy adapter i załóż papierowy filtr. Włóż adapter do górnej części komory i za pomocą końcówki na łańcuszku zaczep go do szyjki komory. Ustaw dolną część syphonu nad palnikiem. Kiedy woda osiągnie ok. 92 stopni, wlej ją do dolnej części komory.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Ustaw na niej górną część syphonu.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

W tym momencie woda w dolnej komorze nagrzewa się i pod wpływem ciśnienia jest wypychana do górnej części. Kiedy woda przepłynie do góry, wsyp kawę.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Zamieszaj ją delikatnie. Poczekaj minutę. Wyłącz palnik. Teraz temperatura w dolnym zbiorniku się obniża i zaparzona kawa przepływa przez filtr.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Kawa jest gotowa, kiedy w górnej części nie będzie już płynu. Zdejmij górną komorę i ciesz się smakiem kawy.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

 


* Podziękowania dla palarni kawy Kofi Brand w Warszawie, która udostępniłanam przestrzeń i syphon. 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jesteś już po dwóch kawach i wciąż zasypiasz na stojąco? Poznaj 5 energetycznych zamienników „małej czarnej”

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Wpływ kofeiny na organizm człowieka. Kofeina w sporcie

Kawa chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom

Kochasz kawę? To dobrze, kochają ją też dobre bakterie w twoich jelitach

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Gorąco? Potrzebujesz kawy? Przygotuj japońską mrożoną kawę, nie pożałujesz

Kawa sprawia, że czujesz się senna? Przeczytaj, dlaczego tak się dzieje

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

Dlaczego kawa parzona na zimno smakuje inaczej, niż ta parzona na ciepło?

Dwie osoby siedzą przy stoliku nad filiżankami kawy

Senność po kawie – gdy kawa nasila zmęczenie

Zaczynasz dzień od filiżanki kawy? Sprawdź, jak wpływa to na twój organizm

Kawa nie dla wszystkich. Komu może zaszkodzić? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Kawa nie dla wszystkich. Komu może zaszkodzić? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Dziewczyna pije herbatę

Zielona herbata w ciąży a kwas foliowy. Czy można ją pić?

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

Jak pozbyć się kofeiny z organizmu? Mamy kilka wskazówek

Kawa może pozytywnie wpływać na nasz organizm. Musisz tylko ją odpowiednio parzyć

Czujesz niepokój, nie możesz spać? To może znaczyć, że pijesz za dużo kawy

Kawa z cytryną/iStockphoto

Picie kawy z cytryną ma wiele korzyści? Warto przekonywać się do tego smaku? Niekoniecznie

Kolagen jest czymś, czego potrzebujemy, ale czy warto dodawać go do kawy?

Czy możemy pić kawę w czasie choroby? Odpowiedź wcale nie jest taka oczywista

Kawa to remedium na problemy trawienne? Badania nie są jednoznaczne, ale coś w tym jest

Kawa jest nie tylko smaczna, ale ma dobry wpływ na nasz organizm. To udowodnione

Kawę warto pić przed treningiem

Kiedy najlepiej pić kawę? Rano, przed treningiem? Sprawdzamy

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol