Przewodnik dla kawoszy: syphon. Najbardziej efektowna metoda parzenia kawy
Syphon wyglądem przypomina naczynie chemiczne ‒ nic dziwnego, bo został wymyślony przez chemików. Zrobienie kawy z syphonu zajmuje tylko parę minut, a można cieszyć się wyrazistym, intensywnym i gorącym naparem. Jeśli zdecydujesz się na samodzielne przygotowanie takiej kawy, pamiętaj, aby zaopatrzyć się w dobrej jakości ziarna, profesjonalny palnik, termometr oraz specjalne filtry.
Kawę należy zmielić na grubość odrobinę grubszą od zmielonej do aeropressu. Śmiało eksperymentuj z grubością ziarna. Woda przed przelaniem jej do komory syphonu powinna mieć około 92 stopni. Kiedy kawa będzie gotowa, poczekaj parę minut, aby trochę ostygła ‒ dzięki temu wyczujesz więcej aromatów. Nie poleca się dodawać mleka ani cukru.
Picie takiej kawy to przede wszystkim pewność, że napój jest dobrej jakości, ale też imponujący pokaz parzenia!
Syphon ‒ jak to zrobić?
Rzeczy, których potrzebujesz:
– syphon
– palnik do syphonu
– filtry
– 500 ml wrzątku
– termometr
– 30 g kawy
– młynek do kawy
– patyczek do mieszania
Przygotowanie:
Zmiel kawę. Zagotuj wodę. Rozkręć metalowy adapter i załóż papierowy filtr. Włóż adapter do górnej części komory i za pomocą końcówki na łańcuszku zaczep go do szyjki komory. Ustaw dolną część syphonu nad palnikiem. Kiedy woda osiągnie ok. 92 stopni, wlej ją do dolnej części komory.
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Ustaw na niej górną część syphonu.
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
W tym momencie woda w dolnej komorze nagrzewa się i pod wpływem ciśnienia jest wypychana do górnej części. Kiedy woda przepłynie do góry, wsyp kawę.
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Zamieszaj ją delikatnie. Poczekaj minutę. Wyłącz palnik. Teraz temperatura w dolnym zbiorniku się obniża i zaparzona kawa przepływa przez filtr.
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Kawa jest gotowa, kiedy w górnej części nie będzie już płynu. Zdejmij górną komorę i ciesz się smakiem kawy.
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
* Podziękowania dla palarni kawy Kofi Brand w Warszawie, która udostępniłanam przestrzeń i syphon.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com
Polecamy
Picie 3 kaw dziennie może wspierać zdrowie serca. Tak mówią wyniki dużego badania
Inspektorzy skontrolowali dostępne w sklepach kawy i herbaty. W składzie wykryli cement, pióra i plastik
Kawa w ciąży. Jaka ilość jest bezpieczna?
Kofeinę łatwo przedawkować. Naukowczyni obliczyła, ile filiżanek kawy to dawka śmiertelna
się ten artykuł?