Zupa pomidorowa raz!
![Pomidorowa raz!](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/cba6e8ffaebfde41c3b096a25c69662458bc90a7.png)
się ten artykuł?
Lubisz zupę pomidorową? Oto pomidorówka w trzech nowych odsłonach.
- Zupa pomidorowa
- Zupa pomidorowa w odsłonie luksusowej, krem z pomidorów – składniki
- Zupa pomidorowa w odsłonie luksusowej, krem z pomidorów – przygotowanie
- Zupa pomidorowa z marokańską nutą – składniki
- Zupa pomidorowa z marokańską nutą – przygotowanie
- Zupa pomidorowa na zimno – chłodnik gazpacho – składniki
- Zupa pomidorowa na zimno – chłodnik gazpacho – przygotowanie
Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa jest kultowa i nieśmiertelna. Ale mały tuning tego legendarnego dania przyda się nawet zagorzałym fanom klasyki. Co powiecie na to, by opatentować swój własny, niepowtarzalny przepis i przerobić poczciwinę na wykwintny aksamitny krem pomidorowy z czosnkiem, bazylią, kleksem gęstej śmietanki podawany z bagietką, na której rozpływa się świeżutka mozzarella?
A co powiecie na to: zupa pomidorowa przyprawiona nieoczekiwanie cynamonem, suszoną zmieloną kolendrą, z soczewicą lub cieciorką – czyli bardzo sycący wysokobiałkowy posiłek z marokańską nutą? Możliwości są tysiące – bez obaw dorzucajcie do swoich pomidorówek oliwki, kapary, cukinię, ugotowaną fasolkę i wszelkie rodzaje serów – z fetą i kozim włącznie.
Pomidory bardzo lubią towarzystwo innych smaków i doskonale znoszą eksperymenty kulinarne, a nowe, śmiałe połączenia zawsze świetnie smakują i mile zaskakują. Nawet najwierniejsi wyznawcy oldskulowej pomidorówki z ryżem przekonają się, że zupa pomidorowa niejedno ma imię.
Klasykę zostawiamy zatem mamom i teściowym, a sami idziemy z pomidorami w tango, by stworzyć z nich zupy, które zadziwią niejednego amatora tradycji. Oto nasze propozycje, które, mamy nadzieję, zainspirują was do pomidorowych szaleństw ze smakiem.
Zupa pomidorowa w odsłonie luksusowej, krem z pomidorów – składniki
Porcja na 4 osoby:
– 1 kg pomidorów
– 4 ząbki czosnku
– pół opakowania suszonej bazylii
– kilka listków bazylii świeżej
– sól, pieprz
– kostka rosołowa warzywna bio
– 2 łyżki masła
– gęsta śmietanka
– bagietka
– ser mozzarella, feta lub kozi
Zupa pomidorowa w odsłonie luksusowej, krem z pomidorów – przygotowanie
Pomidory ponacinaj na krzyż i zalej wrzątkiem na kilka minut. Obierz je ze skórki. Pokrój w ósemki i gotuj do miękkości przez mniej więcej 1 godzinę. Dodaj do pomidorów 2 łyżki masła i łyżkę cukru (cukier jest potrzebny, by przełamać kwaskowaty smak pomidorów) oraz kostkę bulionu warzywnego bio. Gdy pomidory będą się już rozpadały, zmiksuj zupę na jedwabisty krem.
Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj do zupy razem z suszoną bazylią. Dosól i dopieprz do smaku. Podawaj z grzankami zapieczonymi z mozzarellą ozdobioną kleksem gęstej śmietanki i listkiem bazylii. Na grzankach możesz też zapiec ser kozi lub fetę lub dodać te serki zamiast śmietanki bezpośrednio do zupy. Zupa pomidorowa w wersji glam gotowa!
Zupa pomidorowa z marokańską nutą – składniki
Porcja na 4 osoby:
– 1 litr przecieru pomidorowego (jak z wcześniejszego przepisu lub gotowego)
– 1 litr wywaru warzywnego z włoszczyzny lub z kostek bulionowych warzywnych bio
– 2 średnie czerwone cebule
– 200 gramów ugotowanej wcześniej czerwonej lub zielonej soczewicy
– 1 łyżka zmielonego kminku
– 2 łyżki zmielonej kolendry
– 1 łyżka suszonej całej kolendry
– 1 łyżka brązowego cukru
– 1 łyżka cynamonu
– 2 duże ząbki czosnku
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– sól, pieprz, świeża kolendra do smaku
– gęsty jogurt naturalny
Zupa pomidorowa z marokańską nutą – przygotowanie
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj drobno pokrojoną cebulę, podsmaż na małym ogniu 2–3 minuty, dodaj posiekany czosnek i przyprawy. Smaż, mieszając, przez kolejne 3 minuty. Dodaj pomidory, soczewicę i wywar.
Zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu jeszcze 15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Zupę wlej do miseczek, udekoruj łyżką jogurtu i listkami kolendry. Zupa pomidorowa rodem z Maroka ląduje na stole!
Zupa pomidorowa na zimno – chłodnik gazpacho – składniki
Porcja na 4 osoby:
– 6 dużych pomidorów
– 4 małe ogórki
– 1 papryka w dowolnym kolorze
– 2 małe czerwone cebule
– sok z ½ cytryny
– sól, pieprz, ostra papryka
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– łyżeczka octu winnego
– 2 małe ząbki czosnku (opcjonalnie)
– 1–2 kromki białego pieczywa (opcjonalnie)
Zupa pomidorowa na zimno – chłodnik gazpacho – przygotowanie
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Zmiksuj je z 2 ogórkami, 1 cebulą i sokiem z cytryny. Możesz dodać białe pieczywo i zmiksować je z warzywami. Czosnek przepuść przez praskę i dodaj do całości. Posól, popieprz. Jeśli lubisz ostry smak, dopraw chilli lub tabasco. Wymieszaj z całością.
Wstaw na 2 godziny do lodówki, by zupa dobrze się schłodziła. Tuż przed podaniem pokrój w drobną kostkę paprykę, ogórki i cebulę. Zupę rozlej do miseczek i posyp każdą porcję pokrojonymi warzywami. Zupa pomidorowa w wersji na lato – idealna na upalne dni!
Smacznego!
Kasia Bem – nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki „Happy Detoks”.
Zobacz także
![Paulina Górska](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2011/04/2018-08-03-07-06-05-1x-850x550.jpg)
„Bez plastiku można żyć”. Paulina Górska mówi o tym, jak praktykuje ekologiczny styl życia we własnej rodzinie
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/03/x2-horz-850x449.jpg)
„Gotowanie do pudełek nie jest skomplikowane i nie musi zajmować wiele czasu”. Malwina Bareła zdradza, jak tanio i szybko przygotować apetyczne lunchboxy
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/07/istock-1256444154-850x425.jpg)
10 superfoods, które lepiej działają w parze
Polecamy
![Na zdjęciu Lidia Bawolska, autorka książki "Kuchnia pełna warzyw"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/01/lidia-3-kopia-850x515.jpg)
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/idealne-jajko-w-koszulce-przepis-850x567.jpg)
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
![Michał Korkosz "Rozkoszny"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/11/premiera-ksiazki-michala-korkosza-rozkosznego-hello-zdrowie-fot-kuba-celej-850x567.jpg)
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/08/adobestock_420334976-kopia-850x425.jpg)