Przejdź do treści

Palisz papierosy? Oto, co powinnaś jeść

Palisz papierosy? Oto, co powinnaś jeść Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem
Co robi alkohol kobiecie po 30. urodzinach?
Gruszkowe brownie bez pieczenia. Poznaj deser doskonały!
Indyjskie superfoods na zdrową jesień
9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

W porównaniu z osobami wolnymi od nałogu palacze jedzą bardziej kalorycznie, a dodatkowo unikają warzyw, owoców i nabiału – alarmują naukowcy. Szkoda, bo zdrowy jadłospis może ograniczyć skutki działania nikotyny.

Nie wiadomo, dlaczego tak się dzieje, ale faktem jest, że palący papierosy przywiązują do odżywiania mniejszą wagę niż pozostali. Mówi o tym m.in. badanie opublikowane na łamach „BMC Public Health”. Naukowcy z dwóch amerykańskich uniwersytetów przeprowadzili 24-godzinny eksperyment, w którym wzięły udział 5293 osoby: palacze nałogowi, „okazjonalni”, byli palacze, a także ci, którzy od papierosów trzymają się z daleka. Najmniej, bo 1,79 kalorii na gram jedzenia, spożyli w ciągu doby ochotnicy niepalący, a najwięcej, czyli 2,02 kcal/g – regularni palacze. Przy czym – uwaga – porcje tych ostatnich były najmniejsze. Oznacza to, że kaloryczni rekordziści wybierali produkty o większej gęstości energetycznej.

Inne zaniedbania związane z dietą zaobserwowano u palaczy w Wielkiej Brytanii. Testy z udziałem ponad 2 tys. miłośników tytoniu wykazały, że w ich menu jest mniej witaminy C, E, beta-karotenu i błonnika niż u tych, którzy nie palą. Podobną tendencję widać w wielu miejscach na świecie. W Korei palący lubią zjeść tłusto i szerokim łukiem omijają warzywa, zaś Irańczycy uzależnieni od nikotyny chętniej niż ich rodacy stroniący od papierosów sięgają po fast foody.

Nie chcemy straszyć, ale takie odżywianie to prosta droga do chorób serca, nowotworów i osteoporozy, a nałóg tylko pogarsza sytuację. Dlatego, jeśli nie zamierzasz na razie go porzucić, spróbuj chociaż zmodyfikować dietę. Oto, co powinno lądować regularnie na twoim talerzu.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Kobieta popijająca winko

Warzywa i owoce

Bardzo ważne są te zawierające witaminę C, bo dla zatrutego nikotyną organizmu, w którym nie brakuje wolnych rodników, tak silny antyutleniacz jest na wagę złota. Poza tym bez niego układ odpornościowy, walczący na co dzień ze skutkami palenia, słabiej sobie radzi. Pamiętając więc o tym, że papierosy utrudniają przyswajanie witaminy C, nie żałuj sobie papryki, cytrusów, natki pietruszki, pomidorów, kiwi, czarnych porzeczek, wiśni.

Innym cennym przeciwutleniaczem, wzmacniającym odporność i zapobiegającym infekcjom układu oddechowego, jest beta-karoten. Ukrywa się w dyni, marchewce, papryce, morelach, sporo jest go też w natce, jarmużu czy szpinaku. Gdybyś zdecydował się na suplement – uważaj. Badania wykazały, że u palaczy przyjmujących duże dawki beta-karotenu zachorowalność na raka płuc i śmiertelność spowodowana zawałem serca była wyższa niż u tych, którzy dostawali placebo. Trzeba wymienić jeszcze jedną grupę warzyw istotnych dla palących, a mianowicie tzw. warzywa krzyżowe. Należą do nich np. brokuły, kalafior, brukselka, jarmuż, kapusta, rzepa, boćwina. Dobrze byłoby znaleźć dla nich stałe miejsce w menu, ponieważ działają antynowotworowo.

Nie zapominaj tylko, że jeden pomidor lub banan zjedzony w ciągu dnia nie załatwią sprawy. Zespół naukowy analizujący zwyczaje żywieniowe palących Szwedów stwierdził, że ci, którzy jedzą co najmniej pięć porcji warzyw i owoców dziennie, są o 40 proc. mniej narażeni na obturacyjną chorobę płuc (POChP) niż osoby ograniczające się do dwóch porcji. Nie ma powodów, by sądzić, że ta zależność działa wyłącznie w przypadku POChP. I jeszcze jedno: warzywa wpływają na zdrowie lepiej niż owoce.

– Nasze badania potwierdzają skuteczność dwóch porcji owoców, dla tego poziomu obserwowano niskie ryzyko zachorowania na POChP, a później każda kolejna porcja ani nie szkodzi, ani nie pomaga – wyjaśnia dr hab. Joanna Kałuża, profesor warszawskiej SGGW, członek zespołu badawczego.

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

Oliwa, oleje roślinne, pestki

Serce palacza nie ma wyboru, musi być twardym zawodnikiem. W utrzymaniu formy pomogą mu stałe dostawy witaminy E, chroniącej przed miażdżycą, zawałem i chorobą wieńcową. Znajdziesz ją w dobrej jakości oliwie, innych olejach roślinnych, pestkach dyni, słonecznika, migdałach, orzechach czy niepozornych kiełkach pszenicy. Gdyby układ krążenia nie był dla ciebie wystarczającą motywacją do schrupania orzeszka, zerknij w lustro. Nie da się ukryć, palenie przyspiesza procesy starzenia. Witamina E, nazywana „witaminą młodości”, to prawdziwy „fighter” w walce ze zmarszczkami.

Tłuste ryby

Trwające przez 20 lat badania naukowców z Brigham and Women’s Hospital w Bostonie (USA) dowiodły, że u palących z deficytem witaminy D3 stan płuc pogarsza się dwa razy szybciej niż u tych, którzy palą, ale mają właściwe stężenie tej witaminy. W jakich produktach jest jej najwięcej? Bank rozbijają tłuste ryby, takie jak śledź, łosoś, pstrąg. Ale uwaga na haczyk: jeśli palisz, nie dla ciebie wędzony węgorz czy makrela. Przygotowane w ten sposób ryby mogą zawierać toksyczne substancje, których ze względu na swój nałóg i tak masz za dużo.

Mleko i jego przetwory

Osoby palące często cierpią na niedobory wapnia, co prowadzi do mniejszej gęstości kości i w przyszłości grozi osteoporozą – ostrzegają autorzy pracy „Wpływ palenia tytoniu na wybrane składniki mineralne: wapń, magnez, żelazo, cynk i selen – przegląd badań”. Nie pozwól więc, by kefir, jogurt, mleko i żółty ser stały w najciemniejszych zakamarkach lodówki, czekając, aż przypadkiem je odkryjesz. Dzięki nim masz szansę dłużej zachować sprawność.

Zmiana nawyków związanych z odżywianiem niekiedy przychodzi z oporami i wymaga czasu, ale realna poprawa zdrowia i samopoczucia są tego warte. Wysiłek się opłaca – tym bardziej że modyfikacja diety bywa u palących początkiem rewolucji. Może zatem i ty, po wprowadzeniu do codziennego menu zdrowych zmian, powiesz w końcu: „żegnaj, papierosie”?

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka

Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Sól himalajska - hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska

Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska

Sieć sklepów Żabka wycofała z obrotu rodzynki sułtańskie / istock

Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

syrop z aronii

Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki

Cholesterol w jajkach / istock

10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć

Przewodnik dla kawoszy: drip

Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Uśmiech po marchewce, grymas po jarmużu. Brytyjscy naukowcy sprawdzili preferencje żywieniowe nienarodzonych dzieci

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi

„Halo! Jelita? Dzwoni mózg”. Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i jelitom, i mózgowi

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Popularny gazowany napój może wywołać choroby sercowo-naczyniowe? Naukowcy ostrzegają

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. "Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego"

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. „Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego”

Kobieta trzyma w rękach filiżankę kawy. Na stole leżą płatki kwiatów i ziarna kawy

Kawa po chińsku. Poranny rytuał, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Crostini – jak zrobić? Przepisy na włoskie grzanki 

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×