Przejdź do treści

Oliwa z oliwek – jak wybrać najlepszą?

freepik.com
freepik.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Oliwa z oliwek jest znanym źródłem witamin i składników mineralnych. W sklepach znajdziemy najróżniejsze jej odmiany, droższe i tańsze, z Grecji, Hiszpanii albo z Włoch. Wybór jest spory, więc warto wiedzieć, jak wybierać mądrze.

Oliwa z oliwek – jaka powinna być?

Przede wszystkim dobra oliwa musi być z pierwszego tłoczenia na zimno, czyli extra virgin. Inaczej nie warto ryzykować, bo zamiast oliwy możemy niechcący kupić mieszankę oleju rzepakowego i słonecznikowego, jedynie z dodatkiem oliwy z oliwek.

Jak się przekonać, że w zakupionej butelce jest faktycznie oliwa? Prawdziwa oliwa extra virgin po włożeniu do lodówki zgęstnieje, a w temperaturze pokojowej powróci do pierwotnej konsystencji. Przysłowie „chytry dwa razy traci” ma zastosowanie także przy zakupach oliwy.

Zbyt okazyjna cena powinna nas odstraszyć. Tłoczenie oliwy na zimno w hydraulicznej tłoczni nie jest tanim procesem. Poza tym warto zwracać uwagę na kolor butelki. Oryginalna oliwa z oliwek zawsze jest w ciemnej butelce.

Oliwa smakowa

Nie warto również przepłacać i kupować znacznie droższej oliwy smakowej, z dodatkiem ziół, czosnku czy papryczek peperoncino. Taką oliwę można zrobić we własnej kuchni. Kiedy już kupimy oryginalną oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, na dno butelki wrzucamy obrane ząbki czosnku, posiekaną bazylię albo rozmaryn. Nie polecam wrzucać całej gałązki rozmarynu, bo jeżeli zacznie wystawać powyżej poziomu oliwy, szybko spleśnieje. Trzeba pamiętać, żeby wszystko to, co wrzucimy do oliwy z oliwek, spoczęło na dnie butelki.

Czy oliwa jest zdrowa?

Warto mieć ją zawsze pod ręką, bo to zdrowy i pyszny dodatek do różnego rodzaju sałat i sałatek. Można na niej smażyć, ale krótko, żeby nie straciła swoich cennych wartości odżywczych. Fantastycznie smakuje sama z chlebem. Wystarczy nalać trochę oliwy na talerz, dodać świeżo mielony pieprz i sól, i zanurzyć w niej kromkę chleba.

A poza tym to świetne koło ratunkowe, gdy zabraknie nam balsamu do ciała. Zanim sięgniemy po ręcznik, możemy wetrzeć w mokre ciało trochę oliwy z oliwek. Skóra stanie się gładka i odżywiona – bez chemii!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?