Przejdź do treści

Nadmiar cukru zmniejsza płodność!

Cukier / PSX, Unsplash
Cukier / PSX, Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek

Brakuje wam motywacji, żeby ograniczyć spożycie cukru? Może ten argument pomoże: nadmiar węglowodanów prostych w diecie nie tylko przyczynia się do rozwoju chorób cywilizacyjnych, ale również upośledza płodność, zarówno u kobiet, jak i mężczyzn. Mamy dowody!

Jeśli staracie się (lub zamierzacie się starać) o potomstwo, odwyk od słodyczy może być krokiem we właściwym kierunku.

Pod względem szkodliwości społecznej cukier spokojnie mógłby stawać w szranki z wandalizmem. W ostatnich latach substancja ta coraz bardziej potwierdza swoją „reputację” czynnika etiologicznego najpoważniejszych chorób przewlekłych. Dla ścisłości: nie chodzi o cukier jako taki, ale jego nadmiar w diecie wynikający z jego powszechnej obecności w produktach przetworzonych oraz naszych złych nawyków żywieniowych.

Liczne badania potwierdzają, że brak umiaru w spożywaniu sacharydów sprzyja rozwojowi chorób serca, układu nerwowego, nowotworów i całej gamy innych schorzeń. Jednak cukrowa nadwyżka w diecie może wpływać negatywnie nie tylko na nasze zdrowie, ale również życie osobiste i rodzinne. Istnieją bowiem dane wskazujące, że przesłodzona dieta ogranicza zdolności rozrodcze kobiet i mężczyzn – a więc znacznie zmniejsza szanse na potomstwo.

Cukier kontra blastocysty

Naukowcy z Instytutu Medycyny Rozrodu w Newark przeprowadzili eksperyment na grupie 120 kobiet starających się o zapłodnienie metodą in vitro. Grupa cieszących się dobrym zdrowiem pań w wieku 36–37 lat została „przestawiona” na dietę niskowęglowodanową (w ponad 25 proc. opartą na białkach). Okazało się, że w następstwie tej zmiany odsetek blastocyst (faza rozwoju zarodkowego, ostatnie stadium bruzdkowania, czyli różnicowania komórek potomnych zygoty) wyhodowanych po kolejnym cyklu owulacyjnym kobiet zwiększył się z 19 do 45 proc., a odsetek ciąż klinicznych – z 17 do aż 83 proc.

Na „odsłodzeniu” diety zyskały nawet kobiety cierpiące na zespół wielotorbielowatych jajników (PCOS), najczęstszą przyczynę niepłodności na świecie. Również w ich przypadku odnotowano wyższy odsetek ciąż klinicznych.

– Wysokie stężenie glukozy we krwi, nawet jeśli jest niższe niż poziom wskazujący na cukrzycę, może być toksyczne dla rozwijającej się blastocysty – skomentowała wyniki badań dr Sharon Phelan z Uniwersytetu w Nowym Meksyku w wypowiedzi dla portalu medycznego Medscape Medical News.

Testosteronowy galimatias

Jednak mechanizm szkodliwego wpływu cukru na płodność kobiet jest o wiele bardziej złożony, niż wynika to z przytoczonej wypowiedzi. Cała sprawa rozbija się o hormony, a w szczególności o testosteron. Związek ten, kojarzony raczej z jądrami, wytwarzany jest również przez jajniki – tyle że w ilości znacznie mniejszej niż w przypadku mężczyzn. Wpływ na poziom testosteronu u kobiet ma białko o wiele mówiącej nazwie „globulina wiążąca hormony płciowe” (ang. sex hormone binding globulin), w skrócie SHBG. Jak z owej nazwy można wywnioskować, mała ilość SHBG przekłada się na dużą ilość testosteronu – a duża ilość testosteronu w krwiobiegu potencjalnej matki przekłada się na mniejsze szanse zajścia w ciążę.

Do niedawna sądzono, że ilość SHBG warunkowana jest przez wrażliwość organizmu na insulinę (insulinooporność). Jednak nowsze badania wskazują, że główną rolę odgrywa tu tłuszcz wewnętrzny odkładający się w okolicach wątroby (który zresztą wpływa również na insulinooporność) – im go więcej, tym mniej SHBG. I tak dochodzimy do cukru, a w szczególności fruktozy (dla przypomnienia: składnika m.in. sacharozy i syropu glukozowo-fruktozowego), której nadwyżki przetwarzane są w wątrobie właśnie na tłuszcz odkładający się w okolicach narządów wewnętrznych.

Według badań z 2007 r. fruktoza jest dwukrotnie bardziej skuteczna niż glukoza w hamowaniu produkcji SHBG. Podsumowując: nadmiar fruktozy w diecie kobiet prowadzi do zwiększenia poziomu testosteronu, co z kolei zmniejsza płodność i sprzyja rozwojowi PCOS.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Cukier niszczy nasienie

Cukier nie oszczędza również mężczyzn. Badania przeprowadzone przez naukowców z Queen’s University w Belfaście na grupie diabetyków wykazały, że 52 proc. plemników w nasieniu panów cierpiących na cukrzycę ma pofragmentowane DNA. Nie tylko zmniejsza to szansę na zapłodnienie komórki jajowej, ale również stwarza ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u potomstwa. Przyczyną problemu mogą być uszkadzające DNA wolne rodniki, których „nadobfitości” sprzyja dieta bogata w cukier.

Do uszkodzeń DNA nasienia mogą również przyczyniać się końcowe produkty zaawansowanej glikacji (AGEs). Sama glikacja jest normalnym procesem związanym z przyłączaniem się cukrów prostych do grup aminowych białek. Jednak w warunkach zaburzeń metabolicznych proces ten ulega nasileniu, czego efektem jest odkładanie się AGEs w naczyniach krwionośnych i narządach wewnętrznych.

Nadmiar tych związków prowadzi do wielu komplikacji zdrowotnych, oddziałuje również negatywnie na płodność oraz jakość nasienia. Kumulacji AGEs sprzyja zły styl życia, m.in. palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu, niska aktywność fizyczna oraz zła dieta, w tym – tu chyba nie ma zaskoczenia – nadmiar cukru w pożywieniu.

Decyzja? Cukier ograniczamy!

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny

kiść pomidorów

8 rzeczy, które warto wiedzieć o GMO

Oleje tłoczone na zimno – właściwości i zastosowanie

Olej z wiesiołka – na co pomaga, jak stosować, jaki wybrać

Olej z krokosza barwierskiego – co to jest, właściwości

Puszki Pandory – jakie zło się czai w puszkach z gazowanymi napojami?

Mąka migdałowa – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Bakalie bakaliom nierówne. Jakie kupować, żeby świątecznych pyszności nie zepsuły sztuczne barwniki i konserwanty?

Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości?

Cukier kokosowy – pochodzenie, właściwości, cena

Kawa

Pijesz codziennie kawę z mlekiem? Pora dnia, kiedy to robisz, ma znaczenie! Wyjaśnia diabetolożka Luiza Napiórkowska

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Śmietana w misce. Obok rozrzucone borówki

Czego nie powinna zawierać śmietana? Wyjaśniają dietetyczki z „Czytamy etykiety”

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Indeks glikemiczny - co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Indeks glikemiczny – co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

„To, co jemy, ma wpływ na dno miednicy – na pochwę, pęcherz, macicę, jelita, więzadła i powięzi” – mówi Pani Fizjotrener

Toksyczna substancja wykryta w ekologicznym makaronie. GIS ostrzega i wycofuje produkt ze sklepów

Toksyczna substancja wykryta w ekologicznym makaronie. GIS ostrzega i wycofuje produkt ze sklepów

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Mikołaj Choroszyński

Mikołaj Choroszyński: Cukier to substancja, która w nadmiarze jest dla nas toksyczna, uszkadza wszystko na swojej drodze

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

12 przepisów na sałatki wigilijne

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

5 największych kuchennych mitów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×