Przejdź do treści

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Kobieta pije koktajl
Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność/ Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Zmiana pogody lub pory roku oznacza spadek odporności. W tym czasie szczególnie ważne jest, co jemy i pijemy. Dziś miksujemy koktajl mający wszystko to, co nasz system odpornościowy kocha. Skorzystaj z przepisu.

Co jeść, by być zdrową?

Po pierwsze: witamina C. To ona pobudza produkcję interferonu, substancji pomagającej skutecznie rozprawić się z zarazkami. Jedzmy zatem jarmuż, który jest skarbnicą witamin – przede wszystkim C i K, a także białka, błonnika, soli mineralnych – zwłaszcza wapnia i potasu – oraz sulforafanu – silnego przeciwutleniacza. Natka pietruszki jest bogata w prowitaminę A, witaminę C, sole mineralne i żelazo. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja jedna łyżka stołowa pietruszki.

Bogate w nią są także jabłka. Najbogatsze – te dojrzałe, rosnące po nasłonecznionej stronie drzewa. Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich witaminy C. Imbir jest bogaty w substancje przeciwzapalne oraz wspaniale rozgrzewa organizm. Miód poprawia odporność i pomaga w przeziębieniach. Ma wysoką aktywność bakteriobójczą i antyseptyczną. Jak w jednej szklance zamknąć te wszystkie witaminy i nie bać się przeziębienia? Zrób koktajl!

Przepis na koktajl na odporność

Koktajl na odporność – składniki:

– garść jarmużu
– pół garści natki pietruszki
– plaster imbiru
– łyżeczka miodu
– sok z połowy cytryny
– 200 ml soku z jabłek 

Wszystkie składniki zmiksuj i pij od razu.

 masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Koktajl na odporność gotowy! Zdjęcie: masz.talerz |

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?