Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność
Zmiana pogody lub pory roku oznacza spadek odporności. W tym czasie szczególnie ważne jest, co jemy i pijemy. Dziś miksujemy koktajl mający wszystko to, co nasz system odpornościowy kocha. Skorzystaj z przepisu.
Co jeść, by być zdrową?
Po pierwsze: witamina C. To ona pobudza produkcję interferonu, substancji pomagającej skutecznie rozprawić się z zarazkami. Jedzmy zatem jarmuż, który jest skarbnicą witamin – przede wszystkim C i K, a także białka, błonnika, soli mineralnych – zwłaszcza wapnia i potasu – oraz sulforafanu – silnego przeciwutleniacza. Natka pietruszki jest bogata w prowitaminę A, witaminę C, sole mineralne i żelazo. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja jedna łyżka stołowa pietruszki.
Bogate w nią są także jabłka. Najbogatsze – te dojrzałe, rosnące po nasłonecznionej stronie drzewa. Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich witaminy C. Imbir jest bogaty w substancje przeciwzapalne oraz wspaniale rozgrzewa organizm. Miód poprawia odporność i pomaga w przeziębieniach. Ma wysoką aktywność bakteriobójczą i antyseptyczną. Jak w jednej szklance zamknąć te wszystkie witaminy i nie bać się przeziębienia? Zrób koktajl!
Przepis na koktajl na odporność
Koktajl na odporność – składniki:
– garść jarmużu
– pół garści natki pietruszki
– plaster imbiru
– łyżeczka miodu
– sok z połowy cytryny
– 200 ml soku z jabłek
Wszystkie składniki zmiksuj i pij od razu.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Koktajl na odporność gotowy! Zdjęcie: masz.talerz |
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Kurkumina: przeciwzapalne źródło mocy
„Kuchnia pełna warzyw”. Zakochasz się od pierwszego przepisu! [RECENZJA]
Sok z kiszonych buraków ma same zalety. Warto go przygotować, zwłaszcza teraz
Ten składnik jest stosowany od wieków! Na co pomaga tran?
się ten artykuł?