Przejdź do treści

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

Menu dla energii Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?
„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować
Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości
Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?
5 produktów, które pomogą przetrwać upały
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Zjadłaś śniadanie, ale dodało ci sił na krótko? Zadbałaś o porządny lunch, lecz po południu znów zabrakło ci energii? Zanim sięgniesz po kolejną kawę, spróbuj energizującej diety. I nie bój się, że przytyjesz – wręcz odwrotnie, możesz nawet schudnąć!

Dlaczego choć jemy, szybko dopada nas osłabienie i głód? Powodem nie jest bynajmniej niedobór kalorii, ale to, że spożywamy tzw. szybką energię. Pochodzi ona z powszechnych produktów, gotowych do zjedzenia czy przygotowania. Zawierają rafinowane cukry, oczyszczoną mąkę i przetworzone tłuszcze, są rozdrabniane, podgrzewane, suszone…

Organizm nie musi więc wykonywać zbyt wielkiej pracy, by uzyskać z nich energię. Jest jej jednak za dużo naraz, a przez to nie wystarcza jej na długo. Efekt? Życie na niełasce napadów głodu i ciągła walka z kilogramami. Tak jednak być nie musi – wystarczy, że zmienisz wysokoenergetyczne menu na to energizujące.

Śniadanie

  • do tej pory: kawa rozpuszczalna, drożdżówka
  • od teraz: kawa z ekspresu, musli z owocami

Pierwszy posiłek to zastrzyk energii na cały dzień, dlatego błędem jest go omijać. Dla wielu osób niezbędnym jego punktem jest kawa – i nie trzeba z niej rezygnować. Najlepsza jest jednak ta naturalna, z ekspresu, bo zawiera cenne antyoksydanty, pobudzające jak sama kofeina. Kawa nie zapewni jednak dość energii na cały poranek – podobnie jak pojedynczy produkt zjedzony w biegu, np. bułka, banan czy jogurt.

Lepiej poświecić chwilę na prosty posiłek, bo kombinacja różnych składników trawi się wolniej i wystarcza na dłużej. Zamiast drożdżówki czy bułki z białej mąki warto wybrać produkt z naturalnych, pełnych ziaren, np. zalać garść płatków mlekiem czy jogurtem i dorzucić sezonowy owoc – albo posmarować razowiec lekkim twarożkiem i przykryć pomidorem.

Przekąska

  • do tej pory: batonik, ciastko, owoc
  • od teraz: koktajl mleczny z owocami

Około południa pojawia się zwykle pierwszy kryzys energetyczny – i ochota na słodką przekąskę. Cukier krzepi jednak najkrócej, po czym następuje spadek energii. Lepiej więc zjeść coś innego – choć wciąż może być na słodko. Idealny będzie koktajl na bazie mleka czy jogurtu – a nawet gotowego proszku, z którego przyrządza się dietetyczny shake białkowy, ze świeżymi owocami i np. łyżką otrąb owsianych.

Lunch

  • do tej pory: bułka z wędliną
  • od teraz: bułka pełnoziarnista z tuńczykiem i jajkiem

Najprostszy lunch bazuje na pieczywie – i nie trzeba tego zmieniać, byle tylko postawić na dobrą kanapkę. Zamiast pszennej bułki, nawet z ziarnami czy w ciemnym kolorze, bo farbowanej karmelem, lepiej już zjeść grahamkę.

Najzdrowsze jest jednak pieczywo na zakwasie – pełnoziarniste lub razowe z mąki żytniej – oraz to z mąk mieszanych, jak np. chleb staropolski. Jeśli na kanapkę trafi nie cienki plasterek wędliny, lecz produkty bogate w sycące białko, uzyskasz stały dopływ energii aż do następnego posiłku.

Obiad

  • do tej pory: makaron z sosem bolońskim
  • od teraz: warzywne chilli z makaronem al dente

Pasta to danie wysokokaloryczne, lecz mimo to nie zawsze dodaje energii. Jeśli jest to góra makaronu polana tłustym sosem, z dużą pewnością poczujesz się po niej senna i ociężała. Odwróć jednak proporcje dania: weź 3/4 szklanki makaronu – nie musi być pełnoziarnisty, byle ugotowany al dente, czyli na półtwardo – i połącz z 1-2 szklankami różnych sezonowych warzyw, uduszonych z soczewicą w pomidorach. Jeśli lubisz, dodaj pikantne, pobudzające przyprawy, jak chilli, imbir czy nawet pieprz. Całość możesz nawet posypać serem, a i tak uzyskasz lekki i stymulujący posiłek.

Kolacja

  • do tej pory: schabowy z kapustą i ziemniakami/pizza
  • od teraz: grillowana pierś kurczaka, surówka lub sałatka

Wieczorem nie potrzebujesz już wiele kalorii, a nadmiar odłoży się, gdzie nie trzeba. Nie musisz jednak rezygnować z kolacji – co więcej, możesz nawet się najeść do syta. Wybierz lekkie danie z warzyw, np. surówkę, sałatkę czy leczo, a do tego pierś kurczaka lub rybę z grilla lub piekarnika. Taki sposób przygotowania doda im smaku, ale nie przysporzy wielu dodatkowych kalorii.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sadzone jajka na patelni

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol