Przejdź do treści

Krakersy – przepis na domowe ciastka ziołowe. Jak je zrobić?

Krakersy – chrupnij sobie!
Domowe krakersy bez sztucznych dodatków to świetna przekąska! Zdjęcie: Marta Wajda
Podoba Ci
się ten artykuł?

W sklepach jest duży wybór słonych paluszków, precelków, krakersów. Problem w tym, że pełno w nich cukru, barwników, utwardzaczy i wzmacniaczy smaku, i tym podobnych cudów. A przecież, jeśli chodzi o pyszne ziołowe krakersy, przepis jest bardzo prosty i można je zrobić samemu, we własnym domu.

Krakersy – przepis na smaczną przekąskę

Domowe krakersy idealnie nadają się do wszelkiego rodzaju past, takich jak hummus, pasta z bakłażana czy oliwek. Ja – w zależności od przeznaczenia – używam innych ziół i formuję ciasto w inne kształty. Jeśli chodzi o sam przepis na krakersy, zawsze wykonuję je z mąki pełnoziarnistej. Z pewnością są one zdrowsze i bardziej pożywne od krakersów sklepowych, zawierających duże ilości soli i innych, niepotrzebnych składników.

Przepis na krakersy. Ile trwa przygotowanie?

Przygotowanie zajmuje maksymalnie 15 minut. Ciasto można przygotować w mikserze, więc nawet specjalnie się nie pobrudzę. Pieczenie trwa od 6 do 10 minut. Gotowe krakersy można przechowywać. Ale zapewniam, że rzadko kiedy przetrwają dłużej, niż kilka godzin po zrobieniu…

pasta z bakłażana

Przepis na krakersy ziołowe

Domowe krakersy, idealne do maczania w dipach lub hummusie. Zdjęcie: Marta Wajda

Składniki:

  •  155 g mąki pełnoziarnistej
  • 15 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli (ja używam soli morskiej gruboziarnistej)
  • 1/2 łyżeczki papryki/kminku/rozmarynu lub inne dodatki według uznania
  • 55 g masła
  • 60 ml zimnej wody

Przygotowanie:

Jak zrobić krakersy? Na początku wszystkie sypkie składniki wsypujemy do miksera (dobrze sprawdza się też robot kuchenny), włączamy na małe obroty i dodajemy masło pokrojone w małe kawałki. Gdy uzyskamy jednorodną masę, powoli dolewamy wodę, nie wyłączając miksera (uważajmy, żeby masa nie była płynna – nie musimy dodawać całej wody).

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na jak najcieńszy równy placek, kroimy w kwadraty, prostokąty lub romby (możemy też użyć foremek, jeśli robimy krakersy dla dzieci) i w każdym robimy kilka dziurek widelcem. Pieczemy na papierze w 180 stopniach ok. 6-10 minut – grubsze krakersy wymagają dłuższego pieczenia, więc lepiej równo rozwałkować ciasto.

I krakersy gotowe – w sam raz na imprezową przekąskę lub zwyczajne wieczorne chrupanie. Smacznego!

 

Źródła:

  1. Cart E. Lee, The Cracker Book: Artisanal Crackers for Every Occasion, Burford Books 2012.

Marta Wajda – artystka i projektantka, od 2 lat prowadzi firmę cateringową Made with Love, specjalizującą się w słodkościach i przetworach. Współtwórczyni pięciu edycji imprezy kulinarnej Urban Market.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?