Jak obchodzić się z jajkiem? 10 prostych zasad

Nie da się ukryć, że jajka należą do produktów, które łatwo się psują. Dlatego, by ich przygotowanie i jedzenie było bezpieczne, warto trzymać się 10 naprawdę prostych zasad.
Jak bezpiecznie przechowywać jajka. Oto 10 prostych zasad:
Lodówka
Przechowujmy je w oryginalnych opakowaniach w lodówce. Mamy wtedy stały wgląd do terminu ważności. Zmienna temperatura może przyspieszyć psucie się jajek. Dlatego umieszczajmy je wewnątrz lodówki, a nie na drzwiach.
Mycie
Ta zasada dotyczy w ogóle przygotowywania posiłków, ale przy jajkach jest szczególnie ważna: myjmy często ręce i powierzchnie, na których przygotowujemy jedzenie. W ten sposób mamy szanse zapobiec prawie połowie zatruć pokarmowych.
Oddzielnie
Surowe ryby, mięso, jajka, owoce morza… byle nie razem! Te produkty powinny być przechowywane oddzielenie, a podczas przygotowywania posiłków nie powinny się stykać i leżeć na tych samych powierzchniach bez uprzedniego zdezynfekowania.
Nie na surowo
Kogel-mogel? Tylko dla ryzykantów. Spotkanie z salmonellą nie należy do najprzyjemniejszych, dlatego jajka rozsądniej ugotować albo upiec przed zjedzeniem. Bakterie mogą występować nie tylko na skorupce, ale i w jajku, dlatego nie wystarczy jajka dokładnie umyć. Niestety, zła wiadomość dla amatorów tych na miękko i w koszulce – wciąż stanowią zagrożenie zatruciem. Ryzyko mija, gdy temperatura wewnątrz żółtka osiąga 70 st. Celsjusza.
Nie gotować za długo
5. 10 minut – tyle wynosi maksymalna zalecana długość gotowania jaj. Przegotowane zyskują wokół żółtka szarozieloną obwódkę – to siarczek żelaza, który nie tylko wygląda mało estetycznie, ale też nieprzyjemnie pachnie.
Szybko zjeść
Po ugotowaniu jajka powinniśmy je zjeść w ciągu dwóch godzin. Jeśli chcemy przechować je dłużej, to tylko w lodówce! W niskiej temperaturze mogą zachować świeżość nawet tydzień. Warto też wiedzieć, że surowe żółtka i białka możemy przechowywać w lodówce od 2 do 4 dni, dania z jajkami: 3-4 dni, a jajka marynowane: 1 miesiąc.
Zamykać
Niewykorzystane białka lub żółtka można przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku z odrobiną zimnej wody – ta zapobiegnie wysuszeniu surowego jajka. Przed wykorzystaniem wodę wystarczy wylać i voila! Do porannej jajecznicy jak znalazł.
Można zamrażać
Żółtka, białka i całe jajka można zamrażać. Jednak w takiej formie przechowujmy je nie dłużej niż cztery miesiące.
Jak sprawdzić świeżość?
O tym, że mamy do czynienia z jajkiem nieświeżym, świadczą: spłaszczone, łatwo rozpadające się żółtko oraz rzadkie i wodniste białko. Inna popularna metoda sprawdzenia, czy jajka są dobre: świeże toną w wodzie, nieświeże unoszą się na jej powierzchni.
Ugotowane czy surowe?
Aby odróżnić jajka ugotowane od surowych wystarczy nimi pokręcić – ugotowane zawsze będzie obracać się dłużej niż surowe.
Polecamy

Wielkanoc dobra również dla kur. „Tegoroczne święta będą w większej mierze bezklatkowe”

Zwracasz uwagę na to, jak wkładasz jajko do gotującej się wody? Chemiczka wyjaśnia, że istotny jest jeden szczegół

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Wielkanoc z jajami. Jak je wybierać, by nie dać się zrobić w jajo i ile to już naprawdę za dużo?
się ten artykuł?