Przejdź do treści

Zwracasz uwagę na to, jak wkładasz jajko do gotującej się wody? Chemiczka wyjaśnia, że istotny jest jeden szczegół

Zwracasz uwagę na to, jak wkładasz jajko do gotującej się wody? Chemiczka wyjaśnia, że istotny jest jeden szczegół
Zwracasz uwagę na to, jak wkładasz jajko do gotującej się wody? Chemiczka wyjaśnia, że istotny jest jeden szczegół/ AdobeStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

O tym, że powinnyśmy patrzeć na stempelki, którymi są oznaczone jajka, wie chyba już każdy i każda z nas. Ale to nie wszystko, co warto zapamiętać na ich temat. Zwróć uwagę na to, w jaki sposób gotujesz jajka i czy nie popełniasz częstego błędu. Opowiada o nim w swoim poście na Instagramie chemiczka Sylwia Bogdan.

Nie popełniaj tego błędu

Jak podkreśla swoim wpisie  na Instagramie Sylwia Bogdan, kiedy gotujemy jajko, bardzo ważne jest, żeby zwrócić uwagę na jeden ważny szczegół, który być może do tej pory wydawał ci się nieistotny.

„Ważne, aby skorupka nie pękła podczas gotowania. Dlaczego? Jajko jest tak zbudowane, że gotując się w temp. 100 stopni, w środku osiąga temp 92 st. (chroni je skorupka). Gdyby osiągnęło temp. powyżej 92 st. zginęłaby lizyna (chroni przed miażdżycą, wzmacnia pracę układu immunologicznego)” – wyjaśnia ekspertka. „Natomiast człowiek (…) bezczelnie zbił skorupkę, wrzucił jajko na patelnię (…) zniszczył lizynę, pozostał sam cholesterol” – dodaje, tłumacząc, że ciekawostkę tę zaczerpnęła z książki „Leczenie żywieniem” dr Jadwigi Kempisty.

Chemiczka podkreśla, że jeśli skorupka pęknie podczas gotowania, jajko traci część swoich właściwości. Dlatego pamiętaj, żeby uważnie wkładać jajko do garnka, żeby do tego nie doszło – wtedy, jak pisze Bogdan, będzie dużo bardziej pożywnym pokarmem. Ekspertka pisze też, że najzdrowsze są dla nas jaja gotowane na twardo lub surowe.

„Jaja smażone nie stanowią źródła dobrego pożywienia, jedynie niezdrowego cholesterolu” – zwraca uwagę.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Unsplash

Kto stoi za profilem „Zdrowa chemia”?

„Zdrowa chemia” (@chemiazdrowa) to profil na Instagramie prowadzony przez chemiczkę i doktorantkę na wydziale chemii Sylwię Bogdan. Jak sama o sobie pisze, obala czarny PR na temat chemii. W jej postach znajdziemy między innymi przepisy, informacje o naturalnych suplementach diety czy olejkach. Jej profil na Instagramie obserwuje już ponad 28 tys. osób.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Zdrowa Chemia (@chemiazdrowa)

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Jajka - wielkanoc

Wielkanoc z jajami. Jak je wybierać, by nie dać się zrobić w jajo i ile to już naprawdę za dużo?

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. "Zagrożenie dla zdrowia"

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. „Zagrożenie dla zdrowia”

Jak obchodzić się z jajkiem? 10 prostych zasad

Witamina A – na odporność, dobry wzrok i piękne ciało. Gdzie jej szukać, jak suplementować

Witamina B12 – pogromca anemii i zmian neurologicznych. Kiedy potrzebujesz jej więcej?

7 rzeczy, których nie powinnaś jeść po 30-tce

7 rzeczy, których nie powinnaś jeść po 30-tce

Borówka amerykańska na talerzu

„Czysta piętnastka” i „Brudna dwunastka” 2023 wybrane! W rankingu najbardziej i najmniej zanieczyszczonych owoców i warzyw jest kilka nowości

Dieta bogatoresztkowa – na czym polega i kiedy ją stosować?

Czym są fitoncydy – gdzie występują i jak działają? Jak wprowadzić naturalne antybiotyki do diety

Co to jest sorbitol? Szkodliwość, właściwości, zastosowanie

Dieta bezglutenowa - dla kogo, efekty, co jeść?

Dieta bezglutenowa – dla kogo jest wskazana i co jeść?

Czy ksylitol jest dobrą alternatywą dla cukru buraczanego i trzcinowego?

Amarantus – przepisy, właściwości, popping. Jak go gotować?

Wiosna czai się za rogiem. Czas wzmocnić odporność po zimie! Podpowiadamy, jak to zrobić

Matka z córką siedzą na kanapie

„Migdałowe matki” to coraz bardziej popularny trend w rodzicielstwie. „Zjawisko jest szczególnie niebezpieczne” – ostrzegają eksperci z Centrum Terapii Haak

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

Czy dietą można wyleczyć chorobę Hashimoto?

Czy dietą można wyleczyć chorobę Hashimoto?

Syrop z agawy. Jakie ma właściwości i kto powinien po niego sięgać?

Czym są proteiny i jaką pełnią rolę w organizmie? Co ma dużo białka?

Jakie właściwości i zastosowanie ma hyzop lekarski? Jak i kiedy go wykorzystywać?

Dieta niskopurynowa – zasady, zastosowanie, produkty wskazane i przeciwwskazane

Limonka – właściwości i działanie. Sprawdź, jak może ci pomóc na skórę i włosy

Zioła na cholesterol – najlepsze zioła na obniżenie cholesterolu. Lista jest długa!

×