3 min.
Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
01.07.2022
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Placki drożdżowe z jabłkami to smak dzieciństwa. Owoce zebrane prosto z ogrodu i zapach powoli dojrzewającego ciasta drożdżowego. Chętnie wracamy do takich smaków i zapachów, ale lubimy je lekko zmienić, aby stały się zdrowsze.
W tym przypadku nie zrezygnowaliśmy z jabłek, ale postanowiliśmy trochę namieszać w przepisie na ciasto. Okazuje się, że ciasto drożdżowe nie musi być kopcem mąki pszennej i cukru. Mąkę pszenną zastąpiliśmy orkiszową, a aby było jeszcze zdrowiej, głównym składnikiem masy jest kasza jaglana. Ku naszemu zaskoczeniu kasza jest praktycznie niewyczuwalna, a dzięki niej placuszki są delikatne i puszyste.
Dlaczego kasza jaglana jest zdrowa?
Kasza jaglana już od jakiegoś czasu wróciła na nasze talerze. Sięgamy po jej wersję na słodko i na słono. Mówi się, że jaglana to najstarsza i najzdrowsza z kasz. Ma opinię naturalnego antybiotyku. Charakteryzuje się właściwościami bakteriobójczymi i antywirusowymi.
Kasza ta jest bezglutenowa i lekkostrawna. Świetnie nadaje się dla osób chcących zrzucić parę kilogramów. Doskonale wpływa na stan i wygląd włosów, skóry i paznokci. W związku z tym, że kasza ma właściwości detoksykacyjne, często jest bazą diet oczyszczających. Dostarcza witaminy B, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, magnezu, potasu i miedzi. Ma dobry wpływ na stawy.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Przepis na placki jaglane z jabłkami
Placki jaglane – składniki:
– 3,5 szklanki ugotowanej i wystudzonej kaszy jaglanej,
– 35 g świeżych drożdży,
– 2 łyżki cukru,
– 3 szklanki lekko ciepłego mleka sojowego,
– 1/2 szklanki mąki orkiszowej,
– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
– pół łyżeczki cynamonu,
– porządna szczypta gałki muszkatołowej,
– 3-4 duże jabłka,
– olej kokosowy do smażenia,
– miód do polania placków.
Placki jaglane – przygotowanie:
Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj mleko i mąkę orkiszową.
alt=”placki-jaglane-przepis” />Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Połącz składniki i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Do zaczynu wrzuć kaszę, mąkę ziemniaczaną i przyprawy.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Zmiksuj na gładką masę. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie umyj i pokrój jabłka w mniejszą kostkę. Wmieszaj delikatnie w wyrośnięte ciasto.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Łyżką nakładaj ciasto na patelnię. Smaż z obu stron, aż placki będą rumiane. Podawaj z miodem.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Spodobał Ci się przepis? Poleć go znajomym!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022