Przejdź do treści

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

placki jaglane
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?

Placki drożdżowe z jabłkami to smak dzieciństwa. Owoce zebrane prosto z ogrodu i zapach powoli dojrzewającego ciasta drożdżowego. Chętnie wracamy do takich smaków i zapachów, ale lubimy je lekko zmienić, aby stały się zdrowsze.

W tym przypadku nie zrezygnowaliśmy z jabłek, ale postanowiliśmy trochę namieszać w przepisie na ciasto. Okazuje się, że ciasto drożdżowe nie musi być kopcem mąki pszennej i cukru. Mąkę pszenną zastąpiliśmy orkiszową, a aby było jeszcze zdrowiej, głównym składnikiem masy jest kasza jaglana. Ku naszemu zaskoczeniu kasza jest praktycznie niewyczuwalna, a dzięki niej placuszki są delikatne i puszyste.

 

Dlaczego kasza jaglana jest zdrowa?

Kasza jaglana już od jakiegoś czasu wróciła na nasze talerze. Sięgamy po jej wersję na słodko i na słono. Mówi się, że jaglana to najstarsza i najzdrowsza z kasz. Ma opinię naturalnego antybiotyku. Charakteryzuje się właściwościami bakteriobójczymi i antywirusowymi.

Kasza ta jest bezglutenowa i lekkostrawna. Świetnie nadaje się dla osób chcących zrzucić parę kilogramów. Doskonale wpływa na stan i wygląd włosów, skóry i paznokci. W związku z tym, że kasza ma właściwości detoksykacyjne, często jest bazą diet oczyszczających. Dostarcza witaminy B, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, magnezu, potasu i miedzi. Ma dobry wpływ na stawy.

Przepis na placki jaglane z jabłkami

Placki jaglane – składniki:

– 3,5 szklanki ugotowanej i wystudzonej kaszy jaglanej,
– 35 g świeżych drożdży,
– 2 łyżki cukru,
– 3 szklanki lekko ciepłego mleka sojowego,
– 1/2 szklanki mąki orkiszowej,
– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
– pół łyżeczki cynamonu,
– porządna szczypta gałki muszkatołowej,
– 3-4 duże jabłka,
– olej kokosowy do smażenia,
– miód do polania placków.

Placki jaglane – przygotowanie:

Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj mleko i mąkę orkiszową.

alt=”placki-jaglane-przepis” />Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Połącz składniki i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Do zaczynu wrzuć kaszę, mąkę ziemniaczaną i przyprawy.

placki-jaglane-z-jablkamiZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zmiksuj na gładką masę. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie umyj i pokrój jabłka w mniejszą kostkę. Wmieszaj delikatnie w wyrośnięte ciasto.

jaglane-plackiZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Łyżką nakładaj ciasto na patelnię. Smaż z obu stron, aż placki będą rumiane. Podawaj z miodem.

 


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?