Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy
Niektóre produkty chłodzą nasz organizm wewnętrznie. Wystarczy sięgnąć po jabłko, brzoskwinię i miętę. Wrzuć wszystko do blendera i gotowe! Odrobina soli zapobiegnie odwodnieniu. Prócz ochłody zyskasz też energię i dobre samopoczucie.
Na ruszt wrzuciliśmy brzoskwinię, bo akurat półki w warzywniakach uginają się pod ich ciężarem, a poza tym jest ultrazdrowa i świetnie zastępuje cukier. Ma niewiele kalorii, za to sporo błonnika, dzięki któremu szybko poczujesz sytość, a także, co pewnie wiecie, pozytywny wpływ na pracę jelit i przemianę materii.
Brzoskwinie w 90 proc. składają się z wody – gaszą pragnienie i są moczopędne. Oprócz tego to doskonałe źródło niacyny, substancji niezbędnej do produkcji serotoniny, więc jedzenie tych okrągłych pyszności poprawia samopoczucie. Znajdziecie w nich fosfor, cynk, magnez oraz takie witaminy jak C, A, E i B3. Regularne zjadanie brzoskwiń zwróci się w postaci pięknych paznokci, włosów i skóry.
Koktajl brzoskwiniowy
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Składniki:
– jedna brzoskwinia
– 200-230 ml wody (zależy, jaką konsystencję koktajlu lubisz)
– pół jabłka
– garść mięty
– mała szczypta soli
Przygotowanie
Wodę zagotuj i dodaj do niej umytą miętę. Napar przykryj i poczekaj, aż zupełnie ostygnie. Umyj woce, z brzoskwini pozbądź się pestki. W blenderze umieść wszystkie składniki i je zmiksuj. Jeśli koktajl jest za gęsty, dolej wody.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Zobacz także
„Potrzebujemy więcej zieleni. To nie jest już kwestia estetyki, a najlepszy sposób na ochronę przed katastrofalnymi skutkami upałów” – apeluje ekoaktywistka Paulina Górska
„Bardzo wysokie temperatury nie wpływają korzystnie na gojenie” – mówi dr Małgorzata Andrzejewska. Co jednak, jeśli koniecznie musimy wyrwać zęba, a na dworze upał?
„Załóż to cholerne bikini. I jedyne, o czym myśl to to, że właśnie przezwyciężyłaś wstyd”. Przekonuje trenerka Marta Stoberska
Polecamy
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Pieczone buraki – najlepsze przepisy na dania z tym warzywem
Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki
się ten artykuł?