Przejdź do treści

Dwutlenek siarki – lepiej go unikać! Zobacz, dlaczego może być groźny dla twojego zdrowia

Dwutlenek siarki – lepiej go unikać
Dwutlenek siarki – lepiej go unikać Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci
Rozsmakuj się w comfort food! Co to takiego i dlaczego jest wyjątkowe?
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Co łączy wino i suszone owoce? Pozornie nic, jednak jest coś, co spotkamy i w czerwonym wytrawnym Shirazie z Australii, i w suszonych morelach. To E220, czyli dwutlenek siarki. Czy jest niebezpieczny dla zdrowia?

Cichy zabójca

To, że w danym produkcie znajdziemy dwutlenek siarki, producenci komunikują na różne sposoby: zawiera siarczyny, konserwowany siarką, konserwant E220. SO2 jest pozyskiwany syntetycznie przy spalaniu siarki. Jest trujący dla roślin i mutagenny dla zwierząt. Przyczynia się również do zanieczyszczenia atmosfery. Pod koniec 1952 roku w Londynie utrzymywał się przez kilka dni smog pochodzący z kominów mieszkań, fabryk i spalin samochodowych. Bardzo wysokie stężenie dwutlenku siarki doprowadziło wówczas do silnych uszkodzeń układu oddechowego, oskrzeli i w konsekwencji śmierci tysięcy mieszkańców stolicy Wielkiej Brytanii. SO2 niszczy witaminę A, B1 i B9 (kwas foliowy) w produktach spożywczych. Oprócz astmy i uszkodzeń układu oddechowego dwutlenek siarki może wywoływać nudności i bóle głowy.

Dopuszczalne dzienne spożycie dwutlenku siarki wynosi 0,7 mg na kilogram masy ciała. Ale przecież trudno policzyć, ile bakalii zjedliśmy w porannym muesli, które przecież miało być zdrowym i pożywnym śniadaniem. Więc znowu rada jest ta sama: przed zakupem trzeba czytać etykiety. W sklepach coraz częściej pojawiają się suszone owoce niekonserwowane dwutlenkiem siarki. Kupując niesiarkowane bakalie, odczujemy zdecydowaną różnicę w smaku i zapachu, a nawet kolorze. Najlepiej widać to na przykładzie moreli. Konserwowane dwutlenkiem siarki są jaśniejsze, bo SO2 jest również stosowany do bielenia w przemyśle tekstylnym i papierniczym.

A co z winem?

Kilka lat temu, na mocy unijnej dyrektywy, na butelkach wina pojawił się napis: zawiera siarczyny. I nie dotyczy to wcale taniego „siarkowego” wina, ale całkiem drogich wytrawnych butelek. Napis ten musi się pojawić na etykiecie, jeśli zawartość dwutlenku siarki przekracza 10 mg na litr wina. Warto wiedzieć, że najmniej siarczynów zawiera czerwone wytrawne wino, trochę więcej białe, a najwięcej wina słodkie.

Siarkowanie jest starą metodą konserwowania win i nie da się całkowicie wyeliminować dwutlenku siarki z wina, bo to naturalny produkt fermentacji. Wyzwaniem dla producentów jest ograniczenie siarkowania do minimum, jednak wtedy zwiększa się ryzyko, że nie wszystkie butelki z tego samego rocznika będą doskonałe. Tak więc gdy pewnego sobotniego ranka ból głowy przypomni nam o tych kilku kieliszkach wina wypitych piątkowego wieczoru, to nie musi to być zaraz pospolity kac, ale paskudny chemiczny konserwant…

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chinina – co to jest, właściwości i skutki uboczne, cena

Sezam

Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Płatki owsiane – wartości odżywcze, właściwości, jak zrobić?

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?

„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy

Sadzone jajka na patelni

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Lepiej unikaj w kupowanych produktach "szóstki z Southampton". Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

Lepiej unikaj „szóstki z Southampton”. Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Produkty bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Produkty oznakowane jako bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Kobieta

„Olej z czarnuszki może łagodzić schorzenia, które przyczyniają się do Hashimoto” – tłumaczą autorki „Ogarnij Hashimoto”

Jabłko

Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą, a wręcz powinny być spożywane przez osoby z insulinoopornością

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie