Przejdź do treści

Przepis na domowy ketchup. Pyszny i bez dodatku sztucznych barwników!

Domowy ketchup
Do przygotowania ketchupu najlepiej wybierać pomidory z małą ilością pestek i grubym miąższem. Zdjęcie: Marta Wajda
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Ketchup – kto go nie zna? Kto go nie lubi? Idealny do śniadania, jako dodatek do niejednego obiadu i kolacji. Oto przepis na ten uniwersalny sos pomidorowy, bez dodatku sztucznych barwników i ulepszaczy smaku. Pyszny.

Ketchup to nic innego jak sos pomidorowy z dodatkiem octu. Jego ostateczną recepturę opracowano w XIX w. w USA, dokąd przywędrował prawdopodobnie z Chin. Chyba nie ma na świecie nikogo, kto by go nie znał. Dziś można kupić ketchup w wielu rodzajach i smakach – od łagodnego po bardzo pikantny, z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw. Ale ketchup dostępny w sklepach jest niestety zwykle pełen cukru, substancji wzmacniających smak i kolor oraz sztucznych zagęszczaczy. Samo zło… A zrezygnować z niego trudno. Polecamy wam więc domowy ketchup. Oto prosty przepis, który z powodzeniem może wykorzystać każdy – nawet kulinarny poszukiwacz bez doświadczenia. Spróbujcie!

Do przygotowania ketchupu najlepiej wybierać pomidory z małą ilością pestek i grubym miąższem. Ja najbardziej lubię paprykowe – to te podłużne, z lekko spiczastym końcem.

Przepis na domowy ketchup

Ketchup to nic innego jak sos pomidorowy z dodatkiem octu. Zdjęcie: Marta Wajda

Składniki:

– 2 kg pomidorów bez skórki
– czosnek
– cebula
– marchew
– mała pietruszka
– 1/2 małego selera lub 4 łodygi selera naciowego
– 2 jabłka lub 400 g śliwek
– sól/pieprz
– 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
– 1/4 szklanki octu
– liście laurowe
– ziele angielskie
– oliwa

Jeśli chcemy uzyskać ketchup pikantny, dodajmy do listy także chilli lub pieprz cejloński.

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w drobną kostkę, warzywa trzemy na tarce o najmniejszych oczkach, cebulę siekamy. Podsmażamy cebulę na oliwie, dodajemy warzywa i lekko dusimy, aż zmiękną.

Dodajemy rozgnieciony czosnek, pomidory, 1/2 łyżeczki soli, ziele angielskie i liście laurowe. Dodajemy obrane jabłka lub wydrylowane śliwki, gotujemy, aż wszystko zmięknie, a pomidory całkiem się rozpadną – około 2 godz. Na końcu przyprawiamy pozostałymi ziołami i octem.

Wszystko dokładnie miksujemy i ponownie gotujemy około 30 minut. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy. Masę przecieramy przez drobne sito (ten etap można pominąć, jeśli nie zależy nam na tym, by ketchup miał idealnie gładką konsystencję). Przetartą masę znów gotujemy (uwaga: będzie bardzo chlapać!). Gorącą masę przekładamy do czystych słoików, stawiamy dnem do góry i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Dobrze zawekowany ketchup może stać w ciemnym miejscu do 9 miesięcy. Smacznego!


Marta Wajda – artystka i projektantka, od 2 lat prowadzi firmę cateringową Made with Love, specjalizującą się w słodkościach i przetworach. Współtwórczyni pięciu edycji imprezy kulinarnej Urban Market.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

pizza z awokado

Domowa pizza z awokado. Zobacz przepis na to niskokaloryczne szaleństwo

Omlet na patelni, obok leżą pomidory i papryka

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Pasta z fasoli na patelni

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym. Smakuje bombowo!

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Idealna przekąska na imprezę – orzeźwiające spring rollsy z krewetkami i pomelo

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

×