Przejdź do treści

Przepis na domowy ketchup. Pyszny i bez dodatku sztucznych barwników!

Domowy ketchup
Do przygotowania ketchupu najlepiej wybierać pomidory z małą ilością pestek i grubym miąższem. Zdjęcie: Marta Wajda
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Komosa ryżowa – jak gotować? Właściwości quinoi
Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj 3 przepisy na zdrowe dania z buraka
Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?
Rosół – czy naprawdę pomaga na przeziębienie? Odpowiada dietetyczka kliniczna
Owsianka – przepis na śniadanie. Jak zrobić owsiankę na mleku?

Ketchup – kto go nie zna? Kto go nie lubi? Idealny do śniadania, jako dodatek do niejednego obiadu i kolacji. Oto przepis na ten uniwersalny sos pomidorowy, bez dodatku sztucznych barwników i ulepszaczy smaku. Pyszny.

Ketchup to nic innego jak sos pomidorowy z dodatkiem octu. Jego ostateczną recepturę opracowano w XIX w. w USA, dokąd przywędrował prawdopodobnie z Chin. Chyba nie ma na świecie nikogo, kto by go nie znał. Dziś można kupić ketchup w wielu rodzajach i smakach – od łagodnego po bardzo pikantny, z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw. Ale ketchup dostępny w sklepach jest niestety zwykle pełen cukru, substancji wzmacniających smak i kolor oraz sztucznych zagęszczaczy. Samo zło… A zrezygnować z niego trudno. Polecamy wam więc domowy ketchup. Oto prosty przepis, który z powodzeniem może wykorzystać każdy – nawet kulinarny poszukiwacz bez doświadczenia. Spróbujcie!

Do przygotowania ketchupu najlepiej wybierać pomidory z małą ilością pestek i grubym miąższem. Ja najbardziej lubię paprykowe – to te podłużne, z lekko spiczastym końcem.

Przepis na domowy ketchup

Ketchup to nic innego jak sos pomidorowy z dodatkiem octu. Zdjęcie: Marta Wajda

Składniki:

– 2 kg pomidorów bez skórki
– czosnek
– cebula
– marchew
– mała pietruszka
– 1/2 małego selera lub 4 łodygi selera naciowego
– 2 jabłka lub 400 g śliwek
– sól/pieprz
– 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
– 1/4 szklanki octu
– liście laurowe
– ziele angielskie
– oliwa

Jeśli chcemy uzyskać ketchup pikantny, dodajmy do listy także chilli lub pieprz cejloński.

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w drobną kostkę, warzywa trzemy na tarce o najmniejszych oczkach, cebulę siekamy. Podsmażamy cebulę na oliwie, dodajemy warzywa i lekko dusimy, aż zmiękną.

Dodajemy rozgnieciony czosnek, pomidory, 1/2 łyżeczki soli, ziele angielskie i liście laurowe. Dodajemy obrane jabłka lub wydrylowane śliwki, gotujemy, aż wszystko zmięknie, a pomidory całkiem się rozpadną – około 2 godz. Na końcu przyprawiamy pozostałymi ziołami i octem.

Wszystko dokładnie miksujemy i ponownie gotujemy około 30 minut. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy. Masę przecieramy przez drobne sito (ten etap można pominąć, jeśli nie zależy nam na tym, by ketchup miał idealnie gładką konsystencję). Przetartą masę znów gotujemy (uwaga: będzie bardzo chlapać!). Gorącą masę przekładamy do czystych słoików, stawiamy dnem do góry i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Dobrze zawekowany ketchup może stać w ciemnym miejscu do 9 miesięcy. Smacznego!


Marta Wajda – artystka i projektantka, od 2 lat prowadzi firmę cateringową Made with Love, specjalizującą się w słodkościach i przetworach. Współtwórczyni pięciu edycji imprezy kulinarnej Urban Market.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Dyniowy dżem – słodycz bez cukru. Pyszne uroki jesieni!

dynia

Dynia. Poznaj świetny przepis na faszerowaną dynię

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods – koktajl z jagodami goji na wzmocnienie odporności

Śniadaniowe ciastka jaglane

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej!

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Zdrowe i dietetyczne, umili jesienne wieczory!

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia

Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Batony dyniowe – prosta przekąska idealna na jesień

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

12 przepisów na sałatki wigilijne

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać