Przejdź do treści

Czego nie można jeść w trakcie ciąży?

młoda kobieta w ciążyz zamkniętymi oczami trzyma się za brzuch z lekkim uśmiechem. Zdjęcie od boku
źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!
12 zalet kiszonek. Dietetyczki przedstawiają ich dobroczynne właściwości
Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”

Sushi, ser pleśniowy, grzyby – to przykłady produktów, o których zwykło się mówić, że są w ciąży zakazane. O diecie kobiet w ciąży sporo jest półprawd i przekłamań. Warto je znać, by móc w tym ważnym czasie i cieszyć się ulubionymi potrawami, i dbać o bezpieczeństwo – swoje i dziecka.

Kobieta ciężarna, układając swój jadłospis i dietę, jest rozdarta między często bardzo nietypowymi zachciankami żywieniowymi a zakazami i nakazami – czego jeść nie wolno, co można, a nawet powinno się. Istnieje bardzo wiele mitów żywieniowych, z których największe poniżej postaram się wyjaśnić.

Czy w ciąży można jeść ser pleśniowy?

Istnieje przekonanie, że wszelkiego rodzaju sery pleśniowe w ciąży są zakazane – jest ono błędne, ponieważ wrzuca wszystkie sery pleśniowe do jednego worka. Sery z surowego, niepasteryzowanego mleka rzeczywiście w ciąży są zakazane, ponieważ mogą być siedliskiem Listeria monocytogenes czy innych niebezpiecznych bakterii. W ciąży można natomiast jeść sery, które podczas procesu produkcyjnego zostały pasteryzowane, czyli podgrzane do temperatury 70–100 stopni Celsjusza, w której to niebezpieczne bakterie giną i zagrożenie dla przyszłej mamy znika. Dlatego jeśli kobieta ciężarna ma ochotę na taki ser, przed jego zakupem powinna dokładnie przeczytać etykietę i wybrać ten, który jest wytwarzany z mleka pasteryzowanego, nie zapominając oczywiście o sprawdzeniu daty ważności. Dodatkowo na etykiecie czasem znajduje się informacja o kontroli mleka w trakcie produkcji właśnie pod kątem Listeria monocytogenes.

Czy w ciąży można jeść grzyby?

Mitem jest to, iż w ciąży grzyby są zakazane. Wręcz przeciwnie! Grzyby pochodzące z pewnego źródła są cennym źródłem witamin z grupy B, zawierają też witaminę A, żelazo oraz, bardzo potrzebny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka, kwas foliowy. Do najbardziej bezpiecznych grzybów zaliczamy pieczarki i kurki. Nie zaleca się jedynie jedzenia grzybów w postaci surowej.

Czy w ciąży można jeść śledzie?

Śledzie, obok łososia, anchois i sardynek, to ryby zalecane w jadłospisie kobiety ciężarnej. Zawierają duże ilości kwasu omega-3, a przy okazji znikome ilości rtęci. Ze względu na rtęć i jej negatywny wpływ na rozwój dziecka w łonie mamy należy unikać takich ryb jak makrela, miecznik oraz rekin. Oczywiście w czasie ciąży można sięgać jedynie po ryby przetworzone, z surowych musimy zrezygnować ze względu na to, że mogą się w nich znajdować szkodliwe bakterie.

Czy w ciąży można jeść lody?

Jedzenie lodów w ciąży wiąże się z dwoma problemami. Po pierwsze, lody, tak jak i inne słodycze, są pokarmami bardzo kalorycznymi. Jeśli przyszła mama sięga po nie sporadycznie, problem ten jest pomijalny, jeśli natomiast sięga po lody często, przyrost masy ciała podczas ciąży może okazać się zbyt duży i prowadzić do otyłości. Drugim problemem związanym z jedzeniem lodów, dotyczącym także wszystkich innych przetworów mlecznych, jest potencjalna obecność bakterii. W nieświeżych bądź nieodpowiednio przetworzonych lodach (niepasteryzowanych) może znajdować się Listeria monocytogenes powodująca grypopodobną chorobę, bardzo niebezpieczną zarówno dla płodu, jak i dla niemowląt. Bardzo dobrym rozwiązaniem są sorbety i lody wegańskie – mają stosunkowo mało kalorii i do ich produkcji nie używa się mleka.

Czy w ciąży można jeść truskawki?

Istnieje powszechna opinia, iż jedzenie truskawek w ciąży może spowodować alergię u dziecka. W badaniach naukowych nigdy tego nie udowodniono – wręcz przeciwnie, wykazano, że truskawki w ciąży są bardzo dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga przyswajanie żelaza. W truskawkach znajdują się również witamina B, magnez, fosfor, wapń, krzem, więc jeśli kobieta ciężarna sama nie jest na nie uczulona, bez obaw może jeść 200–250 g świeżych, dobrze umytych truskawek dziennie.

Czy w ciąży można jeść tatara z surowym jajem, krwisty befsztyk?

Potrawy te, choć bardzo bogate w składniki odżywcze, nie są zalecane w ciąży z bardzo prostej przyczyny – nigdy nie możemy mieć pewności, że zarówno mięso, jak i jajko są na 100 procent świeże. Pod wpływem czasu do tatara czy mięsa, z którego przygotowano krwisty befsztyk, mogą przeniknąć niebezpieczne bakterie, takie jak listeria, yersinia, salmonella czy pasożyty powodujące toksoplazmozę, tasiemczycę i inne.

Czy w ciąży można jeść sushi?

Z sushi istnieje podobny problem jak z tatarem – nie można być pewnym, czy w surowej, nieobrabianej termicznie rybie nie znajdują się groźne drobnoustroje. Należy zatem unikać sushi z surową rybą, natomiast można zajadać się sushi z rybą pieczoną i w wariantach wegetariańskich.

Jak widzicie, w powszechnych przekonaniach o diecie kobiet w ciąży sporo jest półprawd i przekłamań. Warto je znać, by móc w tym ważnym czasie i cieszyć się ulubionymi potrawami, i dbać o bezpieczeństwo – swoje i dziecka.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

dr Łukasz Stelmaszczyk
lekarz rezydent – położnictwo i ginekologia

Najnowsze w naszym serwisie

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Natalia Siwiec uważa, że głodówki są "superzdrowe". Co na to dietetyczka?

Natalia Siwiec uważa, że głodówki są „superzdrowe”. Co na to dietetyczka?

„W jednej torebce zielonej herbaty jest do 400 gatunków owadów”. Zaskakujące odkrycie naukowców

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Lubisz śniadania na słodko? Sprawdź przepis na fit muffinki

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Blanka Lipińska poleca "masło 0 kcal". Dietetyk apeluje: "Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom"

Blanka Lipińska poleca „masło 0 kcal”. Ekspert apeluje: „Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom”

Czy nadmiar cukru albo glutenu naprawdę widać na naszej twarzy? Wyjaśnia dr Damian Parol

Czy nadmiar cukru albo glutenu naprawdę widać na naszej twarzy? Wyjaśnia dr Damian Parol

Produkty, które źle przechowujesz / unsplash

7 produktów, które źle przechowujesz. Sprawdź, jakie błędy popełniasz

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem. Pyszne i zdrowe

Bez marnowania. Kuchnia zero waste / pexels

Zostało ci mięso i warzywa z rosołu? Oto, jak możesz je wykorzystać

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Poznaj patenty trenerów i dietetyków na lepszą przemianę materii

Zmiany klimatu zabiorą nam kawę? Kasia Wągrowska wyjaśnia, dlaczego to całkiem realny scenariusz i jak temu zapobiec

Zmiany klimatu zabiorą nam kawę? Kasia Wągrowska wyjaśnia, dlaczego to całkiem realny scenariusz i jak temu zapobiec

6 produktów, których lepiej nie jeść przed 10 rano

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

×