Przejdź do treści

Czego nie można jeść w trakcie ciąży?

młoda kobieta w ciążyz zamkniętymi oczami trzyma się za brzuch z lekkim uśmiechem. Zdjęcie od boku
źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci
Rozsmakuj się w comfort food! Co to takiego i dlaczego jest wyjątkowe?
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Sushi, ser pleśniowy, grzyby – to przykłady produktów, o których zwykło się mówić, że są w ciąży zakazane. O diecie kobiet w ciąży sporo jest półprawd i przekłamań. Warto je znać, by móc w tym ważnym czasie i cieszyć się ulubionymi potrawami, i dbać o bezpieczeństwo – swoje i dziecka.

Kobieta ciężarna, układając swój jadłospis i dietę, jest rozdarta między często bardzo nietypowymi zachciankami żywieniowymi a zakazami i nakazami – czego jeść nie wolno, co można, a nawet powinno się. Istnieje bardzo wiele mitów żywieniowych, z których największe poniżej postaram się wyjaśnić.

Czy w ciąży można jeść ser pleśniowy?

Istnieje przekonanie, że wszelkiego rodzaju sery pleśniowe w ciąży są zakazane – jest ono błędne, ponieważ wrzuca wszystkie sery pleśniowe do jednego worka. Sery z surowego, niepasteryzowanego mleka rzeczywiście w ciąży są zakazane, ponieważ mogą być siedliskiem Listeria monocytogenes czy innych niebezpiecznych bakterii. W ciąży można natomiast jeść sery, które podczas procesu produkcyjnego zostały pasteryzowane, czyli podgrzane do temperatury 70–100 stopni Celsjusza, w której to niebezpieczne bakterie giną i zagrożenie dla przyszłej mamy znika. Dlatego jeśli kobieta ciężarna ma ochotę na taki ser, przed jego zakupem powinna dokładnie przeczytać etykietę i wybrać ten, który jest wytwarzany z mleka pasteryzowanego, nie zapominając oczywiście o sprawdzeniu daty ważności. Dodatkowo na etykiecie czasem znajduje się informacja o kontroli mleka w trakcie produkcji właśnie pod kątem Listeria monocytogenes.

Czy w ciąży można jeść grzyby?

Mitem jest to, iż w ciąży grzyby są zakazane. Wręcz przeciwnie! Grzyby pochodzące z pewnego źródła są cennym źródłem witamin z grupy B, zawierają też witaminę A, żelazo oraz, bardzo potrzebny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka, kwas foliowy. Do najbardziej bezpiecznych grzybów zaliczamy pieczarki i kurki. Nie zaleca się jedynie jedzenia grzybów w postaci surowej.

Czy w ciąży można jeść śledzie?

Śledzie, obok łososia, anchois i sardynek, to ryby zalecane w jadłospisie kobiety ciężarnej. Zawierają duże ilości kwasu omega-3, a przy okazji znikome ilości rtęci. Ze względu na rtęć i jej negatywny wpływ na rozwój dziecka w łonie mamy należy unikać takich ryb jak makrela, miecznik oraz rekin. Oczywiście w czasie ciąży można sięgać jedynie po ryby przetworzone, z surowych musimy zrezygnować ze względu na to, że mogą się w nich znajdować szkodliwe bakterie.

Czy w ciąży można jeść lody?

Jedzenie lodów w ciąży wiąże się z dwoma problemami. Po pierwsze, lody, tak jak i inne słodycze, są pokarmami bardzo kalorycznymi. Jeśli przyszła mama sięga po nie sporadycznie, problem ten jest pomijalny, jeśli natomiast sięga po lody często, przyrost masy ciała podczas ciąży może okazać się zbyt duży i prowadzić do otyłości. Drugim problemem związanym z jedzeniem lodów, dotyczącym także wszystkich innych przetworów mlecznych, jest potencjalna obecność bakterii. W nieświeżych bądź nieodpowiednio przetworzonych lodach (niepasteryzowanych) może znajdować się Listeria monocytogenes powodująca grypopodobną chorobę, bardzo niebezpieczną zarówno dla płodu, jak i dla niemowląt. Bardzo dobrym rozwiązaniem są sorbety i lody wegańskie – mają stosunkowo mało kalorii i do ich produkcji nie używa się mleka.

Czy w ciąży można jeść truskawki?

Istnieje powszechna opinia, iż jedzenie truskawek w ciąży może spowodować alergię u dziecka. W badaniach naukowych nigdy tego nie udowodniono – wręcz przeciwnie, wykazano, że truskawki w ciąży są bardzo dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga przyswajanie żelaza. W truskawkach znajdują się również witamina B, magnez, fosfor, wapń, krzem, więc jeśli kobieta ciężarna sama nie jest na nie uczulona, bez obaw może jeść 200–250 g świeżych, dobrze umytych truskawek dziennie.

Czy w ciąży można jeść tatara z surowym jajem, krwisty befsztyk?

Potrawy te, choć bardzo bogate w składniki odżywcze, nie są zalecane w ciąży z bardzo prostej przyczyny – nigdy nie możemy mieć pewności, że zarówno mięso, jak i jajko są na 100 procent świeże. Pod wpływem czasu do tatara czy mięsa, z którego przygotowano krwisty befsztyk, mogą przeniknąć niebezpieczne bakterie, takie jak listeria, yersinia, salmonella czy pasożyty powodujące toksoplazmozę, tasiemczycę i inne.

Czy w ciąży można jeść sushi?

Z sushi istnieje podobny problem jak z tatarem – nie można być pewnym, czy w surowej, nieobrabianej termicznie rybie nie znajdują się groźne drobnoustroje. Należy zatem unikać sushi z surową rybą, natomiast można zajadać się sushi z rybą pieczoną i w wariantach wegetariańskich.

Jak widzicie, w powszechnych przekonaniach o diecie kobiet w ciąży sporo jest półprawd i przekłamań. Warto je znać, by móc w tym ważnym czasie i cieszyć się ulubionymi potrawami, i dbać o bezpieczeństwo – swoje i dziecka.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

dr Łukasz Stelmaszczyk
lekarz rezydent – położnictwo i ginekologia

Najnowsze w naszym serwisie

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Sezam

Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Płatki owsiane – wartości odżywcze, właściwości, jak zrobić?

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?

„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy

Sadzone jajka na patelni

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Lepiej unikaj w kupowanych produktach "szóstki z Southampton". Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

Lepiej unikaj „szóstki z Southampton”. Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Produkty bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Produkty oznakowane jako bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Kobieta

„Olej z czarnuszki może łagodzić schorzenia, które przyczyniają się do Hashimoto” – tłumaczą autorki „Ogarnij Hashimoto”

Jabłko

Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą, a wręcz powinny być spożywane przez osoby z insulinoopornością

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie