Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa
Przetrwać zimę zdrowo to nie lada wyzwanie. Naszymi sprzymierzeńcami mogą być gorące napoje. Zwykłą kawę czy herbatę zamieńmy na takie, które rozgrzewają i zaopatrują nas w odpowiednią ilość witamin i minerałów.
Żurawina z cytryną
Składniki (na 4 porcje):
– 25 dkg świeżej żurawiny,
– 2 cytryny,
– laska wanilii,
– miód lub cukier do smaku.
Żurawinę wrzucić do garnka, zalać wodą (około litra), dodać laskę wanilii i zagotować. Kiedy owoce zabarwią już wodę (po ok. 20–30 minutach), nalać do szklanek, dodać plastry cytryny, osłodzić miodem lub cukrem do smaku. Żurawina, bogata w witaminę C, jest świetna nie tylko na przeziębienia, ale i kłopoty z pęcherzem. Warto pić ją zimą profilaktycznie, gdy ma się skłonności do tego typu schorzeń.
Czekolada z chilli
Składniki (na 3 filiżanki):
– 150 ml śmietany 30 proc.,
– 350 ml mleka 3,2 proc.,
– 150 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70 proc.),
– 1/4 łyżeczki gruboziarnistej soli,
– 1/4 łyżeczki chilli w płatkach (lub 1/8 łyżeczki chilli w proszku).
Śmietanę i mleko wlać do rondla. Podgrzać na małym ogniu. Dodać posiekaną czekoladę i cały czas mieszać (najlepiej trzepaczką), do rozpuszczenia się czekolady. Doprawić solą. Gotować około 15 minut, cały czas mieszając. Czekolada powinna zgęstnieć. Gęstą czekoladę przelać do filiżanek i posypać płatkami chilli. Podawać gorącą. Czekolada, bogata w magnez, poprawia humor, dodaje energii, zwłaszcza podana na gorąco i dodatkowo wzmocniona rozgrzewającą nutą chilli. Uwaga, żeby nie przesadzić z ostrością!
Zielona herbata z pomarańczą, rozmarynem i miodem
Składniki:
– zielona herbata (najlepiej w liściach),
– 3 plastry pomarańczy,
– gałązka świeżego rozmarynu,
– miód.
Zaparzamy zieloną herbatę. Warto przypomnieć, że jej liście zalewamy nie wrzątkiem, lecz gorącą, prawie wrzącą wodą (temperatura 75–85 stopni Celsjusza). Parzymy 2–5 minut. Następnie dorzucamy 3 plastry pomarańczy, 2 łyżeczki miodu i gałązkę świeżego rozmarynu. Zielona herbata zawiera flawonoidy, które działają przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo, chronią przed zawałem serca i neutralizują wolne rodniki. Stymuluje krążenie i reguluje ciśnienie krwi. Chroni przed miażdżycą i tworzeniem się kamieni w wątrobie, nerkach oraz w pęcherzu moczowym. Łagodzi dolegliwości związane z reumatyzmem. Dzięki zawartym w niej taninom ma działanie przeciwbakteryjne. Dlatego należy ją pić podczas grypy, biegunki lub zapalenia dziąseł. Idealne połączenie wielu właściwości zdrowotnych zielonej herbaty z witaminą C zawartą w pomarańczy. Odświeża i pobudza. Zimą warto nią zastąpić kolejną kawę.
Cytryna z imbirem
Składniki:
– cytryna,
– świeży imbir,
– miód.
Trzy plasterki imbiru oraz trzy plastry cytryny zalać wrzątkiem, dosłodzić najlepiej miodem do smaku. Dobrze wypić na czczo po przebudzeniu, można też zaparzyć napój w termosie na cały dzień. Podnosi odporność organizmu, doładowuje energią, pomaga w oczyszczaniu z toksyn i złogów oraz przy odchudzaniu. Świetny na przeziębienia.
Herbata joginów „Złote mleko”
Składniki:
– 1/8 łyżeczki do herbaty kurkumy,
– 1/4 szklanki wody,
– 1 szklanka mleka krowiego pasteryzowanego w niskiej temperaturze lub mikrofiltrowanego (najlepsze jest tzw. Zimne Mleko) albo mleka ryżowego – jeśli nie chcecie pić mleka krowiego,
– 2 łyżki stołowe surowego (nierafinowanego – tłoczonego na zimno) oleju migdałowego lub ghee (masła sklarowanego),
– miód (do smaku).
Kurkumę zalać wodą i gotować ok. 8 min, mieszając, aż uzyska się konsystencję pasty. Jeżeli wygotuje się za dużo wody, to ją uzupełnić. (Można przygotować większą ilość pasty z kurkumy i przechowywać ją w lodówce do 40 dni). Jednocześnie zagotować mleko z olejem migdałowym (lub ghee), po zagotowaniu odstawić. Następnie dodać do przygotowanego mleka gęstą pastę z kurkumy i – gdy przestygnie – posłodzić miodem dla smaku.
Kurkuma działa przeciwzapalnie, dodatek oleju (ghee) ma działanie lekko przeczyszczające, wiec można użyć go mniej. Jeśli masz problem z nadmiernym poziomem cholesterolu, nadwagą lub słabym trawieniem, używaj ghee zamiast innych tłuszczy, olejów. Ten napój doskonale zastępuje posiłek, gdy jesteśmy głodni późno wieczorem, i uspokaja przed zaśnięciem. By unormować nadmierny apetyt i wyregulować metabolizm – do gotowania mleka dodać strączek kardamonu i brązowy cukier (lub np. ksylitol – chodzi o słodki smak) albo dosłodzić miodem. Najlepiej pić codziennie wieczorem przez 30 dni.
Polecamy
Fizjoterapeuta Tomasz Sobieraj: „Nerw błędny to klucz do zdrowia. Tylko trzeba go lepiej poznać i wiedzieć, co mu służy”
Lekarka Róża Hajkuś apeluje do rodziców: „Nauka do sprawdzianu nie jest warta zarywania nocy”
Kurkumina: przeciwzapalne źródło mocy
Przegląd saturatorów do wody i napojów gazowanych – które wybrać?
się ten artykuł?