Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

się ten artykuł?
Jest pełnia lata, upały męczą i pozbawiają energii. Co pić, by znaleźć orzeźwienie, schłodzić się, uzupełnić braki płynów, a przy okazji jeszcze dać organizmowi trochę potrzebnych składników odżywczych? Oto nasz miniprzewodnik po letnich napojach.
Egzotyczne maliny
Maliny można latem kupić na każdym kroku, płacąc niewiele. Poza skubaniem prosto z tekturowych pojemników (malin nie trzeba myć) czy dodawaniem ich do letnich owocowych tart można część z nich wykorzystać, przerabiając na koktajle. Połączone z arbuzem nabierają nowego orzeźwiającego charakteru.
Szczypta kardamonu doda temu połączeniu egzotycznej nuty. Warto pamiętać o tej przyprawie, która ma sporo zalet: reguluje funkcjonowanie przewodu pokarmowego, leczy astmę, zapalenie oskrzeli, brak apetytu. Chińczycy stosują go również, żeby wzmocnić organizm.
Uwaga jeśli trochę koktajlu zostanie, można go zamrozić – powstanie pyszny sorbet.
Składniki:
- szklanka malin,
- ¼ średniego arbuza,
- szczypta kardamonu,
- opcjonalnie – odrobina kefiru lub jogurtu naturalnego.
Seler na start!
Od czego zaczynają dzień gwiazdy amerykańskiego kina? Podobno od porcji wyciskanego soku z selera naciowego i jabłek. Seler słynie jako specjalista od odmładzania i upiększania dzięki dużym dawkom witaminy C oraz witaminom z grupy B, witaminom E i PP oraz kwasowi foliowemu. Spośród warzyw korzeniowych seler zawiera najwięcej fosforu, ale dostarczy także wapnia, cynku, potasu, magnezu i żelaza.
Ma działanie oczyszczające i pobudza przemianę materii. My dodaliśmy do tego zestawienia jeszcze ogórka, który pomaga w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Nie ma on wielu składników odżywczych, a jeśli już, są one przede wszystkim w skórce, dlatego jedynie umyjmy go, nie obierajmy.
Zaletą tego koktajlu jest kolor – energetyczny, zielony, od razu poprawia humor. Pić od razu po wyciśnięciu!
Składniki:
- 1 ogórek,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 2 zielone jabłka
- jeśli macie pod ręką, można dodać też kawałek rabarbaru albo garść liści szpinaku.
Spirulina na moc
Ten koktajl z powodzeniem może zastąpić śniadanie. Miksujemy banana z dojrzałymi owocami kiwi, dolewamy mleka sojowego lub kokosowego, na tyle, aby odpowiadała nam konsystencja napoju, i wsypujemy pół płaskiej łyżeczki spiruliny, czyli sproszkowanych alg występujących w czystych głębinach morskich.
Ten zielony proszek (do kupienia w większości sklepów ze zdrową żywnością) nazywany też zielonym złotem oraz wodnym żeń-szeniem ma mnóstwo pozytywnych właściwości: jest najbogatszym, roślinnym źródłem ważnych dla życia witamin B, B1, B12 oraz A, D, E, K o bardzo wysokiej przyswajalności. Oczyszcza organizm, wzmacnia skórę, włosy i paznokcie, wspomaga kontrolę masy ciała, odmładza, spowalniania procesy starzenia, wzmacnia układ odpornościowy i nerwowy.
Wszystkie składniki miksujemy, można ewentualnie dodać trochę lodu, żeby schłodzić napój. Nie słodzić! Kiwi i banan dają koktajlowi wystarczającą słodkość. Zobaczycie, że szklaneczka spirulinowej mikstury zrobi furorę na waszych stołach.
Składniki:
- mały banan,
- 2–3 dojrzałe kiwi,
- mleko sojowe (lub inne mleko roślinne, może być kokosowe),
- łyżeczka spiruliny.
Lato po wietnamsku
Pomysł na ten napój przywiozłam z Berlina z mojej ulubionej wietnamskiej restauracji Si An, która mieści się przy bocznej uliczce w dzielnicy Prenzlauer Berg. Jedzenie jest rewelacyjne, a napoje jeszcze lepsze. Ten koktajl nazywany tam Thom Dua ma lekką, piankową konsystencję, którą zawdzięcza dodaniu do podstawowych składników kilku kostek lodu. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Przed podaniem można też dodatkowo dosypać łyżeczkę wiórków kokosowych.
Składniki:
- szklanka soku ananasowego,
- pół szklanki mleka kokosowego,
- garść świeżych liści mięty,
- lód (5–6 kostek).
Mrożona zielona
Zielona herbata też jest świetna na upał. Wiadomo, ten rodzaj herbaty poddany minimalnej oksydacji jest bogaty w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki, które zapobiegają nowotworom. Pobudza też działanie pęcherza moczowego, co przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu.
Oczywiście pamiętamy o tym, że parzy się ją w temperaturze nieco niższej niż temperatura wrzenia, dobrze więc odczekać kilka minut po zagotowaniu wody, zanim zalejemy liście. Warto trochę podkręcić jej smak przez dodanie soku i miąższu z limonki, liści mięty. Wszystko miksujemy z lodem i pyszny, orzeźwiający napój gotowy!
Składniki:
- zielona herbata,
- limonka,
- garść świeżych liści mięty,
- lód.
Zobacz także

„Dzieci wegańskie czy wegetariańskie rodzą się z prawidłową masą ciała, zdrowe i rozwijają się prawidłowo. To, że brak mięsa w diecie ciężarnej szkodzi dziecku, to mit” – mówi dietetyczka Iwona Kibil

„Gotowanie do pudełek nie jest skomplikowane i nie musi zajmować wiele czasu”. Malwina Bareła zdradza, jak tanio i szybko przygotować apetyczne lunchboxy

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk
Polecamy

Bób – pożywny dodatek do obiadu. Jakie właściwości w sobie skrywa?

Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra

Zdrowe odżywianie – 10 zasad prawidłowego odżywiania
