Przejdź do treści

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Co pić latem? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Jest pełnia lata, upały męczą i pozbawiają energii. Co pić, by znaleźć orzeźwienie, schłodzić się, uzupełnić braki płynów, a przy okazji jeszcze dać organizmowi trochę potrzebnych składników odżywczych? Oto nasz miniprzewodnik po letnich napojach.

Egzotyczne maliny

Maliny można latem kupić na każdym kroku, płacąc niewiele. Poza skubaniem prosto z tekturowych pojemników (malin nie trzeba myć) czy dodawaniem ich do letnich owocowych tart można część z nich wykorzystać, przerabiając na koktajle. Połączone z arbuzem nabierają nowego orzeźwiającego charakteru.

Szczypta kardamonu doda temu połączeniu egzotycznej nuty. Warto pamiętać o tej przyprawie, która ma sporo zalet: reguluje funkcjonowanie przewodu pokarmowego, leczy astmę, zapalenie oskrzeli, brak apetytu. Chińczycy stosują go również, żeby wzmocnić organizm.

Uwaga jeśli trochę koktajlu zostanie, można go zamrozić – powstanie pyszny sorbet.

Składniki:

  • szklanka malin,
  • ¼ średniego arbuza,
  • szczypta kardamonu,
  • opcjonalnie – odrobina kefiru lub jogurtu naturalnego.

Seler na start!

Od czego zaczynają dzień gwiazdy amerykańskiego kina? Podobno od porcji wyciskanego soku z selera naciowego i jabłek. Seler słynie jako specjalista od odmładzania i upiększania dzięki dużym dawkom witaminy C oraz witaminom z grupy B, witaminom E i PP oraz kwasowi foliowemu. Spośród warzyw korzeniowych seler zawiera najwięcej fosforu, ale dostarczy także wapnia, cynku, potasu, magnezu i żelaza.

Ma działanie oczyszczające i pobudza przemianę materii. My dodaliśmy do tego zestawienia jeszcze ogórka, który pomaga w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Nie ma on wielu składników odżywczych, a jeśli już, są one przede wszystkim w skórce, dlatego jedynie umyjmy go, nie obierajmy.

Zaletą tego koktajlu jest kolor – energetyczny, zielony, od razu poprawia humor. Pić od razu po wyciśnięciu!

Składniki:

  • 1 ogórek,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 2 zielone jabłka
  • jeśli macie pod ręką, można dodać też kawałek rabarbaru albo garść liści szpinaku.

Spirulina na moc

Ten koktajl z powodzeniem może zastąpić śniadanie. Miksujemy banana z dojrzałymi owocami kiwi, dolewamy mleka sojowego lub kokosowego, na tyle, aby odpowiadała nam konsystencja napoju, i wsypujemy pół płaskiej łyżeczki spiruliny, czyli sproszkowanych alg występujących w czystych głębinach morskich.

Ten zielony proszek (do kupienia w większości sklepów ze zdrową żywnością) nazywany też zielonym złotem oraz wodnym żeń-szeniem ma mnóstwo pozytywnych właściwości: jest najbogatszym, roślinnym źródłem ważnych dla życia witamin B, B1, B12 oraz A, D, E, K o bardzo wysokiej przyswajalności. Oczyszcza organizm, wzmacnia skórę, włosy i paznokcie, wspomaga kontrolę masy ciała, odmładza, spowalniania procesy starzenia, wzmacnia układ odpornościowy i nerwowy.

Wszystkie składniki miksujemy, można ewentualnie dodać trochę lodu, żeby schłodzić napój. Nie słodzić! Kiwi i banan dają koktajlowi wystarczającą słodkość. Zobaczycie, że szklaneczka spirulinowej mikstury zrobi furorę na waszych stołach.

Składniki:

  • mały banan,
  • 2–3 dojrzałe kiwi,
  • mleko sojowe (lub inne mleko roślinne, może być kokosowe),
  • łyżeczka spiruliny.
kobieta pijąca koktajl

Lato po wietnamsku

Pomysł na ten napój przywiozłam z Berlina z mojej ulubionej wietnamskiej restauracji Si An, która mieści się przy bocznej uliczce w dzielnicy Prenzlauer Berg. Jedzenie jest rewelacyjne, a napoje jeszcze lepsze. Ten koktajl nazywany tam Thom Dua ma lekką, piankową konsystencję, którą zawdzięcza dodaniu do podstawowych składników kilku kostek lodu. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Przed podaniem można też dodatkowo dosypać łyżeczkę wiórków kokosowych.

Składniki:

  • szklanka soku ananasowego,
  • pół szklanki mleka kokosowego,
  • garść świeżych liści mięty,
  • lód (5–6 kostek).

Mrożona zielona

Zielona herbata też jest świetna na upał. Wiadomo, ten rodzaj herbaty poddany minimalnej oksydacji jest bogaty w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki, które zapobiegają nowotworom. Pobudza też działanie pęcherza moczowego, co przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu.

Oczywiście pamiętamy o tym, że parzy się ją w temperaturze nieco niższej niż temperatura wrzenia, dobrze więc odczekać kilka minut po zagotowaniu wody, zanim zalejemy liście. Warto trochę podkręcić jej smak przez dodanie soku i miąższu z limonki, liści mięty. Wszystko miksujemy z lodem i pyszny, orzeźwiający napój gotowy!

Składniki:

  • zielona herbata,
  • limonka,
  • garść świeżych liści mięty,
  • lód.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”