Przejdź do treści

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Co pić latem? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chałwa
Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie
Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom
Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia
Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

Jest pełnia lata, upały męczą i pozbawiają energii. Co pić, by znaleźć orzeźwienie, schłodzić się, uzupełnić braki płynów, a przy okazji jeszcze dać organizmowi trochę potrzebnych składników odżywczych? Oto nasz miniprzewodnik po letnich napojach.

Egzotyczne maliny

Maliny można latem kupić na każdym kroku, płacąc niewiele. Poza skubaniem prosto z tekturowych pojemników (malin nie trzeba myć) czy dodawaniem ich do letnich owocowych tart można część z nich wykorzystać, przerabiając na koktajle. Połączone z arbuzem nabierają nowego orzeźwiającego charakteru.

Szczypta kardamonu doda temu połączeniu egzotycznej nuty. Warto pamiętać o tej przyprawie, która ma sporo zalet: reguluje funkcjonowanie przewodu pokarmowego, leczy astmę, zapalenie oskrzeli, brak apetytu. Chińczycy stosują go również, żeby wzmocnić organizm.

Uwaga jeśli trochę koktajlu zostanie, można go zamrozić – powstanie pyszny sorbet.

Składniki:

  • szklanka malin,
  • ¼ średniego arbuza,
  • szczypta kardamonu,
  • opcjonalnie – odrobina kefiru lub jogurtu naturalnego.

Seler na start!

Od czego zaczynają dzień gwiazdy amerykańskiego kina? Podobno od porcji wyciskanego soku z selera naciowego i jabłek. Seler słynie jako specjalista od odmładzania i upiększania dzięki dużym dawkom witaminy C oraz witaminom z grupy B, witaminom E i PP oraz kwasowi foliowemu. Spośród warzyw korzeniowych seler zawiera najwięcej fosforu, ale dostarczy także wapnia, cynku, potasu, magnezu i żelaza.

Ma działanie oczyszczające i pobudza przemianę materii. My dodaliśmy do tego zestawienia jeszcze ogórka, który pomaga w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Nie ma on wielu składników odżywczych, a jeśli już, są one przede wszystkim w skórce, dlatego jedynie umyjmy go, nie obierajmy.

Zaletą tego koktajlu jest kolor – energetyczny, zielony, od razu poprawia humor. Pić od razu po wyciśnięciu!

Składniki:

  • 1 ogórek,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 2 zielone jabłka
  • jeśli macie pod ręką, można dodać też kawałek rabarbaru albo garść liści szpinaku.

Spirulina na moc

Ten koktajl z powodzeniem może zastąpić śniadanie. Miksujemy banana z dojrzałymi owocami kiwi, dolewamy mleka sojowego lub kokosowego, na tyle, aby odpowiadała nam konsystencja napoju, i wsypujemy pół płaskiej łyżeczki spiruliny, czyli sproszkowanych alg występujących w czystych głębinach morskich.

Ten zielony proszek (do kupienia w większości sklepów ze zdrową żywnością) nazywany też zielonym złotem oraz wodnym żeń-szeniem ma mnóstwo pozytywnych właściwości: jest najbogatszym, roślinnym źródłem ważnych dla życia witamin B, B1, B12 oraz A, D, E, K o bardzo wysokiej przyswajalności. Oczyszcza organizm, wzmacnia skórę, włosy i paznokcie, wspomaga kontrolę masy ciała, odmładza, spowalniania procesy starzenia, wzmacnia układ odpornościowy i nerwowy.

Wszystkie składniki miksujemy, można ewentualnie dodać trochę lodu, żeby schłodzić napój. Nie słodzić! Kiwi i banan dają koktajlowi wystarczającą słodkość. Zobaczycie, że szklaneczka spirulinowej mikstury zrobi furorę na waszych stołach.

Składniki:

  • mały banan,
  • 2–3 dojrzałe kiwi,
  • mleko sojowe (lub inne mleko roślinne, może być kokosowe),
  • łyżeczka spiruliny.
kobieta pijąca koktajl

Lato po wietnamsku

Pomysł na ten napój przywiozłam z Berlina z mojej ulubionej wietnamskiej restauracji Si An, która mieści się przy bocznej uliczce w dzielnicy Prenzlauer Berg. Jedzenie jest rewelacyjne, a napoje jeszcze lepsze. Ten koktajl nazywany tam Thom Dua ma lekką, piankową konsystencję, którą zawdzięcza dodaniu do podstawowych składników kilku kostek lodu. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Przed podaniem można też dodatkowo dosypać łyżeczkę wiórków kokosowych.

Składniki:

  • szklanka soku ananasowego,
  • pół szklanki mleka kokosowego,
  • garść świeżych liści mięty,
  • lód (5–6 kostek).

Mrożona zielona

Zielona herbata też jest świetna na upał. Wiadomo, ten rodzaj herbaty poddany minimalnej oksydacji jest bogaty w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki, które zapobiegają nowotworom. Pobudza też działanie pęcherza moczowego, co przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu.

Oczywiście pamiętamy o tym, że parzy się ją w temperaturze nieco niższej niż temperatura wrzenia, dobrze więc odczekać kilka minut po zagotowaniu wody, zanim zalejemy liście. Warto trochę podkręcić jej smak przez dodanie soku i miąższu z limonki, liści mięty. Wszystko miksujemy z lodem i pyszny, orzeźwiający napój gotowy!

Składniki:

  • zielona herbata,
  • limonka,
  • garść świeżych liści mięty,
  • lód.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego hodowla? Wyjaśnia Paulina Górska

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego uprawa. Wyjaśnia Paulina Górska

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki kolor będzie najlepszy dla ciebie

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Źródło: iStockPhoto

A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami