Przejdź do treści

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Co pić latem? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Jest pełnia lata, upały męczą i pozbawiają energii. Co pić, by znaleźć orzeźwienie, schłodzić się, uzupełnić braki płynów, a przy okazji jeszcze dać organizmowi trochę potrzebnych składników odżywczych? Oto nasz miniprzewodnik po letnich napojach.

Egzotyczne maliny

Maliny można latem kupić na każdym kroku, płacąc niewiele. Poza skubaniem prosto z tekturowych pojemników (malin nie trzeba myć) czy dodawaniem ich do letnich owocowych tart można część z nich wykorzystać, przerabiając na koktajle. Połączone z arbuzem nabierają nowego orzeźwiającego charakteru.

Szczypta kardamonu doda temu połączeniu egzotycznej nuty. Warto pamiętać o tej przyprawie, która ma sporo zalet: reguluje funkcjonowanie przewodu pokarmowego, leczy astmę, zapalenie oskrzeli, brak apetytu. Chińczycy stosują go również, żeby wzmocnić organizm.

Uwaga jeśli trochę koktajlu zostanie, można go zamrozić – powstanie pyszny sorbet.

Składniki:

  • szklanka malin,
  • ¼ średniego arbuza,
  • szczypta kardamonu,
  • opcjonalnie – odrobina kefiru lub jogurtu naturalnego.

Seler na start!

Od czego zaczynają dzień gwiazdy amerykańskiego kina? Podobno od porcji wyciskanego soku z selera naciowego i jabłek. Seler słynie jako specjalista od odmładzania i upiększania dzięki dużym dawkom witaminy C oraz witaminom z grupy B, witaminom E i PP oraz kwasowi foliowemu. Spośród warzyw korzeniowych seler zawiera najwięcej fosforu, ale dostarczy także wapnia, cynku, potasu, magnezu i żelaza.

Ma działanie oczyszczające i pobudza przemianę materii. My dodaliśmy do tego zestawienia jeszcze ogórka, który pomaga w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Nie ma on wielu składników odżywczych, a jeśli już, są one przede wszystkim w skórce, dlatego jedynie umyjmy go, nie obierajmy.

Zaletą tego koktajlu jest kolor – energetyczny, zielony, od razu poprawia humor. Pić od razu po wyciśnięciu!

Składniki:

  • 1 ogórek,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 2 zielone jabłka
  • jeśli macie pod ręką, można dodać też kawałek rabarbaru albo garść liści szpinaku.

Spirulina na moc

Ten koktajl z powodzeniem może zastąpić śniadanie. Miksujemy banana z dojrzałymi owocami kiwi, dolewamy mleka sojowego lub kokosowego, na tyle, aby odpowiadała nam konsystencja napoju, i wsypujemy pół płaskiej łyżeczki spiruliny, czyli sproszkowanych alg występujących w czystych głębinach morskich.

Ten zielony proszek (do kupienia w większości sklepów ze zdrową żywnością) nazywany też zielonym złotem oraz wodnym żeń-szeniem ma mnóstwo pozytywnych właściwości: jest najbogatszym, roślinnym źródłem ważnych dla życia witamin B, B1, B12 oraz A, D, E, K o bardzo wysokiej przyswajalności. Oczyszcza organizm, wzmacnia skórę, włosy i paznokcie, wspomaga kontrolę masy ciała, odmładza, spowalniania procesy starzenia, wzmacnia układ odpornościowy i nerwowy.

Wszystkie składniki miksujemy, można ewentualnie dodać trochę lodu, żeby schłodzić napój. Nie słodzić! Kiwi i banan dają koktajlowi wystarczającą słodkość. Zobaczycie, że szklaneczka spirulinowej mikstury zrobi furorę na waszych stołach.

Składniki:

  • mały banan,
  • 2–3 dojrzałe kiwi,
  • mleko sojowe (lub inne mleko roślinne, może być kokosowe),
  • łyżeczka spiruliny.
kobieta pijąca koktajl

Lato po wietnamsku

Pomysł na ten napój przywiozłam z Berlina z mojej ulubionej wietnamskiej restauracji Si An, która mieści się przy bocznej uliczce w dzielnicy Prenzlauer Berg. Jedzenie jest rewelacyjne, a napoje jeszcze lepsze. Ten koktajl nazywany tam Thom Dua ma lekką, piankową konsystencję, którą zawdzięcza dodaniu do podstawowych składników kilku kostek lodu. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Przed podaniem można też dodatkowo dosypać łyżeczkę wiórków kokosowych.

Składniki:

  • szklanka soku ananasowego,
  • pół szklanki mleka kokosowego,
  • garść świeżych liści mięty,
  • lód (5–6 kostek).

Mrożona zielona

Zielona herbata też jest świetna na upał. Wiadomo, ten rodzaj herbaty poddany minimalnej oksydacji jest bogaty w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki, które zapobiegają nowotworom. Pobudza też działanie pęcherza moczowego, co przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu.

Oczywiście pamiętamy o tym, że parzy się ją w temperaturze nieco niższej niż temperatura wrzenia, dobrze więc odczekać kilka minut po zagotowaniu wody, zanim zalejemy liście. Warto trochę podkręcić jej smak przez dodanie soku i miąższu z limonki, liści mięty. Wszystko miksujemy z lodem i pyszny, orzeźwiający napój gotowy!

Składniki:

  • zielona herbata,
  • limonka,
  • garść świeżych liści mięty,
  • lód.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: