Przejdź do treści

Jak łączyć produkty na talerzu?

owsianka z bananami
Alexandra Andersson/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny
Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Zdrowe produkty są jeszcze zdrowsze, jeśli je odpowiednio ze sobą połączyć. Poszczególne składniki dań wchodzą ze sobą w reakcje, wzajemnie potęgując swoje działanie. Czasami nawet aż o 2 tys. procent!

 

Sięgaj po dobre tłuszcze

W natłoku informacji, które wtłaczano nam do głów w szkole, łatwo było przegapić wiedzę praktyczną. Na przykład o tym, że witaminy dzielimy na rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K) i w wodzie (pozostałe). Kto pamięta, że aby łatwiej przyswoić witaminę A z marchewki, warto dodać do niej nieco tłuszczu? Dlatego zanim wypijemy świeży sok, nie zapomnijmy o kilku kroplach oliwy z oliwek.

Sałatki warto doprawiać odrobiną dressingu na bazie oliwy, oleju lnianego czy rydzowego. Tłuszcz jest bowiem potrzebny do przyswajania chroniącej wzrok luteiny zawartej w zielonych warzywach liściastych i likopenu – silnego przeciwutleniacza obecnego w pomidorach czy arbuzach.

Zamiast dodawać do sałaty olej, można po prostu zjeść ją w towarzystwie tłustej ryby, np. łososia, dodać do niej awokado czy orzechy – wszystkie te produkty zawierają bowiem zdrowe tłuszcze.

Wykorzystaj moc witamin

Jeśli sięgamy po mleko, wybierajmy to o obniżonej zawartości tłuszczu, ale nie odtłuszczone. Tłuszcz pozwala przyswoić znajdującą się w mleku witaminę D, która z kolei umożliwia przyswajanie wapnia. Witamina D tworzy z wapniem niezwykle udany duet. Razem nie tylko stabilizują gospodarkę hormonalną (co łagodzi objawy PMS) i przyspieszają proces odchudzania, ale też usprawniają proces myślenia, bo to dzięki nim powstają neurotransmitery.

Dlatego warto od czasu do czasu zjeść kanapkę z jajkiem na twardo (wit. D) i dobrej jakości żółtym serem (wapń). Można też przygotować kanapki z pastą rybno-twarogową albo do pasty jajecznej dołożyć plaster cheddara lub goudy.

Witaminy wzmacniają też działanie innych dobroczynnych substancji. Owsiankę (z nieprzetworzonego owsa) warto popijać świeżym sokiem z pomarańczy. Takie śniadanie oczyści naczynia krwionośne dwukrotnie skuteczniej, niż gdybyśmy najpierw zjedli owsiankę, a dopiero po pewnym czasie wypili sok. To dlatego, że fenole zawarte w obu tych produktach wzmacniają wzajemnie swoje działanie, usuwając z organizmu nadmiar LDL, czyli tzw. złego cholesterolu.

Sok z pomarańczy lub z cytryny jest też dobrym dodatkiem do zielonej herbaty. Witamina C ułatwia bowiem przyswajanie katechin, silnych przeciwutleniaczy zawartych w zielonej herbacie, które m.in. ułatwiają odchudzanie, opóźniają procesy starzenia i chronią przed rozwojem nowotworów.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Witamina C ułatwia także przyswajanie przez organizm żelaza pochodzenia roślinnego, przetwarzając je do postaci, w jakiej żelazo występuje w mięsie. Szczególnie wegetarianie i osoby z tendencją do anemii powinny się więc zaprzyjaźnić z sałatkami zawierającymi natkę pietruszki i warzywa strączkowe z dressingiem na bazie soku z cytryny. Z orzechów lub szpinaku przyswajamy tylko 1‒2 procent żelaza, ale gdy dodamy do nich witaminę C, wchłanianie może się zwiększyć nawet pięciokrotnie (przyswajanie dodatkowo zwiększa dodanie mięsa do dania). Także żelazo z mięsa warto łączyć z witaminą C, czyli na przykład stek popijać sokiem z czarnej porzeczki.

Czekolada z jagodami

Niektóre produkty łączymy intuicyjnie, np. kawę z mlekiem. Taka kawa jest nie tylko łagodniejsza dla żołądka – mleko zawiera wapń, który (choć w niewielkim stopniu) wypłukuje czarna kawa. Inne połączenia są nieco mniej popularne – niewiele osób jada na przykład czekoladę z jagodami. A warto, bo jagody zawierają kwercetynę, przeciwzapalny flawonoid, obecny przede wszystkim w skórce owoców, także w skórce cebuli, jabłek i winogron.

Kwercetyna zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii, zawału serca, chorób Alzheimera i Parkinsona, a także raka płuc i prostaty. Z kolei czekolada, czerwone wino i herbata są bogate w katechiny. W połączeniu te składniki wzmacniają nasz układ krwionośny, działając przeciwzatorowo, jak wykazał prof. Barry Halliwell z National University of Singapore.

Warto też łączyć produkty bogate w magnez i w witaminę B6. Większość z nas cierpi na niedobory magnezu, składnika niezbędnego m.in. do zachowania silnych nerwów, uniknięcia skurczów czy migreny. Magnez najlepiej przyswaja się w połączeniu właśnie z witaminą B6, dlatego warto spożywać na przykład pieczywo razowe z pastą rybną, płatki owsiane z bananami czy kaszę gryczaną z drobiem.

Ryby lubią czosnek i brokuły

Panom polecamy sałatki z brokułów i pomidorów posypane pestkami dyni lub polane olejem z tych pestek. Choć nie wiadomo, czemu tak się dzieje, połączenie brokułów i pomidorów mocniej chroni przed rakiem prostaty niż zjadanie tych produktów osobno (badania na szczurach przeprowadził John W. Erdman z University of Illinois). Z kolei pestki wzmacniają dobroczynne działanie warzyw.

Zjawiskowe działanie przeciwnowotworowe brokułów jest silniejsze, kiedy podajemy je do tłustej ryby (łososia, halibuta, węgorza). Połączenie sulforafanu z brokułów i selenu z tłustych ryb spowalnia rozwój nowotworu trzy razy skuteczniej, niż gdy podajemy te potrawy osobno.

Tłuste ryby są bogate w cynk, żelazo i selen oraz wiele innych składników mineralnych, które umożliwiają maksymalne wykorzystanie EPA i DHA – kwasów tłuszczowych z rybiego mięsa niezbędnych do prawidłowego działania mózgu, a także działających przeciwzapalnie i obniżających poziom cholesterolu. Aby nasilić to działanie, przyprawiajmy ryby czosnkiem.

Sałatkowa bomba

Niektóre wykorzystywane w kuchni składniki są dla siebie stworzone. Co innego można myśleć o połączeniu, które zwiększa swoje prozdrowotne właściwości o 2 tys. proc.? Taką parą jest kurkuma i czarny pieprz. Piperyna z pieprzu zwiększa biodostępność kurkuminy z kurkumy właśnie o 2 tys. proc., potęgując działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne przyprawy – wykazał dr Guido Shoba z hinduskiego St John’s Medical College Hospital.

Z kolei Rui Hai Liu z Cornell University wykazał, że połączone działanie przeciwutleniaczy zawartych w różnych owocach (naukowiec badał m.in. jabłka, pomarańcze, jagody i winogrona) znacznie lepiej wpływa na zdrowie niż zjedzenie tylko jednego owocu. Dlatego właśnie powinniśmy zasmakować w sałatkach owocowych.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Najgorsze z najgorszych. TOP 6 najgroźniejszych dla zdrowia konserwantów

Jedzenie przed snem – czy naprawdę powinniśmy go unikać?

Kobieta trzymająca talerz

Jesienna dieta na płodność. Dieta cud nie istnieje, ale kilka „małych cudów” możesz sama wprowadzić do swojego jadłospisu

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

To nie śniadanie, a obiad jest najważniejszym posiłkiem dnia! Wpływa na produktywność i kreatywność

Tendencja do tycia? Dietetyczka wyjaśnia, co tak naprawdę za tym stoi

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjedzenie pleśni – czym grozi? Objawy zatrucia pleśnią

Chcesz schudnąć? Te produkty musisz definitywnie odstawić

Produkty, których nie należy jeść przed snem / istock

Produkty, których nie powinniśmy jeść przed snem

Kalorie a miesiączka / rawpixel

W drugiej połowie cyklu miesiączkowego można jeść więcej? Dietetyk Jakub Chwiłkowski odpowiada

kobieta

Leptyna, czyli hormon sytości. Co powinnaś o nim wiedzieć? Tłumaczy dietetyczka kliniczna

Stres oksydacyjny – jak zminimalizować jego wpływ na organizm?

Stres oksydacyjny – jak zminimalizować jego wpływ na organizm? Poznaj 4 sposoby

Para je truskawki - wieczorne podjadanie

Masz problem z podjadaniem wieczorem? Psychodietetyczka Justyna Markowska podpowiada, jak tego uniknąć

Dieta białkowa - dla kogo jest przeznaczona?

Dieta białkowa – dla kogo? Wyjaśniamy też jej efekty i skutki uboczne

zdrowe jedzenie

Naturalne odkwaszanie organizmu – czy ma sens? Jak to zrobić?

Jak jeść i przeżyć? Triki na świąteczne obżarstwo

kobieta, święta

Święta dla odchudzających się – na co zwrócić uwagę

Najczęstsze przyczyny hospitalizacji w święta

cukier jedzenie nastrój

Jedzenie, które zmienia nastrój

8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla

8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

kiść pomidorów

8 rzeczy, które warto wiedzieć o GMO

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

12 przepisów na sałatki wigilijne

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

×