Aspartam – zabójczy słodzik

Miętowa pastylka, do której dodany zostanie aspartam, w żołądku zmienia się w trujący alkohol metylowy. Aspartam najpierw wygonił cukier z napojów, gum do żucia i cukierniczki, potem zaczął pojawiać się w wędlinach, a nawet musujących witaminach sprzedawanych w aptekach.
Aspartam – związek chemiczny produkowany z fenyloalaniny i kwasu asparaginowego – w produktach spożywczych jest oznaczony symbolem E951. W organizmie rozpada się do metanolu, a następnie do formaldehydu (jedno i drugie to trucizny). Miętowa pastylka, do której dodany zostanie aspartam, w żołądku zmienia się w trujący alkohol metylowy. Badania naukowe zaczęły kojarzyć aspartam z ryzykiem raka mózgu, gdy od 1985 r. (data wprowadzenia aspartamu na rynek) nastąpił gwałtowny wzrost zachorowań na ten nowotwór. Popularny słodzik może wywoływać bóle głowy, depresje, nadpobudliwość i inne zaburzenia neurologiczne. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opublikował na początku tego roku raport, z którego wynika, że aspartam jest bezpieczny. Skandal wybuchł, gdy okazało się, że na 17 ekspertów pracujących nad tym raportem tylko czterech nie było powiązanych z koncernami spożywczymi!
Czym zastąpić trujący aspartam? Alternatywą są naturalne słodziki, takie jak stewia czy ksylitol. Są droższe i trudniej dostępne, ale nie są substancjami chemicznymi, które kumulują się w organizmie i z biegiem lat mogą doprowadzić do uszkodzeń układu nerwowego. Dietetyczne napoje okazały się dużo bardziej szkodliwe niż sam cukier. Czy warto więc ryzykować? Wolę zjeść jabłko.
Podoba Ci się ten artykuł?
Polecamy

Mąka z owadów wkracza na polskie stoły. Stanisław Łoboziak: „Ma lekko orzechowy smak i jest przyjaznym dla środowiska źródłem białka”

Dr James Kinross: „Nie zrozumiemy istoty zdrowego starzenia się bez zrozumienia roli mikrobiomu”

Renée Zellweger: „Nie byłam zdrowa. Nie dbałam o siebie. Byłam ostatnią rzeczą na mojej liście priorytetów”

Dr Justyna Jessa: „Kolokwialnie mówiąc, nowotwory odżywiają się cukrem, więc spożywanie go w nadmiarze może stymulować ich rozwój”
się ten artykuł?