Aspartam – zabójczy słodzik
Miętowa pastylka, do której dodany zostanie aspartam, w żołądku zmienia się w trujący alkohol metylowy. Aspartam najpierw wygonił cukier z napojów, gum do żucia i cukierniczki, potem zaczął pojawiać się w wędlinach, a nawet musujących witaminach sprzedawanych w aptekach.
Aspartam – związek chemiczny produkowany z fenyloalaniny i kwasu asparaginowego – w produktach spożywczych jest oznaczony symbolem E951. W organizmie rozpada się do metanolu, a następnie do formaldehydu (jedno i drugie to trucizny). Miętowa pastylka, do której dodany zostanie aspartam, w żołądku zmienia się w trujący alkohol metylowy. Badania naukowe zaczęły kojarzyć aspartam z ryzykiem raka mózgu, gdy od 1985 r. (data wprowadzenia aspartamu na rynek) nastąpił gwałtowny wzrost zachorowań na ten nowotwór. Popularny słodzik może wywoływać bóle głowy, depresje, nadpobudliwość i inne zaburzenia neurologiczne. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opublikował na początku tego roku raport, z którego wynika, że aspartam jest bezpieczny. Skandal wybuchł, gdy okazało się, że na 17 ekspertów pracujących nad tym raportem tylko czterech nie było powiązanych z koncernami spożywczymi!
Czym zastąpić trujący aspartam? Alternatywą są naturalne słodziki, takie jak stewia czy ksylitol. Są droższe i trudniej dostępne, ale nie są substancjami chemicznymi, które kumulują się w organizmie i z biegiem lat mogą doprowadzić do uszkodzeń układu nerwowego. Dietetyczne napoje okazały się dużo bardziej szkodliwe niż sam cukier. Czy warto więc ryzykować? Wolę zjeść jabłko.
Podoba Ci się ten artykuł?
Polecamy
Boski nektar, owoc biblijnego drzewa i fenicka sól
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
Aronia – poznaj polskie superfood. „To jeden z najzdrowszych owoców świata”
„Niedobór wapnia w diecie może mieć wpływ także na nasz nastrój…”. O ważnej roli wapnia dla organizmu, szczególnie w okresie ciąży, rozmawiamy z dietetyczką, specjalistką do spraw żywienia Agnieszką Piskałą-Topczewską
się ten artykuł?