Przejdź do treści

Zdrowe przepisy z wykorzystaniem komosy ryżowej: warzywny pasztet, domowe gofry

Tekst o zdrowych przepisach z wykorzystaniem komosy ryżowej. Na zdjęciu: Gofry z suszonymi owocami i jogurtem na niebieskim talerzu - HelloZdrowie
Zdrowe przepisy z wykorzystaniem komosy ryżowej: warzywny pasztet, domowe gofry Debbie Murphy/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?

Komosa ryżowa, zwana też quinoa, choć brzmi egzotycznie, daje się oswoić. A oswoić ją warto, bo to bogactwo wszystkiego, w dodatku bezglutenowe. Macie ochotę na spotkanie z komosą ryżową? Zapraszamy na warzywny pasztet i zdrowe domowe gofry.

Komosa ryżowa (quinoa) – jakie ma właściwości?

Quinoa, inaczej komosa ryżowa, to spokrewniona z amarantusem bezglutenowa bohaterka Inków, nazywana przez nich „matką zbóż”, choć z botanicznego punktu widzenia do zbóż nie należy. Wzmacnia cały organizm, pobudza go i rozgrzewa. Świetna dla osób osłabionych, wymagających dodatkowej dawki odżywienia, aktywnych fizycznie czy dla świeżo upieczonych mam. Komosa ryżowa sprawdza się w codziennej profilaktyce przeciwnowotworowej, szczególnie w połączeniu z zielonymi warzywami lub skiełkowana – co sprawia, że jest jeszcze bardziej skuteczna.

Zawiera więcej wapnia niż mleko (w dodatku jest on dużo łatwiej przyswajalny przez organizm) i całe mnóstwo białka. Bogata jest w cenne aminokwasy egzogenne, witaminy E, C i z grupy B, flawonoidy, sole mineralne, dobrze przyswajalne żelazo, magnez, miedź czy potas. Mogą się z nią blisko zaprzyjaźnić osoby z nadwyżką cukru we krwi – nasza bohaterka brawurowo popisuje się niskim indeksem glikemicznym.

Komosa ryżowa ma lekko orzechowy zapach, w smaku jest słodka, delikatnie kwaśna z kończącą goryczką. Spełnia się świetnie w kuchni, jest kreatywna i całkiem ciekawska. Pcha się po trochu do wszystkiego.

Zrobiłam z nią gofry wegańskie, pasztet, waniliowe pyszne śniadanie i knedle ze śliwką. Pierwotnie biała, choć można też spotkać brązową, czarną lub po prostu mieszankę kolorów – wszystkie można z powodzeniem zmielić na mąkę i zastępować nią tradycyjną pszenną. Ziarna po ugotowaniu otwierają się, pokazując swoje delikatne i zachęcające loczki. Jeśli macie ochotę na komosowy eksperyment – zapraszam na gofry i pyszny warzywny pasztet!

Domowe gofry z komosy ryżowej

Składniki:

– szklanka mleka migdałowego z wanilią,
– szklanka mąki z komosy ryżowej,
– łyżka zmielonego siemienia lnianego,
– szczypta cynamonu i kardamonu,
– łyżeczka sody oczyszczonej,
– łyżka delikatnej oliwy z oliwek,
– szczypta różowej soli.

Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką na gładko, aby powstało gęste ciasto naleśnikowe. Gofrownicę rozgrzać, przesmarować olejem kokosowym i wlać ciasto. Piec na złoty kolor zgodnie ze wskazaniem gofrownicy. Studzić gofry na kratce, podawać ciepłe z domowym dżemem, owocami lub syropem daktylowym i listkiem mięty.

Pasztet warzywny z komosą ryżową

Składniki:

– 2 marchewki
– 2 pietruszki,
– 4 ziemniaki,
– 1/2 średniej dyni hokkaido,
– 4 łyżki oliwy,
– garść pokruszonych pestek z dyni,
– 6 łyżek ugotowanej komosy,
– 2 ząbki czosnku,
– 1/2 łyżeczki rozgniecionego czerwonego pieprzu,
– 1/2 łyżeczki utartego imbiru,
– szczypta soli,
– garść poszatkowanej natki pietruszki,
– świeży majeranek szczypta samych liści.

Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać, umyć i przekroić na połówki. Dynię umyć, wydrążyć i pokroić na mniejsze części. Warzywa ugotować na parze i rozgnieść widelcem. Czosnek obrać, pokroić i rozetrzeć na drewnianej desce ze szczyptą soli. Komosę przepłukać na gęstym sicie, najlepiej dwa razy wrzątkiem. Ugotować w proporcji 1:2.

Ugotowane składniki włożyć do miski, dodać oliwę (2 łyżki), przyprawy, pietruszkę i wymieszać dokładnie. Przełożyć do niewielkiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować po wierzchu oliwą i piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut.

 


Maia Sobczak – dietetyczka holistyczna, wegetarianka. Uwodzi pięknym, zdrowym i smacznym jedzeniem oraz świadomym podejściem do życia. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, segreguje śmieci i uważnie obserwuje rzeczywistość. To ona właśnie qma kaszę: www.qmamkasze.pl.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?