Przejdź do treści

Arbuz, pomarańcze i spółka. Jedzenie, które koniecznie musisz umyć

Arbuz, pomarańcze i spółka. Jedzenie, które koniecznie musisz umyć Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne
Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać
Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Czasami wydaje nam się, że pewne produkty nie wymagają mycia, choćby dlatego, że obieramy je ze skórki. Nic bardziej mylnego.

W czasie pandemii koronawirusa zaczęliśmy bardziej dbać, aby produkty, które przynosimy ze sklepów do domu, były czyste i zdezynfekowane. Mycie produktów, a w szczególności warzyw i owoców, jest jednak równie ważne niezależnie od tego, czy mamy pandemię czy nie. Dowiedz się, które produkty w szczególności zasługują na twoją uwagę.

 Warzywa i owoce, które jemy bez skórki

Jeśli myślisz, że pozbycie się skórki załatwia problem bakterii i innych zanieczyszczeń znajdujących się na owocach i warzywach, jesteś w błędzie. Mogą się one bowiem przenosić, kiedy je kroisz czy obierasz. Wszystko, co znajduję się na owocach i warzywach, może być przetransportowane do ich wnętrza poprzez nóż w momencie, gdy zaczynasz je kroić.

Dotyczy to owoców i warzyw takich jak:

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Czereśnie na talerzu

Truskawki, maliny i jagody

Nawet, jeśli w markecie kupujemy te popularne owoce zapakowane w kubeczki, należy pamiętać, aby umyć je dokładnie przed spożyciem. Mogą one być pokryte bakteriami lub innymi zanieczyszczeniami. Nigdy nie ma gwarancji, że zostały one wcześniej umyte, więc niezależnie od tego, czy kupujesz je w sklepie czy na bazarku, pamiętaj o ich dokładnym wypłukaniu.

Sałata

Warzywa liściaste są główną przyczyną chorób przenoszonych przez żywność. Dlatego sałatę należy dokładnie umyć, a następnie wywirować w suszarce do sałaty. Jeśli masz taką możliwość, możesz również zakupić sałatę pakowaną, która została uprzednio umyta. Jednak i ją – dla pewności – warto jeszcze raz opłukać.

Świeże zioła

Wydawać by się mogło, że świeże zioła które mamy w kuchni są czyste, jednak mogą one zbierać kurz i inne zanieczyszczenia z domu. Warto zatem delikatnie opłukać je wodą przed użyciem. Można je następnie odsączyć na papierowym ręczniku.

Cytryna wpada do wody

Owoce morza

Jeśli nie chcesz poczuć chrzęstu piasku w swojej buzi, pamiętaj, aby zawsze dokładnie płukać muszle i inne owoce morza.

Fasola w puszce

Płyn, w którym pływa fasola, nie jest nam do niczego potrzebny, dlatego go wylewamy. Warto jednak opłukać następnie fasolę, by pozbyć się resztek płynu. Jest on bowiem bogaty w sód, który w nadmiarze może nam zaszkodzić. A dodatkowa wilgoć w fasoli może spowodować, że przygotowywane przez nas danie nie będzie już tak smaczne.

Ryż

Doskonaląc swoje umiejętności kulinarne, powinnaś wiedzieć, że ryż należy wypłukać przez ugotowaniem. Dzięki temu będzie on bardziej puszysty, a mniej chrupiący.

 

Źródło: EatThis

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

dr Wanda Baltaza

„Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej”

Mięso mielone wycofane ze sklepów. Wykryto w nim salmonellę

Mięso mielone wycofane ze sklepów. Wykryto w nim salmonellę

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

Dziwny zapach, lepka konsystencja, zielony nalot. Zjadłam zepsute mięso, czy będę chora? Dietetyczka wyjaśnia

Sałatka z warzywami

Piramida żywienia – co to jest i jak ją rozumieć?

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Owoce kaki

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Fasola adzuki

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Chlebek bananowy bezglutenowy, orzechy i czeolada

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

żelki

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?

Pizza

To bakterie decydują o tym, co jesz? Dowiedz się, jak przejąć kontrolę nad jadłospisem

kanapka z awokado i jajkiem

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×