Przejdź do treści

Arbuz, pomarańcze i spółka. Jedzenie, które koniecznie musisz umyć

Arbuz, pomarańcze i spółka. Jedzenie, które koniecznie musisz umyć Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Czasami wydaje nam się, że pewne produkty nie wymagają mycia, choćby dlatego, że obieramy je ze skórki. Nic bardziej mylnego.

W czasie pandemii koronawirusa zaczęliśmy bardziej dbać, aby produkty, które przynosimy ze sklepów do domu, były czyste i zdezynfekowane. Mycie produktów, a w szczególności warzyw i owoców, jest jednak równie ważne niezależnie od tego, czy mamy pandemię czy nie. Dowiedz się, które produkty w szczególności zasługują na twoją uwagę.

 Warzywa i owoce, które jemy bez skórki

Jeśli myślisz, że pozbycie się skórki załatwia problem bakterii i innych zanieczyszczeń znajdujących się na owocach i warzywach, jesteś w błędzie. Mogą się one bowiem przenosić, kiedy je kroisz czy obierasz. Wszystko, co znajduję się na owocach i warzywach, może być przetransportowane do ich wnętrza poprzez nóż w momencie, gdy zaczynasz je kroić.

Dotyczy to owoców i warzyw takich jak:

Czereśnie na talerzu

Truskawki, maliny i jagody

Nawet, jeśli w markecie kupujemy te popularne owoce zapakowane w kubeczki, należy pamiętać, aby umyć je dokładnie przed spożyciem. Mogą one być pokryte bakteriami lub innymi zanieczyszczeniami. Nigdy nie ma gwarancji, że zostały one wcześniej umyte, więc niezależnie od tego, czy kupujesz je w sklepie czy na bazarku, pamiętaj o ich dokładnym wypłukaniu.

Sałata

Warzywa liściaste są główną przyczyną chorób przenoszonych przez żywność. Dlatego sałatę należy dokładnie umyć, a następnie wywirować w suszarce do sałaty. Jeśli masz taką możliwość, możesz również zakupić sałatę pakowaną, która została uprzednio umyta. Jednak i ją – dla pewności – warto jeszcze raz opłukać.

Świeże zioła

Wydawać by się mogło, że świeże zioła które mamy w kuchni są czyste, jednak mogą one zbierać kurz i inne zanieczyszczenia z domu. Warto zatem delikatnie opłukać je wodą przed użyciem. Można je następnie odsączyć na papierowym ręczniku.

Cytryna wpada do wody

Owoce morza

Jeśli nie chcesz poczuć chrzęstu piasku w swojej buzi, pamiętaj, aby zawsze dokładnie płukać muszle i inne owoce morza.

Fasola w puszce

Płyn, w którym pływa fasola, nie jest nam do niczego potrzebny, dlatego go wylewamy. Warto jednak opłukać następnie fasolę, by pozbyć się resztek płynu. Jest on bowiem bogaty w sód, który w nadmiarze może nam zaszkodzić. A dodatkowa wilgoć w fasoli może spowodować, że przygotowywane przez nas danie nie będzie już tak smaczne.

Ryż

Doskonaląc swoje umiejętności kulinarne, powinnaś wiedzieć, że ryż należy wypłukać przez ugotowaniem. Dzięki temu będzie on bardziej puszysty, a mniej chrupiący.

 

Źródło: EatThis

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Dieta BeBio – na czym polega, jak wygląda przykładowy jadłospis?

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Eko, bio, organic - brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

Eko, bio, organic – brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Ze sprzedaży wycofano suszone kiełbasy. GIS ostrzega: wykryto w nich salmonellę

Suszone kiełbasy wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: wykryto w nich salmonellę

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?