Arbuz, pomarańcze i spółka. Jedzenie, które koniecznie musisz umyć
Czasami wydaje nam się, że pewne produkty nie wymagają mycia, choćby dlatego, że obieramy je ze skórki. Nic bardziej mylnego.
W czasie pandemii koronawirusa zaczęliśmy bardziej dbać, aby produkty, które przynosimy ze sklepów do domu, były czyste i zdezynfekowane. Mycie produktów, a w szczególności warzyw i owoców, jest jednak równie ważne niezależnie od tego, czy mamy pandemię czy nie. Dowiedz się, które produkty w szczególności zasługują na twoją uwagę.
Warzywa i owoce, które jemy bez skórki
Jeśli myślisz, że pozbycie się skórki załatwia problem bakterii i innych zanieczyszczeń znajdujących się na owocach i warzywach, jesteś w błędzie. Mogą się one bowiem przenosić, kiedy je kroisz czy obierasz. Wszystko, co znajduję się na owocach i warzywach, może być przetransportowane do ich wnętrza poprzez nóż w momencie, gdy zaczynasz je kroić.
Dotyczy to owoców i warzyw takich jak:
Truskawki, maliny i jagody
Nawet, jeśli w markecie kupujemy te popularne owoce zapakowane w kubeczki, należy pamiętać, aby umyć je dokładnie przed spożyciem. Mogą one być pokryte bakteriami lub innymi zanieczyszczeniami. Nigdy nie ma gwarancji, że zostały one wcześniej umyte, więc niezależnie od tego, czy kupujesz je w sklepie czy na bazarku, pamiętaj o ich dokładnym wypłukaniu.
Sałata
Warzywa liściaste są główną przyczyną chorób przenoszonych przez żywność. Dlatego sałatę należy dokładnie umyć, a następnie wywirować w suszarce do sałaty. Jeśli masz taką możliwość, możesz również zakupić sałatę pakowaną, która została uprzednio umyta. Jednak i ją – dla pewności – warto jeszcze raz opłukać.
Świeże zioła
Wydawać by się mogło, że świeże zioła które mamy w kuchni są czyste, jednak mogą one zbierać kurz i inne zanieczyszczenia z domu. Warto zatem delikatnie opłukać je wodą przed użyciem. Można je następnie odsączyć na papierowym ręczniku.
Owoce morza
Jeśli nie chcesz poczuć chrzęstu piasku w swojej buzi, pamiętaj, aby zawsze dokładnie płukać muszle i inne owoce morza.
Fasola w puszce
Płyn, w którym pływa fasola, nie jest nam do niczego potrzebny, dlatego go wylewamy. Warto jednak opłukać następnie fasolę, by pozbyć się resztek płynu. Jest on bowiem bogaty w sód, który w nadmiarze może nam zaszkodzić. A dodatkowa wilgoć w fasoli może spowodować, że przygotowywane przez nas danie nie będzie już tak smaczne.
Ryż
Doskonaląc swoje umiejętności kulinarne, powinnaś wiedzieć, że ryż należy wypłukać przez ugotowaniem. Dzięki temu będzie on bardziej puszysty, a mniej chrupiący.
Źródło: EatThis
Polecamy
Domagają się nowelizacji „rozporządzenia sklepikowego”. Aktywiści: ponad 17 proc. uczniów dyskryminowanych z uwagi na dietę
Jakie napoje i jedzenie do szkoły warto przygotować dla dziecka?
Salmonella i cała rzesza innych groźnych bakterii w mięsie drobiowym z Lidla. „To powinno stanowić wielki alarm”
Najlepsze sosy do dań z grilla — nie tylko sos czosnkowy
się ten artykuł?