Przejdź do treści

A na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci… pizza margherita? Wypróbujcie przepis Moniki Mrozowskiej

Monika Mrozowska
Monika Mrozowska: "To zdrowie powinno być priorytetem, a nie kaloryfer na brzuchu za wszelką cenę" / MWMedia, fot. Paweł Wrzecion
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Monika Mrozowska dawniej znana była przede wszystkim jako gwiazda serialu „Rodzina zastępcza”. Dzisiaj to nie tylko aktorka, ale i promotorka zdrowego trybu życia, przede wszystkim ekologicznego odżywiania. Tym razem na swoim Instagramie zaproponowała przepis na nietypowe drugie śniadanie dla dzieci – zdrową wersję pizzy margherity. 

Monika Mrozowska niemal 20 lat temu przeszła na wegetarianizm. Jak wspomina, wtedy wzbudzało to wiele zdziwionych komentarzy i pytań o to, dlaczego przeszła na taką „dietę”. Ona za to podkreśla, że to nie żadna dieta, a zdrowy styl życia, dzięki któremu może „odrobinę oszukiwać zegar biologiczny„. Co więcej, to sposób odżywiania łaskawszy dla środowiska i bardziej ekologiczny. Mrozowska postawiła więc nie tylko kontynuować swoją karierę aktorską, ale i poświecić się i temu, co tak bardzo lubi – zdrowemu odżywianiu. Prowadzi warsztaty kulinarne, pisze książki, a na Instagramie przedstawia, jak ten ekologiczny styl życia wygląda u niej na co dzień. Ostatnio przyznała, że jej dzieci dostają na śniadanie… pizzę, ale oczywiście w lżejszej wersji. Sprawdźcie, jak ją przygotować w domu!

Monika Mrozowska w ciąży

Pizza margherita wg Moniki Mrozowskiej: składniki

Składniki na 2 średnie pizze:

Dodatki:

  • 2 mozzarelle
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta cukru trzcinowego
  • szczypta soli

Pizza margherita wg Moniki Mrozowskiej: sposób przygotowania

Zalej drożdże ciepłą wodą, dodaj cukier trzcinowy i wymieszaj. Następnie dodaj przesianą mąkę, sól i zagnieć ciasto. Odstaw je na minimum 40 minut do wyrośnięcia, a następnie ponownie zagniataj.

Nagrzej piekarnik do maksimum – u Moniki Mrozowskiej było to 250ºC, w opcji góra i dół. Podziel ciasto na dwie części, rozwałkuj na cienkie blaty i przełóż na blachę do pieczenia.

Przecier połącz z ziołami, cukrem, oliwą z oliwek i solą. Dokładnie wymieszaj, a następnie wylej połowę sosu na jeden z blatów, który jest na blasze. Dodaj kawałki porwanej mozzarelli i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 10 minut. I gotowe!

View this post on Instagram

Dzień dobry w ten piękny, piątkowy poranek! ? Często pytacie się mnie, co poza kanapkami można przygotować dzieciakom na drugie śniadanie do szkoły? Po pierwsze uważam, że dobra kanapka wcale nie jest taka zła ? U nas sprawdzają się takie z razowego pieczywa z hummusem we wszystkich odmianach, domowymi pastami ( np. pesto) czy innymi smarowidłami. Lubimy też grillowany ser halumi ?, który kilka minut podpiekamy w piekarniku, aż się przyrumieni, do lunch box’ów dorzucamy koktajlowe pomidory, słupki ogórka, winogrona, śliwki, kawałki jabłek ( np. kortlandów ?)… Ogólne wszystko to, na co akurat mamy ochotę ?‍♀️ Ale…totalnym hitem w naszym domu na „drugie śniadanie” jest … pizza margherita! ( spokojnie, zazwyczaj piekę ją dzień wcześniej ??). Przygotowuję ją albo z mąki pszennej razowej, albo z orkiszu. Dodaję sos pomidorowy, mozarellę i gotowe! Jest pyszna również na zimno. A moje dziewczyny zabierają do szkoły po kilka kawałków, bo… to „drugie śniadanie” cieszy się już popularnością nawet wśród ich koleżanek ???Przepis zostawiłam Wam na drugim zdjęciu ?, bo gdy tylko pojawia się pizza, od razu są pytania o przepis ??❤️ @juiceplus_pl #dziendobry #śniadanie #drugiesniadanie #przepis #recipe #zdrowakuchnia #zdrowesniadanie #healthybreakfast #healthyfood #naturalnesuplementy #naturalneprodukty #mama #mother #mamaicorka #motheranddaughter #coreczka #coreczkamamusi #mommysgirl #mygirl #mylove #zakapior ?

A post shared by Monika Mrozowska (@monikakingamrozowska) on

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie

Pasta z fasoli na patelni

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Zjedz komosę na śniadanie!

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!

owsianka na wodzie

Owsianka na wodzie – jak przygotować zdrowe śniadanie?

Idealna przekąska na imprezę – orzeźwiające spring rollsy z krewetkami i pomelo

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Wieczór z filmami? Polecamy zdrowe przekąski do pochrupania

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami! Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami – słodkie i pełne witamin śniadanie na lepszy humor