A na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci… pizza margherita? Wypróbujcie przepis Moniki Mrozowskiej
się ten artykuł?
Monika Mrozowska dawniej znana była przede wszystkim jako gwiazda serialu „Rodzina zastępcza”. Dzisiaj to nie tylko aktorka, ale i promotorka zdrowego trybu życia, przede wszystkim ekologicznego odżywiania. Tym razem na swoim Instagramie zaproponowała przepis na nietypowe drugie śniadanie dla dzieci – zdrową wersję pizzy margherity.
Monika Mrozowska niemal 20 lat temu przeszła na wegetarianizm. Jak wspomina, wtedy wzbudzało to wiele zdziwionych komentarzy i pytań o to, dlaczego przeszła na taką „dietę”. Ona za to podkreśla, że to nie żadna dieta, a zdrowy styl życia, dzięki któremu może „odrobinę oszukiwać zegar biologiczny„. Co więcej, to sposób odżywiania łaskawszy dla środowiska i bardziej ekologiczny. Mrozowska postawiła więc nie tylko kontynuować swoją karierę aktorską, ale i poświecić się i temu, co tak bardzo lubi – zdrowemu odżywianiu. Prowadzi warsztaty kulinarne, pisze książki, a na Instagramie przedstawia, jak ten ekologiczny styl życia wygląda u niej na co dzień. Ostatnio przyznała, że jej dzieci dostają na śniadanie… pizzę, ale oczywiście w lżejszej wersji. Sprawdźcie, jak ją przygotować w domu!
Pizza margherita wg Moniki Mrozowskiej: składniki
Składniki na 2 średnie pizze:
- 10 g drożdży
- około 100 ml ciepłej wody
- 1 szklanka mąki pszennej razowej graham
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru trzcinowego
Dodatki:
- 2 mozzarelle
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta cukru trzcinowego
- szczypta soli
Pizza margherita wg Moniki Mrozowskiej: sposób przygotowania
Zalej drożdże ciepłą wodą, dodaj cukier trzcinowy i wymieszaj. Następnie dodaj przesianą mąkę, sól i zagnieć ciasto. Odstaw je na minimum 40 minut do wyrośnięcia, a następnie ponownie zagniataj.
Nagrzej piekarnik do maksimum – u Moniki Mrozowskiej było to 250ºC, w opcji góra i dół. Podziel ciasto na dwie części, rozwałkuj na cienkie blaty i przełóż na blachę do pieczenia.
Przecier połącz z ziołami, cukrem, oliwą z oliwek i solą. Dokładnie wymieszaj, a następnie wylej połowę sosu na jeden z blatów, który jest na blasze. Dodaj kawałki porwanej mozzarelli i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 10 minut. I gotowe!