3 min.
A na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci… pizza margherita? Wypróbujcie przepis Moniki Mrozowskiej

Monika Mrozowska: "To zdrowie powinno być priorytetem, a nie kaloryfer na brzuchu za wszelką cenę" / MWMedia, fot. Paweł Wrzecion
Monika Mrozowska dawniej znana była przede wszystkim jako gwiazda serialu „Rodzina zastępcza”. Dzisiaj to nie tylko aktorka, ale i promotorka zdrowego trybu życia, przede wszystkim ekologicznego odżywiania. Tym razem na swoim Instagramie zaproponowała przepis na nietypowe drugie śniadanie dla dzieci – zdrową wersję pizzy margherity.
Spis treści
Monika Mrozowska niemal 20 lat temu przeszła na wegetarianizm. Jak wspomina, wtedy wzbudzało to wiele zdziwionych komentarzy i pytań o to, dlaczego przeszła na taką „dietę”. Ona za to podkreśla, że to nie żadna dieta, a zdrowy styl życia, dzięki któremu może „odrobinę oszukiwać zegar biologiczny„. Co więcej, to sposób odżywiania łaskawszy dla środowiska i bardziej ekologiczny. Mrozowska postawiła więc nie tylko kontynuować swoją karierę aktorską, ale i poświecić się i temu, co tak bardzo lubi – zdrowemu odżywianiu. Prowadzi warsztaty kulinarne, pisze książki, a na Instagramie przedstawia, jak ten ekologiczny styl życia wygląda u niej na co dzień. Ostatnio przyznała, że jej dzieci dostają na śniadanie… pizzę, ale oczywiście w lżejszej wersji. Sprawdźcie, jak ją przygotować w domu!
Pizza margherita wg Moniki Mrozowskiej: składniki
Składniki na 2 średnie pizze:
- 10 g drożdży
- około 100 ml ciepłej wody
- 1 szklanka mąki pszennej razowej graham
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru trzcinowego
Dodatki:
- 2 mozzarelle
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta cukru trzcinowego
- szczypta soli
Pizza margherita wg Moniki Mrozowskiej: sposób przygotowania
Zalej drożdże ciepłą wodą, dodaj cukier trzcinowy i wymieszaj. Następnie dodaj przesianą mąkę, sól i zagnieć ciasto. Odstaw je na minimum 40 minut do wyrośnięcia, a następnie ponownie zagniataj.
Nagrzej piekarnik do maksimum – u Moniki Mrozowskiej było to 250ºC, w opcji góra i dół. Podziel ciasto na dwie części, rozwałkuj na cienkie blaty i przełóż na blachę do pieczenia.
Przecier połącz z ziołami, cukrem, oliwą z oliwek i solą. Dokładnie wymieszaj, a następnie wylej połowę sosu na jeden z blatów, który jest na blasze. Dodaj kawałki porwanej mozzarelli i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 10 minut. I gotowe!
Zobacz także
Poleć artykuł koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

02.06.2023
„Dziś wiem, jak bardzo odłączone od siebie i swoich ciał są osoby zmagające się z ortoreksją. To nie ma prawa skończyć się dobrze” – mówi Ola

20.04.2023
„Agencje modelingowe mają wobec dziewczyn odczłowieczające oczekiwania” – mówi eksmodelka i psycholożka Kaja Funez-Sokoła

05.04.2023
„Poza uzależnieniem kawa może zwiększać ryzyko wystąpienia stanów lękowych”. O wpływie kofeiny i nietolerancji kawy mówi dietetyczka Magdalena Czyrynda-Koleda

03.04.2023