Przejdź do treści

7 produktów, które źle przechowujesz. Sprawdź, jakie błędy popełniasz

Produkty, które źle przechowujesz / unsplash
Produkty, które źle przechowujesz / unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

„Przechowywanie żywności to wiedza tak podstawowa, a jednocześnie tak niedostępna, że aż trudno uwierzyć, że tak mało specjalistów o tym głośno mówi” – pisze Zuzanna Wędołowska na swoim profilu @zuzia_i_szpinakozerca na Instagramie. Jak więc przechowywać produkty w naszej kuchni? Ekspertka wyjaśnia.

Przechowywanie produktów w kuchni

„Mam inżyniera z technologii żywienia człowieka, a nie wiedziałam, że cebula produkuje etylen, przez co może negatywnie wpływać na przechowywanie takich warzyw jak ziemniaki czy kapusta” – pisze Zuzanna Wędołowska na swoim profilu na Instagramie, dodając, że do niedawna nie wiedziała np. też tego, że najwyższa półka w lodówce to ta najcieplejsza.

„Nie wstydźcie się zatem, jeśli popełniacie te błędy. Nie ma w tym nic zaskakującego. Ale jest coś, co możemy zrobić” – wyjaśnia ekspertka, podając kilka przykładów:

  1. Powoli wprowadzajmy zmiany w swojej kuchni, by popełniać jak najmniej błędów i zyskać na dobrym przechowywaniu żywności.
  2. Przekazujmy tę wiedzę dalej naszym dzieciom.

Dalej Zuzanna Wędołowska pisze o trzech podstawowych korzyściach płynących z prawidłowego przechowywania żywności:

  1. Żywność jest bezpieczna (dotyczy szczególnie produktów odzwierzęcych, surowych, wymagających obróbki termicznej).
  2. Mniej jedzenia się psuje, a co za tym idzie marnujemy mniej i wydajemy na nie mniej pieniędzy.
  3. Jedzenie jest po prostu smaczniejsze! To czasami tylko, a czasami aż tyle. Szczególnie w kontekście dzieci, które właśnie smakiem warzyw i owoców najłatwiej skusić do konsumpcji.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Produkty, które źle przechowujemy

Zastanawiasz się, czy produkty spożywcze w twojej kuchni są przechowywane w odpowiedni sposób? Zuzanna Wędołowska podaje 7 przykładów sytuacji, w których najczęściej popełniamy błędy.

  1. Pomidory w lodówce
    „Zbiór pomidorów na cele handlowe odbywa się, zanim osiągną one całkowitą dojrzałość. Jeśli umieścimy je w lodówce, jest duża szansa, że nie rozwiną pełni aromatu i słodkości oraz staną się mączyste. Do momentu osiągnięcia dojrzałości, przechowuj pomidory na blacie, w koszyku lub papierowej torbie” – wyjaśnia ekspertka.
  2. Ziemniaki z cebulą
    „Choć ziemniaki dobrze smakują z cebulką, to niekoniecznie lubią być obok siebie przechowywane. Cebula emituje etylen (hormon roślinny odpowiedzialny za dojrzewanie owoców), który powoduje kiełkowanie ziemniaków. Żeby temu zapobiec, lepiej je trzymać z dala od siebie” – pisze Zuzanna Wędołowska.
  3. Truskawki na blacie
    „Truskawki nie dojrzewają po zbiorze, więc podczas przechowywania już tylko tracą na jakości i smaku. Oczywiście, najlepsza są truskawki jedzone prosto z krzaczka, ale jeśli chcemy je przechowywać na dłużej, to najlepiej trzymać je w lodówce. Nieumyte truskawki umieść w zamykanym pojemniku przykryte kawałkiem ręcznika papierowego, który będzie chłonął wodę. Dzięki temu truskawki nie będą pleśnieć” – wyjaśnia dietetyczka.
  4. Surowe mięso na najwyższej półce w lodówce
    „Mięso, jak i inne produkty, które szybko się psują, powinny być przechowywane na dolnej półce w lodówce, gdzie panuje najniższa temperatura. Umieszczone na wyższych półkach będą się psuły szybciej. Surowe mięso zawsze trzymaj w zamykanym pojemniku. Dzięki temu zabezpieczysz przed potencjalnym kontaktem z bakteriami sąsiadujące produkty gotowe do spożycia” – dodaje Zuzanna Wędołowska.
  5. Ryż i kasze w otwartych opakowaniach
    „Takie przechowywanie przyspiesza proces utlenienia się tłuszczów, szczególnie w kaszach i brązowym ryżu. Do tego jest większe prawdopodobieństwo, że przechowując je w ten sposób, przed nami dobiorą się do nich insekty. Przechowuj kasze i ryż w zamkniętych pojemnikach, w suchym i chłodnym miejscu” – wyjaśnia dietetyczka.
  6. Jabłka razem z kalafiorem, kapustą czy brukselką
    „Jabłka, szczególnie te dojrzałe i obite, produkują bardzo dużo etylenu. Warzywa liściaste i kapustne w jego obecności żółkną i psują się szybciej. Jeśli chcesz przechowywać jabłka w lodówce, trzymaj je w woreczku foliowym, w oddaleniu od warzyw wrażliwych na etylen” – pisze ekspertka.
  7. Orzechy i nasiona w szafce
    „Orzechy i nasiona (słonecznik, pestki dyni) zachowają więcej wartości odżywczych i będą dłużej świeższe, gdy będą przechowywane w lodówce. Najlepiej umieścić je w szklanym słoiczku na drzwiach lodówki. Podobnie możesz zrobić z prażonymi nasionami po ich ostudzeniu” – dodaje dietetyczka.

„Wyeliminowanie kilku błędów może znacząco poprawić świeżość produktów i sprawić, że będziemy mniej wyrzucać (jedzenia i pieniędzy)” – podsumowuje Zuzanna Wędołowska.

Zuzanna Wędołowska – kim jest?

Zuzanna Wędołowska jest dietetyczką i psycholożką, mamą Szpinakożercy, specjalistką od żywienia dzieci na każdym etapie życia. „Chcę pokazać ci, że również twoje dziecko może zostać prawdziwym małym smakoszem, a wasze wspólne posiłki mogą stać się najmilszym elementem każdego dnia” – pisze ekspertka na swoim blogu szpinakrobibleee.pl.

Zuzanna Wędołowska jest też aktywna w mediach społecznościowych. Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 51 tysięcy osób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

31-latka wzięła jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. "Nie godzę się na nazywanie wyjmowania rzeczy ze śmietnika kradzieżą"

31-latka wyjęła ze śmietnika jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. „Nie godzę się na nazywanie tego kradzieżą”

Bez marnowania. Kuchnia zero waste / pexels

Zostało ci mięso i warzywa z rosołu? Oto, jak możesz je wykorzystać

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Dynia nie lubi chłodu lodówki

Czy wiesz, że dynia nie lubi chłodu lodówki? Sylwia Majcher podpowiada, jak prawidłowo przechowywać to warzywo

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekspertki z Czytamy Etykiety i Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekoaktywistki: Agnieszka Pocztarska i Jagna Niedzielska

„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni

Z zero waste też można przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła o sygnałach, że przeholowaliśmy

Z zero waste też można przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła o sygnałach, że przeholowaliśmy

Czy jedzenie na wynos może być niebezpieczne? Odpowiada Mama Chemik

Czy jedzenie na wynos może być niebezpieczne? Odpowiada Mama Chemik

Artykuły spożywcze - koronawirus

Pandemia koronawirusa sprawia, że zdarza nam się kupić więcej, niż potrzebujemy. Jak nie marnować jedzenia? Podpowiada dietetyczka

Jagna Niedzielska

Jabłka i gruszki – jak je przechowywać, żeby były jak najdłużej dobre do spożycia? Radzi Jagna Niedzielska

Facebook / Paulina Górska

„Musi Pani podpisać formularz, w którym deklaruje, że jak Pani zachoruje od kranówki, to nie zostaniemy pozwani”. Jak to jest w końcu z tą kranówką?

Nie marnuj jedzenia! Zrób błyskawiczne pesto z natki

Nie marnuj jedzenia! Kotleciki z resztek po wyciskaniu soków

Quiche – klasyka francuskiej kuchni, która syci i zachwyca smakiem. Przepisy

Berberys – zastosowanie w kuchni, kosmetologii i suplementach diety

Czym jest inozytol i czy jego stosowanie jest bezpieczne? Inozytol a zespół policystycznych jajników

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

×