5 min.
7 produktów, które źle przechowujesz. Sprawdź, jakie błędy popełniasz

Produkty, które źle przechowujesz / unsplash
„Przechowywanie żywności to wiedza tak podstawowa, a jednocześnie tak niedostępna, że aż trudno uwierzyć, że tak mało specjalistów o tym głośno mówi” – pisze Zuzanna Wędołowska na swoim profilu @zuzia_i_szpinakozerca na Instagramie. Jak więc przechowywać produkty w naszej kuchni? Ekspertka wyjaśnia.
Spis treści
Przechowywanie produktów w kuchni
„Mam inżyniera z technologii żywienia człowieka, a nie wiedziałam, że cebula produkuje etylen, przez co może negatywnie wpływać na przechowywanie takich warzyw jak ziemniaki czy kapusta” – pisze Zuzanna Wędołowska na swoim profilu na Instagramie, dodając, że do niedawna nie wiedziała np. też tego, że najwyższa półka w lodówce to ta najcieplejsza.
„Nie wstydźcie się zatem, jeśli popełniacie te błędy. Nie ma w tym nic zaskakującego. Ale jest coś, co możemy zrobić” – wyjaśnia ekspertka, podając kilka przykładów:
- Powoli wprowadzajmy zmiany w swojej kuchni, by popełniać jak najmniej błędów i zyskać na dobrym przechowywaniu żywności.
- Przekazujmy tę wiedzę dalej naszym dzieciom.
Dalej Zuzanna Wędołowska pisze o trzech podstawowych korzyściach płynących z prawidłowego przechowywania żywności:
- Żywność jest bezpieczna (dotyczy szczególnie produktów odzwierzęcych, surowych, wymagających obróbki termicznej).
- Mniej jedzenia się psuje, a co za tym idzie marnujemy mniej i wydajemy na nie mniej pieniędzy.
- Jedzenie jest po prostu smaczniejsze! To czasami tylko, a czasami aż tyle. Szczególnie w kontekście dzieci, które właśnie smakiem warzyw i owoców najłatwiej skusić do konsumpcji.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Produkty, które źle przechowujemy
Zastanawiasz się, czy produkty spożywcze w twojej kuchni są przechowywane w odpowiedni sposób? Zuzanna Wędołowska podaje 7 przykładów sytuacji, w których najczęściej popełniamy błędy.
- Pomidory w lodówce
„Zbiór pomidorów na cele handlowe odbywa się, zanim osiągną one całkowitą dojrzałość. Jeśli umieścimy je w lodówce, jest duża szansa, że nie rozwiną pełni aromatu i słodkości oraz staną się mączyste. Do momentu osiągnięcia dojrzałości, przechowuj pomidory na blacie, w koszyku lub papierowej torbie” – wyjaśnia ekspertka. - Ziemniaki z cebulą
„Choć ziemniaki dobrze smakują z cebulką, to niekoniecznie lubią być obok siebie przechowywane. Cebula emituje etylen (hormon roślinny odpowiedzialny za dojrzewanie owoców), który powoduje kiełkowanie ziemniaków. Żeby temu zapobiec, lepiej je trzymać z dala od siebie” – pisze Zuzanna Wędołowska. - Truskawki na blacie
„Truskawki nie dojrzewają po zbiorze, więc podczas przechowywania już tylko tracą na jakości i smaku. Oczywiście, najlepsza są truskawki jedzone prosto z krzaczka, ale jeśli chcemy je przechowywać na dłużej, to najlepiej trzymać je w lodówce. Nieumyte truskawki umieść w zamykanym pojemniku przykryte kawałkiem ręcznika papierowego, który będzie chłonął wodę. Dzięki temu truskawki nie będą pleśnieć” – wyjaśnia dietetyczka. - Surowe mięso na najwyższej półce w lodówce
„Mięso, jak i inne produkty, które szybko się psują, powinny być przechowywane na dolnej półce w lodówce, gdzie panuje najniższa temperatura. Umieszczone na wyższych półkach będą się psuły szybciej. Surowe mięso zawsze trzymaj w zamykanym pojemniku. Dzięki temu zabezpieczysz przed potencjalnym kontaktem z bakteriami sąsiadujące produkty gotowe do spożycia” – dodaje Zuzanna Wędołowska. - Ryż i kasze w otwartych opakowaniach
„Takie przechowywanie przyspiesza proces utlenienia się tłuszczów, szczególnie w kaszach i brązowym ryżu. Do tego jest większe prawdopodobieństwo, że przechowując je w ten sposób, przed nami dobiorą się do nich insekty. Przechowuj kasze i ryż w zamkniętych pojemnikach, w suchym i chłodnym miejscu” – wyjaśnia dietetyczka. - Jabłka razem z kalafiorem, kapustą czy brukselką
„Jabłka, szczególnie te dojrzałe i obite, produkują bardzo dużo etylenu. Warzywa liściaste i kapustne w jego obecności żółkną i psują się szybciej. Jeśli chcesz przechowywać jabłka w lodówce, trzymaj je w woreczku foliowym, w oddaleniu od warzyw wrażliwych na etylen” – pisze ekspertka. - Orzechy i nasiona w szafce
„Orzechy i nasiona (słonecznik, pestki dyni) zachowają więcej wartości odżywczych i będą dłużej świeższe, gdy będą przechowywane w lodówce. Najlepiej umieścić je w szklanym słoiczku na drzwiach lodówki. Podobnie możesz zrobić z prażonymi nasionami po ich ostudzeniu” – dodaje dietetyczka.
„Wyeliminowanie kilku błędów może znacząco poprawić świeżość produktów i sprawić, że będziemy mniej wyrzucać (jedzenia i pieniędzy)” – podsumowuje Zuzanna Wędołowska.
Zuzanna Wędołowska – kim jest?
Zuzanna Wędołowska jest dietetyczką i psycholożką, mamą Szpinakożercy, specjalistką od żywienia dzieci na każdym etapie życia. „Chcę pokazać ci, że również twoje dziecko może zostać prawdziwym małym smakoszem, a wasze wspólne posiłki mogą stać się najmilszym elementem każdego dnia” – pisze ekspertka na swoim blogu szpinakrobibleee.pl.
Zuzanna Wędołowska jest też aktywna w mediach społecznościowych. Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 51 tysięcy osób.
Wyświetl ten post na Instagramie
Udostępnij!
Zobacz także

„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni

„Starsi może i biorą foliówki, ale rzadko kiedy wyrzucą jedzenie do kosza”. Ekspertka od zero waste podpowiada, czego możemy nauczyć się od starszego pokolenia

„Musi Pani podpisać formularz, w którym deklaruje, że jak Pani zachoruje od kranówki, to nie zostaniemy pozwani”. Jak to jest w końcu z tą kranówką?
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022