Przejdź do treści

7 produktów, które źle przechowujesz. Sprawdź, jakie błędy popełniasz

Produkty, które źle przechowujesz / unsplash
Produkty, które źle przechowujesz / unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

„Przechowywanie żywności to wiedza tak podstawowa, a jednocześnie tak niedostępna, że aż trudno uwierzyć, że tak mało specjalistów o tym głośno mówi” – pisze Zuzanna Wędołowska na swoim profilu @zuzia_i_szpinakozerca na Instagramie. Jak więc przechowywać produkty w naszej kuchni? Ekspertka wyjaśnia.

Przechowywanie produktów w kuchni

„Mam inżyniera z technologii żywienia człowieka, a nie wiedziałam, że cebula produkuje etylen, przez co może negatywnie wpływać na przechowywanie takich warzyw jak ziemniaki czy kapusta” – pisze Zuzanna Wędołowska na swoim profilu na Instagramie, dodając, że do niedawna nie wiedziała np. też tego, że najwyższa półka w lodówce to ta najcieplejsza.

„Nie wstydźcie się zatem, jeśli popełniacie te błędy. Nie ma w tym nic zaskakującego. Ale jest coś, co możemy zrobić” – wyjaśnia ekspertka, podając kilka przykładów:

  1. Powoli wprowadzajmy zmiany w swojej kuchni, by popełniać jak najmniej błędów i zyskać na dobrym przechowywaniu żywności.
  2. Przekazujmy tę wiedzę dalej naszym dzieciom.

Dalej Zuzanna Wędołowska pisze o trzech podstawowych korzyściach płynących z prawidłowego przechowywania żywności:

  1. Żywność jest bezpieczna (dotyczy szczególnie produktów odzwierzęcych, surowych, wymagających obróbki termicznej).
  2. Mniej jedzenia się psuje, a co za tym idzie marnujemy mniej i wydajemy na nie mniej pieniędzy.
  3. Jedzenie jest po prostu smaczniejsze! To czasami tylko, a czasami aż tyle. Szczególnie w kontekście dzieci, które właśnie smakiem warzyw i owoców najłatwiej skusić do konsumpcji.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Produkty, które źle przechowujemy

Zastanawiasz się, czy produkty spożywcze w twojej kuchni są przechowywane w odpowiedni sposób? Zuzanna Wędołowska podaje 7 przykładów sytuacji, w których najczęściej popełniamy błędy.

  1. Pomidory w lodówce
    „Zbiór pomidorów na cele handlowe odbywa się, zanim osiągną one całkowitą dojrzałość. Jeśli umieścimy je w lodówce, jest duża szansa, że nie rozwiną pełni aromatu i słodkości oraz staną się mączyste. Do momentu osiągnięcia dojrzałości, przechowuj pomidory na blacie, w koszyku lub papierowej torbie” – wyjaśnia ekspertka.
  2. Ziemniaki z cebulą
    „Choć ziemniaki dobrze smakują z cebulką, to niekoniecznie lubią być obok siebie przechowywane. Cebula emituje etylen (hormon roślinny odpowiedzialny za dojrzewanie owoców), który powoduje kiełkowanie ziemniaków. Żeby temu zapobiec, lepiej je trzymać z dala od siebie” – pisze Zuzanna Wędołowska.
  3. Truskawki na blacie
    „Truskawki nie dojrzewają po zbiorze, więc podczas przechowywania już tylko tracą na jakości i smaku. Oczywiście, najlepsza są truskawki jedzone prosto z krzaczka, ale jeśli chcemy je przechowywać na dłużej, to najlepiej trzymać je w lodówce. Nieumyte truskawki umieść w zamykanym pojemniku przykryte kawałkiem ręcznika papierowego, który będzie chłonął wodę. Dzięki temu truskawki nie będą pleśnieć” – wyjaśnia dietetyczka.
  4. Surowe mięso na najwyższej półce w lodówce
    „Mięso, jak i inne produkty, które szybko się psują, powinny być przechowywane na dolnej półce w lodówce, gdzie panuje najniższa temperatura. Umieszczone na wyższych półkach będą się psuły szybciej. Surowe mięso zawsze trzymaj w zamykanym pojemniku. Dzięki temu zabezpieczysz przed potencjalnym kontaktem z bakteriami sąsiadujące produkty gotowe do spożycia” – dodaje Zuzanna Wędołowska.
  5. Ryż i kasze w otwartych opakowaniach
    „Takie przechowywanie przyspiesza proces utlenienia się tłuszczów, szczególnie w kaszach i brązowym ryżu. Do tego jest większe prawdopodobieństwo, że przechowując je w ten sposób, przed nami dobiorą się do nich insekty. Przechowuj kasze i ryż w zamkniętych pojemnikach, w suchym i chłodnym miejscu” – wyjaśnia dietetyczka.
  6. Jabłka razem z kalafiorem, kapustą czy brukselką
    „Jabłka, szczególnie te dojrzałe i obite, produkują bardzo dużo etylenu. Warzywa liściaste i kapustne w jego obecności żółkną i psują się szybciej. Jeśli chcesz przechowywać jabłka w lodówce, trzymaj je w woreczku foliowym, w oddaleniu od warzyw wrażliwych na etylen” – pisze ekspertka.
  7. Orzechy i nasiona w szafce
    „Orzechy i nasiona (słonecznik, pestki dyni) zachowają więcej wartości odżywczych i będą dłużej świeższe, gdy będą przechowywane w lodówce. Najlepiej umieścić je w szklanym słoiczku na drzwiach lodówki. Podobnie możesz zrobić z prażonymi nasionami po ich ostudzeniu” – dodaje dietetyczka.

„Wyeliminowanie kilku błędów może znacząco poprawić świeżość produktów i sprawić, że będziemy mniej wyrzucać (jedzenia i pieniędzy)” – podsumowuje Zuzanna Wędołowska.

Zuzanna Wędołowska – kim jest?

Zuzanna Wędołowska jest dietetyczką i psycholożką, mamą Szpinakożercy, specjalistką od żywienia dzieci na każdym etapie życia. „Chcę pokazać ci, że również twoje dziecko może zostać prawdziwym małym smakoszem, a wasze wspólne posiłki mogą stać się najmilszym elementem każdego dnia” – pisze ekspertka na swoim blogu szpinakrobibleee.pl.

Zuzanna Wędołowska jest też aktywna w mediach społecznościowych. Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 51 tysięcy osób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bez marnowania. Kuchnia zero waste / pexels

Zostało ci mięso i warzywa z rosołu? Oto, jak możesz je wykorzystać

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Dynia nie lubi chłodu lodówki

Czy wiesz, że dynia nie lubi chłodu lodówki? Sylwia Majcher podpowiada, jak prawidłowo przechowywać to warzywo

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekspertki z Czytamy Etykiety i Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekoaktywistki: Agnieszka Pocztarska i Jagna Niedzielska

„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni

Z zero waste też można przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła o sygnałach, że przeholowaliśmy

Z zero waste też można przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła o sygnałach, że przeholowaliśmy

Czy jedzenie na wynos może być niebezpieczne? Odpowiada Mama Chemik

Czy jedzenie na wynos może być niebezpieczne? Odpowiada Mama Chemik

Artykuły spożywcze - koronawirus

Pandemia koronawirusa sprawia, że zdarza nam się kupić więcej, niż potrzebujemy. Jak nie marnować jedzenia? Podpowiada dietetyczka

Jagna Niedzielska

Jabłka i gruszki – jak je przechowywać, żeby były jak najdłużej dobre do spożycia? Radzi Jagna Niedzielska

Facebook / Paulina Górska

„Musi Pani podpisać formularz, w którym deklaruje, że jak Pani zachoruje od kranówki, to nie zostaniemy pozwani”. Jak to jest w końcu z tą kranówką?

Nie marnuj jedzenia! Zrób błyskawiczne pesto z natki

Nie marnuj jedzenia! Kotleciki z resztek po wyciskaniu soków

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Uśmiech po marchewce, grymas po jarmużu. Brytyjscy naukowcy sprawdzili preferencje żywieniowe nienarodzonych dzieci

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×