Przejdź do treści

Zostało ci mięso i warzywa z rosołu? Oto, jak możesz je wykorzystać

Bez marnowania. Kuchnia zero waste / pexels
Bez marnowania. Kuchnia zero waste / pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Rosół to nasza narodowa potrawa – jest pyszny, aromatyczny i stanowi bazę wielu dań. To idealne jedzenie w stylu zero waste – wywar stanowi smaczną podstawę kolejnej zupy, a z mięsa i warzyw można zrobić drugie danie lub pastę kanapkową. Anna Lena Lesz w swojej książce „Bez marnowania. Kuchnia zero waste” przedstawia proste przepisy na potrawy wykorzystujące mięso i warzywa pozostałe po gotowaniu rosołu. Potrawy są łatwe do wykonania i… smaczne! Mamy dla was kilka przepisów! 

Przedstawione przepisy pochodzą z książki autorstwa Anny Leny Lesz „Bez marnowania. Kuchnia zero waste” (Wydawnictwo RM), którą Hello Zdrowie objęło swoim patronatem medialnym. 

Pierogi z resztkami z rosołu

Z tego dania Polska słynie na całym świecie. Można je przygotować na słodko i wytrawnie. Ilu kucharzy, tyle pomysłów. Oto przepis na pierogi z nadzieniem z mięsa i warzyw, które pozostaną nam po ugotowaniu rosołu. Celowo nie podajemy liczby pierogów, bo zależy ona od tego, jak grubo rozwałkujemy ciasto i jak duże pierogi ulepimy.

Składniki:

Farsz:

  • 330 g ugotowanego mięsa z rosołu,
  • 270 g ugotowanych warzyw z rosołu,
  • 2 cebule,
  • masło,
  • sól, pieprz i odrobina majeranku.

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 240–260 ml gorącej wody,
  • sól.

Wykonanie:

Farsz:

  1. Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na maśle.
  2. Mięso i warzywa z rosołu zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  3. Do zmielonej masy dodaj podsmażoną cebulę i przypraw do smaku.

Ciasto:

  1. Wymieszaj ze sobą mąkę i sól, dodaj olej i stopniowo dolewaj gorącą wodę.
  2. Ciasto mieszaj łyżką, a gdy nieco ostygnie, wyrób je ręcznie. Powinno być elastyczne i gładkie.
  3. Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj na niej ciasto. Powinno być nieco grubsze od klasycznego ciasta na pierogi.
  4. Za pomocą szklanki wykrój krążki z ciasta, włóż do nich farsz i zlep je.
  5. Pierogi wkładaj do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną, zmniejsz ogień i gotuj je jeszcze 3–5 minut.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł

Pasta kanapkowa mięsna

Wilgotna i przepyszna – czego chcieć więcej? Jest doskonała na kanapki i tortille. Waga pasty zależy od ilości mięsa użytego do jej przygotowania. Za każdym razem możesz delikatnie modyfikować proporcje, tak aby całkowicie wykorzystać to, co zostało po ugotowaniu rosołu.

Składniki:

  • ugotowane mięso z rosołu,
  • 2 jajka na twardo,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka w proszku.

Wykonanie:
Wszystkie składniki włóż do blendera i dokładnie zmiksuj.

Klopsiki

Są delikatne i soczyste i – co najważniejsze – szybko się je robi. Podane z ziemniakami i surówką stworzą smaczne drugie danie. Przepis na mniej więcej 11 klopsików.

Składniki:

  • mięso z rosołu (przed ugotowaniem 1 kg),
  • warzywa z rosołu,
  • ½ cebuli,
  • 1–2 jajka,
  • kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz, tymianek,
  • tłuszcz do smażenia.

Wykonanie:

  1. Obierz mięso i posiekaj nożem.
  2. Warzywa rozdrobnij widelcem.
  3. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na oleju.
  4. Połącz ze sobą: mięso, warzywa, podsmażoną cebulę oraz przyprawy i wbij jajka. Całość wymieszaj ręką.
  5. Do masy dodaj kilka łyżek bułki tartej (tylko tyle, żeby z masy dało się
    uformować klopsiki).
  6. Uformuj klopsy w dłoniach, obtocz w bułce tartej i usmaż je na złoto z obu
    stron.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

31-latka wzięła jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. "Nie godzę się na nazywanie wyjmowania rzeczy ze śmietnika kradzieżą"

31-latka wyjęła ze śmietnika jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. „Nie godzę się na nazywanie tego kradzieżą”

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

Produkty, które źle przechowujesz / unsplash

7 produktów, które źle przechowujesz. Sprawdź, jakie błędy popełniasz

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Olej i patelnia

„Kanały skrywają wiele tajemnic. Jedną z nich są góry tłuszczu” – alarmuje biotechnolog Dawid Polak

owoce w siatce

To będą bardzo drogie święta. Sylwia Majcher podpowiada, na jakich produktach nie warto oszczędzać, a jakie można kupić taniej

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Dynia nie lubi chłodu lodówki

Czy wiesz, że dynia nie lubi chłodu lodówki? Sylwia Majcher podpowiada, jak prawidłowo przechowywać to warzywo

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Źródło: iStockPhoto

Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Czy data ważności zniknie z produktów spożywczych? Sylwia Majcher o możliwych zmianach

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekspertki z Czytamy Etykiety i Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekoaktywistki: Agnieszka Pocztarska i Jagna Niedzielska

„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni

Z zero waste też można przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła o sygnałach, że przeholowaliśmy

Z zero waste też można przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła o sygnałach, że przeholowaliśmy

Czy jedzenie na wynos może być niebezpieczne? Odpowiada Mama Chemik

Czy jedzenie na wynos może być niebezpieczne? Odpowiada Mama Chemik

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Bisfenol A (BPA ) – gdzie występuje, jak wpływa na zdrowie

Na tropie E-dodatków

Na tropie E-dodatków. Czy my naprawdę to jemy?

×