4 min.
Zostało ci mięso i warzywa z rosołu? Oto, jak możesz je wykorzystać

Bez marnowania. Kuchnia zero waste / pexels
01.07.2022
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Rosół to nasza narodowa potrawa – jest pyszny, aromatyczny i stanowi bazę wielu dań. To idealne jedzenie w stylu zero waste – wywar stanowi smaczną podstawę kolejnej zupy, a z mięsa i warzyw można zrobić drugie danie lub pastę kanapkową. Anna Lena Lesz w swojej książce „Bez marnowania. Kuchnia zero waste” przedstawia proste przepisy na potrawy wykorzystujące mięso i warzywa pozostałe po gotowaniu rosołu. Potrawy są łatwe do wykonania i… smaczne! Mamy dla was kilka przepisów!
Przedstawione przepisy pochodzą z książki autorstwa Anny Leny Lesz „Bez marnowania. Kuchnia zero waste” (Wydawnictwo RM), którą Hello Zdrowie objęło swoim patronatem medialnym.
Pierogi z resztkami z rosołu
Z tego dania Polska słynie na całym świecie. Można je przygotować na słodko i wytrawnie. Ilu kucharzy, tyle pomysłów. Oto przepis na pierogi z nadzieniem z mięsa i warzyw, które pozostaną nam po ugotowaniu rosołu. Celowo nie podajemy liczby pierogów, bo zależy ona od tego, jak grubo rozwałkujemy ciasto i jak duże pierogi ulepimy.
Składniki:
Farsz:
- 330 g ugotowanego mięsa z rosołu,
- 270 g ugotowanych warzyw z rosołu,
- 2 cebule,
- masło,
- sól, pieprz i odrobina majeranku.
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 240–260 ml gorącej wody,
- sól.
Wykonanie:
Farsz:
- Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na maśle.
- Mięso i warzywa z rosołu zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
- Do zmielonej masy dodaj podsmażoną cebulę i przypraw do smaku.
Ciasto:
- Wymieszaj ze sobą mąkę i sól, dodaj olej i stopniowo dolewaj gorącą wodę.
- Ciasto mieszaj łyżką, a gdy nieco ostygnie, wyrób je ręcznie. Powinno być elastyczne i gładkie.
- Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj na niej ciasto. Powinno być nieco grubsze od klasycznego ciasta na pierogi.
- Za pomocą szklanki wykrój krążki z ciasta, włóż do nich farsz i zlep je.
- Pierogi wkładaj do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną, zmniejsz ogień i gotuj je jeszcze 3–5 minut.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Pasta kanapkowa mięsna
Wilgotna i przepyszna – czego chcieć więcej? Jest doskonała na kanapki i tortille. Waga pasty zależy od ilości mięsa użytego do jej przygotowania. Za każdym razem możesz delikatnie modyfikować proporcje, tak aby całkowicie wykorzystać to, co zostało po ugotowaniu rosołu.
Składniki:
- ugotowane mięso z rosołu,
- 2 jajka na twardo,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- słodka papryka w proszku.
Wykonanie:
Wszystkie składniki włóż do blendera i dokładnie zmiksuj.
Klopsiki
Są delikatne i soczyste i – co najważniejsze – szybko się je robi. Podane z ziemniakami i surówką stworzą smaczne drugie danie. Przepis na mniej więcej 11 klopsików.
Składniki:
- mięso z rosołu (przed ugotowaniem 1 kg),
- warzywa z rosołu,
- ½ cebuli,
- 1–2 jajka,
- kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
- bułka tarta,
- sól, pieprz, tymianek,
- tłuszcz do smażenia.
Wykonanie:
- Obierz mięso i posiekaj nożem.
- Warzywa rozdrobnij widelcem.
- Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na oleju.
- Połącz ze sobą: mięso, warzywa, podsmażoną cebulę oraz przyprawy i wbij jajka. Całość wymieszaj ręką.
- Do masy dodaj kilka łyżek bułki tartej (tylko tyle, żeby z masy dało się
uformować klopsiki). - Uformuj klopsy w dłoniach, obtocz w bułce tartej i usmaż je na złoto z obu
stron.
Udostępnij!
Zobacz także

„Starsi może i biorą foliówki, ale rzadko kiedy wyrzucą jedzenie do kosza”. Ekspertka od zero waste podpowiada, czego możemy nauczyć się od starszego pokolenia

„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni

„Najlepiej spożyć przed” czy „Należy spożyć do”? Tylko co trzecia osoba widzi tę różnicę
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022