Przejdź do treści

6 powodów, dlaczego warto gotować ryż i kaszę bez woreczków. Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Miska z ryżem
Sześć powodów, dlaczego warto gotować ryż i kaszę bez woreczków. Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety/ fot. Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Gotujesz ryż czy kaszę w woreczkach? W ich składzie znajduje się związek chemiczny negatywnie oddziałujący na układ hormonalny. „Unikanie szkodliwych substancji to tylko jedna zaleta gotowania bez woreczków” – podkreśla Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety” i wyjaśnia, dlaczego należy z nich zrezygnować.

Sześć powodów, dlaczego warto gotować ryż i kaszę bez woreczków

Zrezygnuj z gotowania ryżu czy kaszy w woreczkach, jak zaleca Agnieszka Pocztarska na swoim profilu na Instagramie „Czytamy Etykiety”. Ekspertka wyjaśnia, że choć produkty te są cennym źródłem węglowodanów, to warto zmienić sposób ich gotowania.

„Przez ich nieodpowiednie przygotowywanie, oprócz dobroczynnych składników możemy niechcący dostarczyć sobie szkodliwych substancji” – tłumaczy.

Pocztarska podkreśla, że woreczki, w które producenci pakują kaszę i ryż, zawierają w swoim składzie związek chemiczny Bisfenol A (BPA), który przenika z opakowań do znajdującej się w nich żywności. BPA ma budowę chemiczną podobną do estrogenu, przez co może zakłócać gospodarkę hormonalną organizmu. Narażenie na tę substancję powiązane jest z większym ryzykiem rozwoju cukrzycy, otyłości, zespołu metabolicznego, zespołu policystycznych jajników czy zaburzeń płodności. Największe przenikanie BPA z opakowań ma miejsce w szczególności podczas podgrzewania żywności w plastikowych pojemnikach czy woreczkach.

„To związek, który negatywnie wpływa na układ hormonalny i pracę tarczycy. Może powodować również różne reakcje alergiczne. Dlatego, dla własnego zdrowia, lepiej będzie unikać produktów, które dostarczają tego związku” – tłumaczy ekspertka i dodaje: „Unikanie szkodliwych substancji to tylko jedna zaleta gotowania bez woreczków”

Dlaczego jeszcze należy zrezygnować z gotowania ryżu i kaszy w woreczkach? Pocztarska wymienia:

  • oszczędność – opakowania bez woreczków są tańsze;
  • mniejsze zużycie plastiku;
  • bez woreczka prościej jest odmierzyć potrzebną ilość (np. na wadze kuchennej lub za pomocą szklanek);
  • nie zmarnujemy wody, ponieważ kasza lub ryż wchłoną cały płyn,
  • kasza i ryż dzięki wchłonięciu wody będą smaczniejsze.

„Jeśli uważacie, że gotowanie w woreczkach jest o wiele prostsze i szybsze, to nic bardziej mylnego! Czas przygotowania jest bardzo zbliżony, a korzyści z gotowania bez woreczków zdecydowanie są warte wypróbowania takiej opcji” – dodaje Pocztarska.

Woda z kranu kuchennego

Jak gotować ryż i kaszę?

W jaki sposób najlepiej ugotować ryż bez woreczka? Jak wyjaśnia autorka „Czytamy Etykiety”, na jedną szklankę produktu należy użyć dwóch szklanek wody.

„Do gotującej się, osolonej wody wsyp odpowiednią ilość ryżu. Zamieszaj. Jak zacznie się gotować, to zmniejsz moc palnika i przykryj garnek. Gotuj go 12-15 minut pod pokrywką. Po ugotowaniu zamieszaj” – podaje.

Zgodnie z zaleceniami kaszę gryczaną należy gotować w takich samych proporcjach przez 15 min z uchyloną pokrywką. Natomiast kaszę jaglaną lub jęczmienną należy wymierzyć w proporcjach: 1 szklanka produktu na 2,5 szklanki wody. Przed wrzuceniem kaszy do wody trzeba opłukać ją pod bieżącą wodą i następnie gotować pod przykryciem w osolonej wodzie przez 15-2o minut.

Czytamy Etykiety

Czytamy Etykiety to portal, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska. Jak sama o sobie pisze: 

„Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

Ekspertki z Czytamy Etykiety, z Agnieszką Pocztarską na czele, są też aktywne w mediach społecznościowych. Ich profil na Instagramie obserwuje 334 tys. osób. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Na zdjęciu dziecko jedzącego loda w kolorze niebieskim-HelloZdrowie

Uwaga na niebieskie lody! Mogą wywołać zaburzenia koncentracji, nadpobudliwość, katar sienny, pokrzywkę i inne reakcje alergiczne

Jak jeść figi i czy warto włączyć je do swojej diety?

Co jeść przy biegunce? Dieta, która łagodzi objawy biegunki

Co jeść na diecie bez węglowodanów i kto może ją stosować? Czy dieta keto jest zdrowa?

Jakie są najzdrowsze ryby? Sprawdź, które ryby jeść!

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Właściwości i zastosowanie octu ryżowego

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

„Czuję, że zaraz pęknę”. Co zrobić, gdy się przejadłaś? Mamy rady na 5, 15, 30 minut po… ostatnim kęsie

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

„Ciałoneutralność to złoty środek, którego szukamy. Nie patrzmy na siebie skrajnie: muszę być chuda albo jestem gruba i okej, nic z tym nie robię” – mówi Oliwia Dąbrowska ze Szczerej Sfery

Pączki

Nie oszczędzaj na pączku. Czytamy Etykiety ostrzegają przed tym, co znajdziemy w tanich wypiekach

„Przygotowanie zdrowego posiłku może nieść równie dużo miłości, co upieczenie ciasta”. Psychodietetyk o żywieniowych błędach popełnianych z… miłości

Kobieta myje sałatę pod kranem

Sałata jest oznaczona jako umyta, więc kładziesz ją prosto na kanapkę? Popełniasz duży błąd

Kobieta je pizzę

Żywność, która zwiększa ryzyko wystąpienia raka mózgu i jajników. Po te produkty nie sięgaj za często

Gorczyca – właściwości, wykorzystanie, zastosowanie. Przepis na musztardę

„Rodzic nie może być przemytnikiem, dziecko powinno jeść świadomie” – mówi dietetyczka Marta Kostka, autorka książki „Rozgryzione”

Czym są dodatki do żywności i czy mają szkodliwe działanie? /fot. Adobe Stock

Nie tylko benzoesan sodu. Czym są dodatki do żywności i czy mają szkodliwe działanie?

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

Mąka ze świerszczy zasmakuje Polakom? Właśnie dołączyła do superfoods. Na rynek UE ma trafić jeszcze w tym miesiącu

Glistnik (jaskółcze ziele) – jak wygląda, właściwości, zastosowanie

Rajskie jabłuszka – jakie mają właściwości i co można zrobić z owoców rajskiej jabłoni?

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Hummus z buraczków, a kotlety z bigosu? Świąteczne dania, które nam zostały, świetnie sprawdzą się w nowych wersjach