Przejdź do treści

4 powody, dla których warto jeść błonnik. Chodzi nie tylko o zaparcia

4 powody, dla których warto jeść błonnik. Chodzi nie tylko o zaparcia Olga Drach/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?

Wielu ludzi stosuje nieprawidłową dietę, w której mnóstwo jest różnego rodzaju tłuszczów, węglowodanów, a przede wszystkim cukru. Może warto wprowadzić do swojego codziennego menu trochę błonnika?

Powszechnie wiadomo, że błonnik usuwa złogi z jelit i poprawia funkcjonowanie układu trawiennego. W dobie dużej zachorowalności na choroby serca błonnik może okazać się również środkiem zapobiegliwym przed tego typu dolegliwościami. Niestety wielu ludzi nie przyjmuje dziennie tyle błonnika, ile powinno. A przecież nie jest to takie trudne.

Gdzie szukać błonnika?

Błonnik rozpuszczalny, czyli obniżający cholesterol, znaleźć można w takich produktach jak:

  • owies,
  • groszek,
  • fasola,
  • marchew,
  • jabłka,
  • owoce cytrusowe,
  • jęczmień.

Natomiast błonnik nierozpuszczalny, czyli poprawiający funkcjonowanie jelit, odnajdziemy w:

  • mące pełnoziarnistej,
  • orzechach,
  • fasoli,
  • otrębach pszennych,
  • kalafiorze,
  • ziemniakach.

Zalety codziennego spożywania błonnika

  • Błonnik jest dobry dla jelit i trawienia

Prebiotyki zawarte w błonniku pomagają w rozwoju przyjaznych dla jelit bakterii. Dodatkowo zwiększają wchłanianie wapnia. Dzięki temu układ pokarmowy działa o wiele sprawniej i bardziej dokładnie. Trawienie zostaje spowolnione, co zapewnia poczucie większej sytości na dłuższy czas. Kał zwiększa objętość a pokarm ma lepszą drogę przez żołądek i jelita. Unika się wówczas zaparć i nieprzyjemnych spięć brzucha.

Jeśli chcesz poprawić funkcjonowanie swojego układu pokarmowego lub masz problem z zaparciami, jedz więcej bananów, porów, czosnku, szparagów, fasoli i jęczmienia.

  • Pomoc w odchudzaniu

Dzięki jedzeniu błonnika, odczuwasz większą sytość. Unikasz podjadania małych przekąsek i ciągłego dopełniania żołądka. Błonnik jest również mniej energochłonny, więc przy jego trawieniu zużywa się mniej kalorii. Naukowcy ustalili, że spożywanie błonnika, niezależnie od innych pokarmów i składników, pomaga w utracie wagi u osób z otyłością. W dodatku ochrania masę ciała dzięki poprawieniu funkcjonowania okrężnicy.

  • Lekarstwo na serce

Niejednokrotnie badania wykazały, że błonnik obniża poziom złego cholesterolu, ciśnienie krwi oraz ryzyko choroby wieńcowej, miażdżycy i innych chorób serca. W badaniu, które opublikowano na łamach European Journal of Clinical Nutrition w maju 2012 r., stwierdzono, że 10 gramów błonnika przyjmowanego codziennie, wiąże się z 15-procentowym obniżeniem się ryzyka śmierci z powodu choroby wieńcowej.

Cukrzyca typu 2 często wiąże się dużą nadwagą. Dzięki temu, że błonnik pomaga przy odchudzaniu, może również zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę. Błonnik reguluje poziom cukru i insuliny, więc ciało ma większą kontrolę nad zbyt dużym wykorzystywaniem energii. Nawet jeśli chorujesz na cukrzycę, warto do swojej diety włączyć błonnik, który będzie wspomagał leczenie.

 

Źródło: livestrong

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?