Przejdź do treści

Żurawina – właściwości i przeciwwskazania

Żurawina - właściwości i przeciwwskazania
Żurawina - właściwości i przeciwwskazania
Podoba Ci
się ten artykuł?

W sklepach żurawina dostępna jest pod wieloma postaciami. Najczęściej spotykana jest w postaci suszonych owoców, soku lub konfitur. W Internecie z kolei można znaleźć całą masę przepisów z użyciem żurawiny – na sałatki, ciasta, sosy czy inne przetwory. Ten niepozorny kwaskowaty owoc już od wielu lat cieszy się dużą popularnością. Co ważne, oprócz niewątpliwych walorów smakowych i możliwości kulinarnych, owoce żurawiny uznawane są za jedne z najzdrowszych na świecie. Podobnie, jak czosnek, sosna czy oregano uznawane są za naturalny antybiotyk, m.in. ze względu na swoje grzybobójcze działanie. Jakie dokładnie są jej właściwości lecznicze? Czy zawsze i wszystkim jest zalecana?

Żurawina łagodzi dolegliwości dróg moczowych

To jedno z najczęstszych i najpopularniejszych zastosowań żurawiny. Szczególnie istotne dla kobiet, ponieważ to one częściej zmagają się z zapaleniem pęcherza moczowego (najczęściej bakterią Escherichia coli). Dolegliwość ta ma niestety wielką tendencję do nawracania. Ze względu na to, osobom zmagającym się z nią, zaleca się wprowadzenie żurawiny do swojej codziennej diety. Dlaczego to tak ważne? W przypadku wystąpienia infekcji bakteryjnej, zmienia się odczyn naturalnie lekko kwaśnego moczu. To z kolei sprzyja dalszemu rozwojowi bakterii. Kwaśny odczyn żurawiny przywraca równowagę i i przyczynia się do zmniejszenia namnażania bakterii. Dokładniej, żurawina uszkadza bakterie chorobotwórcze, zmniejszając ich możliwość do przyczepiania się do ścian dróg moczowych i pęcherza. W efekcie łatwiej wypłukują się z organizmu. Żurawina nie tylko przyspiesza leczenie zapalenia pęcherza moczowego, regularnie spożywana może również zmniejszyć częstotliwość nawrotów. 

Działanie bakteriobójcze żurawiny

Działanie bakteriobójcze żurawiny przejawia się nie tylko w zwalczaniu zapalenia pęcherza moczowego. Walczy ona również z bakteriami odpowiadającymi za powstawanie wrzodów żołądka. Przeciwdziała adhezji, czyli przyleganiu bakterii Helicobacter pylori do śluzówki żołądka. Zapobiega działaniu drobnoustrojów powodujących próchnicę, choroby dziąseł czy przyzębia. Tworzy na zębach powłokę, która utrudnia przyklejanie się bakterii do szkliwa i dziąseł.

Żurawina na odporność

Żurawina wykazuje również właściwości probiotyczne. Nie tylko niszczy liczne szkodliwe bakterie, ale także wspomaga wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej. Zawiera również dużą ilość witaminy C, przez co wpływa pozytywnie na odporność organizmu.

Żurawina chroni serce

W skład żurawiny wchodzą antocyjanidyny i kwercetynę, które chronią i wspomagają układ krwionośny. Regularne spożywanie soku z żurawiny sprzyja powstawaniu dobrego cholesterolu, czyli cholesterolu HDL. Jednocześnie obniża poziom złego cholesterolu LDL, dlatego zalecana jest osobom chorującym na cukrzycę. Zmniejsza również sztywność naczyń krwionośnych, obniża ciśnienie krwi, a także ryzyko stanów zapalnych naczyń krwionośnych.

Żurawina – przeciwwskazania

Żurawiny powinny unikać osoby chorujące na kamicę nerkową lub zagrożone pojawieniem się kamieni nerkowych. Wszystko ze względu na szczawiany zawarte w żurawinie, które sprzyjają powstawaniu kamieni w nerkach. Podobnie unikać dużych ilości żurawiny powinny osoby chorujące na osteoporozę czy przyjmujące leki zawierające warfarynę. Substancje zawarte w żurawinie mogą zatrzymywać ten składnik leków w organizmie i przyczyniać się do występowania krwotoków. Również dzieci nie powinny spożywać jej w dużych ilościach. Może u nich wywołać dolegliwości układu pokarmowego.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?