Zucchiolo – nowe warzywo na polskim rynku. Wygląda jak dynia, ale tak nie smakuje
Ma soczyste i chrupiące wnętrze, kusi delikatnym smakiem, łączącym nuty cukinii i ogórka, a wizualnie przypomina małą spłaszczoną dynię. Poznajcie Zucchiolo – nowe warzywo, które dotarło do Polski prosto ze słonecznej Hiszpanii. W swojej ofercie ma je sieć popularnych dyskontów. Ile kosztuje? Jakie korzyści Zucciolo przynosi dla zdrowia? „To skarbnica witamin i minerałów” – zapewniają naukowcy.
Zucchiolo – nowe warzywo na polskim rynku
Zucchiolo to nowe warzywo, będące skrzyżowaniem cukinii i ogórka. Należy do gatunku Cucurbita maxima, czyli dyniowatych. Ma owalny i lekko spłaszczony kształt, średnicę od 7 do 10 cm i waży ok. 250 gramów. Choć na pierwszy rzut oka przypomina miniaturową dynię, to w przeciwieństwie do niej ma cienką i jadalną skórkę, co pozwala na efektywne wykorzystanie całego produktu bez marnowania i wytwarzania odpadów. Ma miękki, chrupiący miąższ w smaku przypominający połączenie cukinii i ogórka. Występuje w trzech odcieniach – zielonym, jasnozielonym i żółtym. Jak informuje portal warzywa.pl, najsłodsza jest odmiana żółta.
Zucchiolo to efekt pięciu lat wspólnej pracy hiszpańskiej grupy biotechnologicznej Beyond Seeds i Instytutu Badań i Edukacji w zakresie Rolnictwa i Rybołówstwa nad dostosowaniem tego gatunku do produkcji szklarniowej i klimatu śródziemnomorskiego. Kwestią komercjalizacji nowego warzywa na rynku europejskim zajęły się dwie hiszpańskie firmy: Unica i Granda La Palma.
Na początku roku Zucchiolo zaprezentowano na targach rolnych w Berlinie. Warzywo zdobyło międzynarodową nagrodę Fruit Logistica za innowacyjność, robiąc wrażenie na wystawcach z całego świata.
„Nagrody za innowacyjność przyznane przez Fruit Logistica to prawdziwy zaszczyt. To motywujący impuls dla wszystkich profesjonalistów z branży, aby wstawać każdego ranka i realizować to, co kochamy najbardziej: dodawanie wartości do upraw naszych rolników” – podkreślił Andrea Álvarez, menedżer ds. rozwoju biznesu w Unica Fresh.
Twórcy warzywa informują, że dochód ze sprzedaży jest częściowo przekazywany na cele charytatywne, takie jak walka z rakiem.
„Zucchiolo to skarbnica witamin i minerałów”
Zucchiolo nadaje się do jedzenia zarówno na surowo, jako składnik sałatek, kanapek czy zdrowa przekąska, ale także – podobnie jak cukinię czy bakłażan – można je gotować, smażyć, grillować czy piec.
Warzywo zyskuje popularność na całym świecie także dzięki wyjątkowym właściwościom i długiemu okresowi przydatności do spożycia. Zucchiolo od zbiorów można przechowywać poza lodówką przez 3-4 tygodnie.
Zgodnie z zapewnieniami naukowców, to warzywo „łączy w sobie najlepsze cechy cukinii i ogórka, oferując wyjątkowy smak i wartości odżywcze”. To lekkie i niskokaloryczne warzywo o dużej zawartości wody. Jest bogate w błonnik, witaminę A i C oraz przeciwutleniacze.
„Zucchiolo to skarbnica witamin i minerałów, które wspierają zdrowie” – podkreślają naukowcy.
Zucchiolo jest już dostępne w Polsce. Jak podają warzywa.pl, w swojej ofercie posiada je sieć sklepów Biedronka. Cena za sztukę wynosi tam niespełna 4 zł.
RozwińŹródło: unicagroup.es, zucchiolo.com
Zobacz także
„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni
Wiosną wielu z nas chętnie sięga po to warzywo. Niestety może być toksyczne
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Polecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
Naturalne afrodyzjaki dla mężczyzn, czyli zioła na potencję
się ten artykuł?