Odżywianie › Zucchiolo – nowe warzywo na polskim rynku. Wygląda jak dynia, ale tak nie smakuje Zucchiolo – nowe warzywo na polskim rynku. Wygląda jak dynia, ale tak nie smakuje Marta Dragan Opublikowano: 21.06.2024 14:25 Zucchiolo - nowe warzywo na polskim rynku / Instagram.com/@zucchiolo Podoba Cisię ten artykuł? Podoba Cisię ten artykuł? Ma soczyste i chrupiące wnętrze, kusi delikatnym smakiem, łączącym nuty cukinii i ogórka, a wizualnie przypomina małą spłaszczoną dynię. Poznajcie Zucchiolo – nowe warzywo, które dotarło do Polski prosto ze słonecznej Hiszpanii. W swojej ofercie ma je sieć popularnych dyskontów. Ile kosztuje? Jakie korzyści Zucciolo przynosi dla zdrowia? „To skarbnica witamin i minerałów” – zapewniają naukowcy. Spis treści Zucchiolo – nowe warzywo na polskim rynku„Zucchiolo to skarbnica witamin i minerałów” Zucchiolo – nowe warzywo na polskim rynku Zucchiolo to nowe warzywo, będące skrzyżowaniem cukinii i ogórka. Należy do gatunku Cucurbita maxima, czyli dyniowatych. Ma owalny i lekko spłaszczony kształt, średnicę od 7 do 10 cm i waży ok. 250 gramów. Choć na pierwszy rzut oka przypomina miniaturową dynię, to w przeciwieństwie do niej ma cienką i jadalną skórkę, co pozwala na efektywne wykorzystanie całego produktu bez marnowania i wytwarzania odpadów. Ma miękki, chrupiący miąższ w smaku przypominający połączenie cukinii i ogórka. Występuje w trzech odcieniach – zielonym, jasnozielonym i żółtym. Jak informuje portal warzywa.pl, najsłodsza jest odmiana żółta. Zucchiolo to efekt pięciu lat wspólnej pracy hiszpańskiej grupy biotechnologicznej Beyond Seeds i Instytutu Badań i Edukacji w zakresie Rolnictwa i Rybołówstwa nad dostosowaniem tego gatunku do produkcji szklarniowej i klimatu śródziemnomorskiego. Kwestią komercjalizacji nowego warzywa na rynku europejskim zajęły się dwie hiszpańskie firmy: Unica i Granda La Palma. Na początku roku Zucchiolo zaprezentowano na targach rolnych w Berlinie. Warzywo zdobyło międzynarodową nagrodę Fruit Logistica za innowacyjność, robiąc wrażenie na wystawcach z całego świata. „Nagrody za innowacyjność przyznane przez Fruit Logistica to prawdziwy zaszczyt. To motywujący impuls dla wszystkich profesjonalistów z branży, aby wstawać każdego ranka i realizować to, co kochamy najbardziej: dodawanie wartości do upraw naszych rolników” – podkreślił Andrea Álvarez, menedżer ds. rozwoju biznesu w Unica Fresh. Twórcy warzywa informują, że dochód ze sprzedaży jest częściowo przekazywany na cele charytatywne, takie jak walka z rakiem. Polecamy Michał Korkosz „Rozkoszny”: „Jedzenie stało się częścią naszej kultury. My, Polacy, też już traktujemy je jako nasze niematerialne dziedzictwo” Ewa Wojciechowska 26.01.2024 „Zucchiolo to skarbnica witamin i minerałów” Zucchiolo nadaje się do jedzenia zarówno na surowo, jako składnik sałatek, kanapek czy zdrowa przekąska, ale także – podobnie jak cukinię czy bakłażan – można je gotować, smażyć, grillować czy piec. Warzywo zyskuje popularność na całym świecie także dzięki wyjątkowym właściwościom i długiemu okresowi przydatności do spożycia. Zucchiolo od zbiorów można przechowywać poza lodówką przez 3-4 tygodnie. Zgodnie z zapewnieniami naukowców, to warzywo „łączy w sobie najlepsze cechy cukinii i ogórka, oferując wyjątkowy smak i wartości odżywcze”. To lekkie i niskokaloryczne warzywo o dużej zawartości wody. Jest bogate w błonnik, witaminę A i C oraz przeciwutleniacze. „Zucchiolo to skarbnica witamin i minerałów, które wspierają zdrowie” – podkreślają naukowcy. Zucchiolo jest już dostępne w Polsce. Jak podają warzywa.pl, w swojej ofercie posiada je sieć sklepów Biedronka. Cena za sztukę wynosi tam niespełna 4 zł. Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń Źródło: unicagroup.es, zucchiolo.com Udostępnij Zobacz także „Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni Wiosną wielu z nas chętnie sięga po to warzywo. Niestety może być toksyczne Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw” Marta Dragan Z czytania, gadania i pisania uczyniła sposób na życie. Pracowała w Wirtualnej Polsce i TVN. W Hello Zdrowie jest dziennikarką i wydawczynią Zobacz profil Podoba Ci się ten artykuł? Powiązane tematy: warzywa Zdrowe odżywianie Polecamy 28.06.2024 Pierwsza ofiara śmiertelna epidemii E. coli w Wielkiej Brytanii. Źródłem zakażenia były liście sałaty w pakowanych kanapkach 15.05.2024 Skąd bierze się efekt jo-jo? Co zrobić, by go uniknąć? 30.04.2024 Kolor skórki banana oznacza więcej, niż myślisz. Sprawdź, co na ten temat mówi ekspert ds. żywienia 19.04.2024 Chcesz stosować „naturalny” Ozempic? Te produkty jedz na końcu